Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιστρέφουν από τους ξένους πολέμους ως ο Μπάιντεν επαναβεβαιώνει τον ρόλο της Mideast

(Bloomberg) – Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιορίζουν τον ρόλο τους στις ξένες συγκρούσεις, επιταχύνοντας τη μετάβαση από τις πολιτικές που ακολούθησε μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011, με τη νέα διοίκηση στις ΗΠΑ βασικό παράγοντα.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος μείωσε σημαντικά τα όπλα και την υλικοτεχνική υποστήριξη για τον στρατιωτικό διοικητή της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε ότι πέντε άτομα εξοικειωμένα με το θέμα, καθώς μια διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την ενοποίηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής συγκεντρώνει δυναμική. Επίσης, αποσυναρμολογεί τμήματα της στρατιωτικής της βάσης στο λιμάνι Assab της Ερυθραίας, αδειάζοντας στρατεύματα και εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τον πόλεμο του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, σύμφωνα με δύο από τους ανθρώπους, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.

Τα ΗΑΕ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά προηγουμένως αρνήθηκαν να παράσχουν όπλα στο Χαφτάρ. Χαιρέτισε τον Ιανουάριο το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη και δήλωσε υποστήριξη για μια νέα ηγεσία που εκλέχθηκε τον Φεβρουάριο.

Η κίνηση έρχεται καθώς η άφιξη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο προκαλεί επαναβαθμονόμηση μεταξύ συμμάχων του Κόλπου. Είχαν πολύ στενούς δεσμούς με τον Donald Trump και χαιρέτισαν την απόφασή του να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν. Ο Μπάιντεν έχει ήδη προσπαθήσει να επανασυνδέσει την Ισλαμική Δημοκρατία και να επανεκκινήσει τον συντονισμό με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα είναι λιγότερο ανεκτικός από τους συμμάχους των ΗΠΑ που εμπλέκονται σε συγκρούσεις που υπονομεύουν τους στόχους της Ουάσιγκτον.

Οι κινήσεις των ΗΑΕ επιταχύνουν την ανατροπή του στρατιωτικού της αποτυπώματος που ξεκίνησε υπό τον Τραμπ, όταν οι εντάσεις στον Κόλπο απειλούσαν επανειλημμένα να συγκρούσουν με επιπτώσεις για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο και τον επιχειρηματικό κόμβο των ΗΑΕ Ντουμπάι.

Το Covid-19 και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αποκάλυψαν περαιτέρω την ευθραυστότητα του μικρού κράτους μέλους του ΟΠΕΚ που διαπερνά το βάρος του διεθνώς. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον Οκτώβριο ότι αναμένει ότι η οικονομία των ΗΑΕ θα αυξηθεί κατά 1,3% φέτος μετά από συρρίκνωση 6,6% το 2020.

Εκτίμηση κινδύνου

Όταν οι δημοφιλείς εξεγέρσεις έπληξαν την περιοχή το 2011, τα ΗΑΕ προσπάθησαν να εξουδετερώσουν την επιρροή του πολιτικού Ισλάμ και των ενθουσιωδών του στην Άγκυρα, τη Ντόχα και την Τεχεράνη. Θεωρεί τέτοιες κινήσεις αποσταθεροποιητικές και απειλή για δυναστεία.

Παρόλο που δεν φαίνεται να εγκαταλείπει αυτούς τους στρατηγικούς στόχους, διπλωμάτες και αναλυτές λένε ότι το Αμπού Ντάμπι επανεστιάζει τις μεθόδους του. Κλίνει περισσότερο προς την πολιτική, εργάζεται μέσω τοπικών αντιπροσώπων και αποφεύγει την αρνητική προσοχή που διατρέχει η άμεση και δαπανηρή παρέμβαση.

«Υπάρχει μια νέα διοίκηση στις ΗΠΑ και οι Εμιράτες πρέπει να πάρουν τη σωστή οπτική», δήλωσε ο Τάρεκ Μεγκερίσι, πολιτικός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Συμπίπτει με την αλλαγή προσωπικού. Ο Anwar Gargash, υπουργός Εξωτερικών που έγινε ο πιο ορατός εκπρόσωπος των παρεμβάσεων στα ΗΑΕ, παραιτήθηκε για να αναλάβει διπλωματικό συμβουλευτικό ρόλο. Τα ΗΑΕ προώθησαν τον Khalifa Shaheen al-Marar σε υπουργό κράτους. Έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στην Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία, υποδεικνύοντας μια πιθανή στροφή προς την αποκατάσταση των σχέσεων με τους αντιπάλους.

