Τα ΗΑΕ υπογράφουν κοινή αμυντική συμφωνία με την Κύπρο

13 Ιαν 2021

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κύπρος υπέγραψαν χθες συμφωνία αμυντικής συνεργασίας στην τελευταία συνεργασία μεταξύ της χώρας του Κόλπου και μιας μεσογειακής χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΑΕ Mohammed bin Ahmed Al Bowardi υπέγραψε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης την Τρίτη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει προτάσεις για μελλοντικές κοινές ασκήσεις κατάρτισης και επιχειρησιακή συνεργασία. Ο Πετρίδης επαίνεσε τη συμφωνία ως εγκαινίαση μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών, σύμφωνα με το Associated Press.

Η συμφωνία της Τρίτης είναι το τελευταίο σημάδι που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξιοποιούν τον κοινό σκοπό τους με μεσογειακά έθνη που αντιτίθενται στις πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Κύπρος έχει επί του παρόντος στενούς στρατιωτικούς δεσμούς με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πέρυσι, τα ΗΑΕ προσέφεραν F-16 να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις στην Κρήτη με στρατιωτικό προσωπικό Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, Mohammed bin Zayed, υπέγραψε αργότερα μια στρατηγική συνεργασία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νοέμβριο, επιτρέποντας στις δύο χώρες να σταθμεύουν δυνάμεις η μία στην άλλη και να μοιράζονται πληροφορίες.

Οι δύο χώρες αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν τελικά τεχνικές γνώσεις και γνώσεις συντήρησης για τα F-16 τους στο μέλλον. Και οι δύο κυβερνήσεις ζήτησαν επίσης να αγοράσουν τον εξαιρετικά προηγμένο F-35 Joint Strike Fighter των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα προνόμιο που η Τουρκία έχασε, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, αγοράζοντας το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400.

Τα ΗΑΕ συμμετείχαν επίσης στις κοινές ασκήσεις Medusa-10 με γαλλικές, αιγυπτιακές και ελληνικές δυνάμεις στα ανοικτά της Αλεξάνδρειας στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν κρυφές σχέσεις με το Ισραήλ εδώ και χρόνια, αλλά οι σχέσεις αυτές ξεπεράστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους εν μέσω πρωτοβουλίας διοίκησης Τραμπ για να πείσουν τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος.

.Source