Τα κοράλλια της Κύπρου βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής

Κύπρος1

Ένας Κύπριος θαλάσσιος οικολόγος βουτά για να φωτογραφίσει το κοράλλι στην Αγία Νάπα.

Πολλοί πιστεύουν ότι η Κύπρος δεν έχει κοράλλια, λέει ο θαλάσσιος οικολόγος Louis Hadjiannou. Εάν η κλιματική αλλαγή και η παράκτια ανάπτυξη συνεχίσουν αμείωτα, φοβάται, μπορεί σύντομα να έχουν δίκιο.

Ο γιος ενός ψαρά που κατάγεται από το νησί της Μεσογείου, ο Χατζιάννου λατρεύει να φοράει στολή, πτερύγια και μάσκα και να βυθίζει τους δραματικούς βράχους στα γαλαζοπράσινα νερά για να βυθιστεί στον εύθραυστο υποβρύχιο κόσμο.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται κοράλλια, μπορεί να φανταστούν τους πολύχρωμους και πλούσιους σε είδη υφάλους της Ερυθράς Θάλασσας από την Αίγυπτο, παρά τους λιγότερο τεχνικούς χρωματισμένους υποβρύχιοι βιότοπους.

Κύπρος2 Μια λήψη από ένα εναέριο βίντεο AFPTV δείχνει κοράλλια στα κρυστάλλινα νερά του Γλυκού Νερό στην Αγία Νάπα.

Επόμενη γενιά

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι συγκαταλέγονται στα πλουσιότερα οικοσυστήματα του πλανήτη και μερικές φορές ονομάζονται τροπικά δάση των ωκεανών, παρέχοντας καταφύγιο για αμέτρητα είδη ψαριών, χελωνών και άλλων θαλάσσιων ζωών.

Αλλά ακόμη και όταν μελετώνται ακόμη τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Κύπρου, λέει ο Hadjiannou, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και από τον μαζικό τουρισμό, την κατασκευή νέων ξενοδοχείων και μαρινών, καθώς και τη γεωργική απορροή.

Για την τελευταία δεκαετία, ο Hadjiannou παρακολουθεί τα κοράλλια και μελετά πώς οι αλλαγές της θερμοκρασίας της θάλασσας επηρεάζουν την υγεία τους.

Κύπρος3 Ο Κύπριος θαλάσσιος οικολόγος Louis Hadjioannou, 38 ετών, ετοιμάζεται να βουτήξει για να φωτογραφίσει κοράλλια.

“Όποτε υπάρχει ανώμαλη χρονιά, υψηλότερη θερμοκρασία από την κανονική, παρατηρούμε ότι ένα υψηλό ποσοστό κοραλλιών πεθαίνουν”, είπε στο AFP.

Αύξηση περίπου ενός βαθμού Κελσίου το 2015 σκότωσε 20 έως 30 τοις εκατό των κοραλλιών, είπε, προσθέτοντας ότι “μερικά από αυτά επέστρεψαν και ανέκαμψαν, αλλά πολλά όχι.”

Ενώ η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί παγκόσμια προσπάθεια, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν τοπικά, δήλωσε ο Χατζιάννου.

Κύπρος4 Ένα χέλι Moray βγαίνει από ένα κοράλλι Cladocora caespitosa, συνήθως γνωστό ως κοράλλι μαξιλαριού.

Προέτρεψε ένα πιο βιώσιμο είδος παράκτιας ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και μεγαλύτερων προστατευόμενων περιοχών με απαγορεύσεις επιβλαβών πρακτικών, όπως κολυμβητές που πατούν κοράλλια ή ρίχνουν αγκυροβόλια.

Η άλλη προτεραιότητα, λέει ο Hadjiannou, που έγινε πατέρας τον περασμένο μήνα, είναι η εκπαίδευση παιδιών.

Source