Τα κράτη της ΕΕ προειδοποιούν για κινδύνους για την αξιοπιστία του εμβολιασμού καθώς η Pfizer επιβραδύνει τον εφοδιασμό

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δήλωσαν ότι η αξιοπιστία των προγραμμάτων εμβολιασμού COVID-19 κινδύνευε την Παρασκευή μετά την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε προσωρινή επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων της.

Τα πλάνα που ανέπτυξε η Pfizer με τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech άρχισαν να παραδίδονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά περίπου εννέα από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ παραπονέθηκαν για «ανεπαρκείς» δόσεις σε μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ένας συμμετέχων.

Cyprus Mail Banner Cambridge International Primary Ιανουάριος 2020

Η Pfizer ανέφερε αρχικά ότι οι παραδόσεις προχωρούσαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλά στη συνέχεια την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει προσωρινός αντίκτυπος στις αποστολές στα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου που προκλήθηκαν από αλλαγές στις διαδικασίες παραγωγής για την ενίσχυση της παραγωγής.

Η BioNTech δήλωσε την Παρασκευή ότι μια εγκατάσταση στο Puurs του Βελγίου, θα παρατηρήσει προσωρινά μείωση του αριθμού των δόσεων που θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς χρειάστηκαν αλλαγές σε ορισμένες διαδικασίες παραγωγής για την αύξηση της ικανότητας.

Οι εταιρείες θα ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες που επηρεάζονται από τις αλλαγές σχετικά με τα ενημερωμένα δρομολόγια παράδοσης, δήλωσε η BioNTech.

“Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη”, ανέφεραν οι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων έξι κρατών της ΕΕ σε επιστολή προς την επιτροπή της ΕΕ για τις καθυστερήσεις της Pfizer.

“Όχι μόνο επηρεάζει τα προγραμματισμένα προγράμματα εμβολιασμού, αλλά μειώνει επίσης την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού”, ανέφεραν οι υπουργοί από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.

“Αυτό που θέλουμε είναι να επαναφέρει η Pfizer-BioNTech τις παραδόσεις τους στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε στο υπουργείο υγείας της Λιθουανίας, Arunas Dulkys.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής στην Ευρώπη του εμβολίου Pfizer, χαρακτήρισε την απόφαση εκπληκτική και λυπηρή, ενώ ο Καναδάς είπε ότι επηρεάστηκε επίσης, επειδή οι προμήθειές της προέρχονται από το εργοστάσιο του Βελγίου.

Ο ειδικός επίτροπος COVID-19 της Ιταλίας, Domenico Arcuri, δήλωσε ότι η Pfizer θα μειώσει από τη Δευτέρα κατά 29% τις παραδόσεις εμβολιασμών στη χώρα. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να πει για πόσο καιρό θα περικόπτει τις προμήθειές της, δήλωσε ο Arcuri.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η Pfizer την διαβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις που σχεδιάστηκαν στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο δεν θα καθυστερούσαν.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ

Η Pfizer, η οποία προσπαθεί να χορηγήσει εκατομμύρια δόσεις με πρωτοποριακό ρυθμό για να περιορίσει μια πανδημία που έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι οι αλλαγές της «θα παρέχουν σημαντική αύξηση των δόσεων στα τέλη Φεβρουαρίου και Μαρτίου».

«Θα επιστρέψουμε στο αρχικό πρόγραμμα των παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την εβδομάδα της 25ης Ιανουαρίου, με την αύξηση της παράδοσης να ξεκινά την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου», δήλωσε η BioNTech σε δήλωση.

Οι αλλαγές θα βοηθήσουν τις εταιρείες να παραδώσουν την πλήρως δεσμευμένη ποσότητα δόσεων το πρώτο τρίμηνο και περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε η εταιρεία.

Μια δεύτερη πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι σε συνάντηση με διπλωμάτες την Τετάρτη, αξιωματούχος της Επιτροπής της ΕΕ δήλωσε ότι οι παραδόσεις θα είναι περιορισμένες τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, με την παραγωγή να έχει αυξηθεί στα σοβαρά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν συμβάσεις με την ΕΕ για την παροχή έως 600 εκατομμυρίων δόσεων φέτος. Έχουν συμφωνήσει να κάνουν 75 εκατομμύρια πυροβολισμούς το δεύτερο τρίμηνο και περισσότερο αργότερα μέσα στο έτος. Ούτε οι εταιρείες ούτε η ΕΕ έχουν πει πόσες δόσεις αναμένονται το πρώτο τρίμηνο.

Η ΕΕ έχει επίσης εγκρίνει το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, η οποία ξεκίνησε την παράδοση αυτή την εβδομάδα.

Η Moderna έχει δεσμευτεί να προσφέρει 10 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου και 35 εκατομμύρια κάθε μία το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Άλλα 80 εκατομμύρια δόσεις πρόκειται επίσης να παραδοθούν φέτος, αλλά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα ακόμη.

ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ?

Η Pfizer και η Moderna δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομερή ημερολόγια παραδόσεων για κάθε χώρα της ΕΕ.

Η Pfizer είπε ότι οι πληροφορίες ήταν εμπιστευτικές, ενώ η Moderna είπε: «Σε αυτό το στάδιο μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι οι δόσεις θα κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

Ωστόσο, οι παραδόσεις δεν φαίνεται να προχωρούν ομοιόμορφα.

Η ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας αναφέρει ότι η χώρα, με πληθυσμό 83 εκατομμυρίων, θα λάβει περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις Pfizer έως τα τέλη Ιανουαρίου. Αντίθετα, η Βουλγαρία, με πληθυσμό περίπου 7 εκατομμυρίων, αναμένει να λάβει μόνο περίπου 60.000 λήψεις Pfizer τον Ιανουάριο.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ δήλωσε ότι τα εθνικά χρονοδιαγράμματα εξαρτώνται εν μέρει από συμβάσεις που υπογράφονται από κάθε κράτος. Δεν είναι σαφές εάν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ διέταξαν την πλήρη χορήγηση εμβολίων, καθώς αυτές οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές.

Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει σχεδόν 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 και υποψηφίους από έξι εταιρείες, αλλά οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί. Οι αποφάσεις για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson αναμένονται στα τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα.

Cx02β

Source