Τα θύματα κακοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν κωδικό για να ζητήσουν τη βοήθεια του φαρμακοποιού

Που εκδόθηκε στις:

Λονδίνο (AFP)

Τα βρετανικά φαρμακεία ξεκίνησαν την Πέμπτη μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης να δώσουν στο προσωπικό μια λέξη-κλειδί για πρόσβαση σε βοήθεια.

Η πανδημία και οι κλειδαριές οδήγησαν σε μια παγκόσμια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και της παιδικής κακοποίησης, καθώς τα θύματα δυσκολεύτηκαν ακόμη περισσότερο να εγκαταλείψουν τους επιτιθέμενους εάν ζουν μαζί.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που κυκλοφόρησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι κλειδαριές οδήγησαν σε αύξηση των καταγγελιών ή των κλήσεων για αναφορά οικιακής κακοποίησης 25% στην Αργεντινή, 30% στην Κύπρο και τη Γαλλία και 33% στη Σιγκαπούρη.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει τα 2.300 καταστήματα της Boots, τη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και 255 ανεξάρτητα φαρμακεία, δήλωσε η κυβέρνηση.

Σε άτομα που “διακριτικά σηματοδοτούν” χρησιμοποιώντας την κωδική λέξη “ANI” θα προσφερθεί ένας ιδιωτικός χώρος όπου θα μπορούν να μιλήσουν με έναν εκπαιδευμένο φαρμακείο, ο οποίος θα τους ρωτήσει εάν θέλουν να λάβουν αμέσως βοήθεια από την αστυνομία ή άλλη υποστήριξη.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ είπε ότι το σχέδιο “θα διασφαλίσει ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης μπορούν πάντα να λάβουν βοήθεια όταν το χρειάζονται”.

Η κυβέρνηση πρόκειται να πραγματοποιήσει μια εθνική διαφημιστική εκστρατεία για να εξοικειώσει τους ανθρώπους με τον κωδικό λέξη, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάιο του περασμένου έτους ότι έδωσε 76 εκατομμύρια λίρες (104 εκατομμύρια δολάρια, 85 εκατομμύρια ευρώ) σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποστηρίζουν τους επιζώντες ενδοοικογενειακής κακοποίησης, σεξουαλικής βίας και σύγχρονης δουλείας.

Ο Patel ανακοίνωσε επίσης νέους νόμους για τον τερματισμό της απελευθέρωσης χωρίς περιορισμούς εγγύησης όσων είναι ύποπτοι για ενδοοικογενειακή κακοποίηση και σεξουαλική βία.

Ο Πάτελ είπε ότι αυτό “θα διασφαλίσει ότι οι ύποπτοι … θα παρακολουθούνται στενότερα και θα προστατεύεται το κοινό”.

Source