«Ο υπολογισμός των κινδύνων έχει αλλάξει για τα ΗΑΕ», δήλωσε ο David Roberts, αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College London. «Θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες απόσπασης από αυτήν τη διοίκηση σε διάφορα αρχεία, είτε πρόκειται για Υεμένη είτε για κυρώσεις στη Λιβύη. Αυτό είναι πραγματικά το ρίσκο των πιο επικίνδυνων πτυχών της εξωτερικής πολιτικής των ΗΑΕ. “

Η πιο προφανής αλλαγή έγινε στην Υεμένη, όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν σε μια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για να εκδιώξουν τους Ιρανούς υποστηριζόμενους από τους Χούτι αντάρτες από την πρωτεύουσα Σάνα. Έξι χρόνια μετά, ο πόλεμος απέτυχε να επιτύχει αυτούς τους στόχους συμβάλλοντας παράλληλα στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του κόσμου, ωθώντας τον Μπάιντεν να απαιτήσει τον τερματισμό της μάχης, ενώ καθυστερεί η πώληση όπλων στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Τα ΗΑΕ άρχισαν να αποσύρονται από την Υεμένη στα τέλη του 2019, αλλά διατήρησαν την υποστήριξη για τους νότιους αυτονομιστές. Τώρα επιστρέφει στο Κέρας της Αφρικής, όπου είχε περάσει τα τελευταία χρόνια για να χτίσει στρατιωτική και διπλωματική παρουσία – ακόμη και βοηθώντας να μεσολαβήσει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας – ως μέρος του ευρύτερου ανταγωνισμού για επιρροή.

Η συμμετοχή έχει κόστος. Οι New York Times ανέφεραν τον Φεβρουάριο ότι μια αποτυχημένη επίθεση στην πρεσβεία των ΗΑΕ στην Αιθιοπία ενορχηστρώθηκε από ένα ιρανικό κελί που αναζητούσε στόχους ως απάντηση στη δολοφονία των ΗΠΑ ενός υψηλού προφίλ spymaster πέρυσι.

«Η περιφερειακή επιθετικότητα των ΗΑΕ μαζί με τη Σαουδική Αραβία ήταν μια μεγάλη αποτυχία», δήλωσε ο David Wearing στο Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Οι επικεφαλής των Wiser στα ΗΑΕ θα δεχόταν ότι δεν έχουν την ικανότητα για αυτό και, ως εκ τούτου, ο Μπάιντεν μπορεί να πιέζει μια ανοιχτή πόρτα».

Pivot της Λιβύης

Στη Λιβύη, όπου μια εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που βρέθηκε τον Μάιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λειτουργούσαν μια κρυφή αεροπορική γέφυρα για να προμηθεύσουν τον Χαφτάρ με όπλα κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, ο άξονας είναι πιο πρόσφατος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πλέον εντελώς εκτός Λιβύης στρατιωτικά, είπε δύο άτομα με γνώση του θέματος. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με τον Χατάρ μετά την τουρκική παρέμβαση το περασμένο έτος που βοήθησε να τερματίσει την επίθεσή του για την ανατροπή της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Ένα τρίτο άτομο με γνώση του θέματος είπε ότι οι πτήσεις των ΗΑΕ προς την ανατολική Λιβύη είχαν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν ήδη αναπτύξει αρκετό εξοπλισμό για οποιαδήποτε μελλοντική μάχη. Δύο άλλοι δήλωσαν ότι είχε μειώσει το στρατιωτικό της αποτύπωμα, αν και όλοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει διακόψει την επαφή με τον Χαφτάρ ή τους Σουδάν και άλλους μισθοφόρους που εμπλέκονται στον αγώνα.

Οι μισθοφόροι που αναπτύσσονται από την ομάδα Wagner που συνδέεται με το Κρεμλίνο για να υποστηρίξουν τον Haftar παραμένουν στη Λιβύη. Εν τω μεταξύ, η αεροπορική βάση Al-Watiya νοτιοδυτικά της Τρίπολης, που κατασχέθηκε από το Haftar από τις τουρκικές κυβερνητικές δυνάμεις πέρυσι, επεκτάθηκε, ο διάδρομος επεκτάθηκε για να επιτρέψει μεγαλύτερα αεροσκάφη και την πιθανή χρήση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Αν και αυτό θα απέκλειε σε μεγάλο βαθμό περαιτέρω αεροπορικές επιθέσεις από τον Χαφτάρ στη δυτική Λιβύη, η Τουρκία μπορεί να έχει λίγη όρεξη να πάρει τον αγώνα στον ανατολικό οχυρό του, με αποτέλεσμα το τρέχον αδιέξοδο.

Η περιφερειακή επανεξέταση των ΗΑΕ δεν ισοδυναμεί, ωστόσο, με μια αυτόματη νίκη για την Τουρκία, η οποία αναβαθμίζει τη δική της προσέγγιση, αλλάζοντας τη διπλωματία με την Ευρώπη στη διαμάχη για την Κύπρο και την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

«Όλες οι πλευρές φαίνεται να κουράζονται για αυτούς τους για πάντα πολέμους», δήλωσε ο Μοχάμεντ Άνις Σάλεμ, πρώην πρέσβης και αξιωματούχος του ΟΗΕ, τώρα στο Αιγυπτιακό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Συνειδητοποιούν ότι είναι καλύτερα να επαναπροσανατολίσουν αυτές τις ακριβές και πολιτικά γεμάτες στρατηγικές».

© 2021 Bloomberg LP

Source