Τα ευρωπαϊκά έθνη ξεκινούν εμβολιασμούς Covid-19

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τις εκστρατείες εμβολιασμού τους κατά του νέου κοροναϊού, καθώς η πρώτη παρτίδα εμβολίων διανεμήθηκε μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με την ελπίδα να νικήσει την ασθένεια.

Η Ελλάδα έλαβε 9.750 δόσεις του εμβολίου την ημέρα των Χριστουγέννων και ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού την Κυριακή, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι επαγγελματίες υγείας και οι ηλικιωμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες.

“Σήμερα όλοι οι Έλληνες χαμογελούν πίσω από τις μάσκες μας. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να αφήσουμε μόνιμα αυτήν την περιπέτεια Covid”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μαζί με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν. κατά του ιού την Κυριακή.

Σε συμφωνία με άλλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία ξεκίνησε επίσης τον μαζικό εμβολιασμό Covid-19 την Κυριακή και η πρώτη παρτίδα εμβολίων στη χώρα θα δώσει προτεραιότητα σε άτομα άνω των 80 ετών σε γηροκομεία, καθώς και σε εκείνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται σήμερα στη Γερμανία αναπτύχθηκε μαζί από τη γερμανική εταιρεία BioNTech και την αμερικανική εταιρεία Pfizer.

Η χώρα αναμένεται να λάβει μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου έως τα τέλη Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Η Σουηδία, η οποία ξεκίνησε επίσης το πρόγραμμα εμβολιασμού της την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι γηροκομείων και οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν φροντίδα στο σπίτι, κυρίως εκείνοι ηλικίας 70 ετών και άνω, θα πρέπει να είναι στην πρώτη σειρά για να λάβουν το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν συγχαίρει έναν 91χρονο κάτοικο γηροκομείων που έγινε ο πρώτος που εμβολιάστηκε.

“Είναι μια μεγάλη μέρα, μια στιγμή φωτός μετά από μια σκοτεινή χρονιά. Θέλουμε πραγματικά να σας ευχαριστήσουμε”, είπε.

Οι πρώτες δόσεις που παραδόθηκαν στη Σουηδία θα καλύπτουν συνολικά 4.900 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα, είπε

Οι σουηδικές αρχές δήλωσαν ότι θα χορηγηθούν επιπλέον 80.000 δόσεις την εβδομάδα από τη Δευτέρα και ότι το σχέδιο είναι ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων έως τα μέσα Ιουνίου.

Η Πολωνία, η οποία έλαβε αποστολή 10.000 δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19, σχεδιάζει επίσης να εμβολιάσει πρώτα τους ιατρούς πρώτης γραμμής.

Η Πορτογαλία ξεκίνησε επίσης την εκστρατεία εμβολιασμού την Κυριακή, με την πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων εμβολίων που αναπτύχθηκε από την Pfizer-BioNTech να χορηγείται σε επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία στις πόλεις Πόρτο, Κοΐμπρα και Λισαβόνα.

Αυτή η στιγμή “συμβολίζει την ικανότητα να συνεργαζόμαστε, γιατί εδώ και μήνες οι επαγγελματίες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και άλλοι τομείς της κοινωνίας συνεργάζονται για να εγγυηθούν την καλύτερη φροντίδα και την καλύτερη βοήθεια”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Marta Temido, η οποία επισκέφθηκε και παρακολούθησε διάφορα τοποθεσίες εμβολιασμού.

Η πρώτη φάση εμβολιασμού θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021, με 1,2 εκατομμύρια δωρεάν δόσεις να αναμένονται να εφαρμοστούν, ανέφεραν οι αρχές υγείας, προσθέτοντας ότι τα γηροκομεία είναι η επόμενη ομάδα προτεραιότητας.

Παρόμοιες καταστάσεις έχουν συμβεί και στην Κροατία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 222 υποψήφια εμβόλια Covid-19 αναπτύχθηκαν παγκοσμίως, με 56 από αυτά να υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές.

Στην τελευταία ενημέρωσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δήλωσε ότι η ήπειρος έχει μέχρι στιγμής αναφέρει συνολικά 23.081.330 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού κοροναϊού και 516.257 θανάτους.

Source