Τα μέτρα έχουν λήξει, αναμένονται νέες αποφάσεις

Οι αποφάσεις που έλαβε η Ανώτατη Επιτροπή Μεταδοτικών Νόσων στις 4 Ιανουαρίου έληξαν από χθες το βράδυ.

Η Ύπατη Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σήμερα.

Αν και δεν έχει ακόμη γίνει επίσημη δήλωση σχετικά με το αν θα συγκληθεί η επιτροπή, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα παραταθούν ή θα εκδοθούν νέες.

Η επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από 7 άτομα και προεδρεύθηκε από τον Υφυπουργό Υγείας Ali Aliaygür και συνεδρίασε τελευταία στις 4 Ιανουαρίου, έλαβε αποφάσεις 17 σημείων.

Μεταξύ των τελικών αποφάσεων που ελήφθησαν Υπήρχαν άρθρα όπως η συνέχιση των δραστηριοτήτων πολλών επιχειρήσεων, όπως καφετέριες, εστιατόρια, γραφεία στοιχημάτων μέχρι τις 22:00 το βράδυ, και η απόφαση να κλείσουν οι ταβέρνες, οι αίθουσες μασάζ, τα μπαρ, τα κλαμπ και παρόμοια μέρη διασκέδασης έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις την 4η Ιανουαρίου από την Ανώτατη Επιτροπή των Μεταδοτικών Νόσων σύμφωνα με τον Νόμο 45/2018 για τις Μεταδοτικές Νόσους;

1. Μετά τις 22:00, αποφασίστηκε ότι η απόφαση διακοπής των δραστηριοτήτων στους τομείς του καφέ, του εστιατορίου, του ζαχαροπλαστείου, του στοιχήματος, του κομμωτηρίου, του κέντρου ομορφιάς, του καφενείου, του καφέ, του γυμναστηρίου, της πίτας, του simit shop, του κουρείου θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. . Κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνουν ανοιχτές μόνο οι υπηρεσίες απογείωσης μετά τις 22:00. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς πρέπει να επαναλαμβάνουν τις δοκιμές PCR κάθε δεκατέσσερις ημέρες.

2. Τα άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στο Pile θα μπορούν να μεταφέρουν χωρίς καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν τα τρέχοντα αρνητικά αποτελέσματα δοκιμής PCR εντός 72 ωρών.

3. Η απόφαση να κλείσουν ταβέρνες, αίθουσες μασάζ, μπαρ, κλαμπ και παρόμοια κέντρα διασκέδασης έχει παραταθεί έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

4. Λόγω της αύξησης των τοπικών περιπτώσεων στη χώρα μας, οι υπάλληλοι του ΟΗΕ, της ΕΕ, των Βρετανών Ανώτερων, της Ζώνης Buffer, των Αγνοουμένων και των Ειρηνευτικών δυνάμεων θα μπορούν να εισέλθουν χωρίς καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αρνητικά αποτελέσματα δοκιμών PCR τις τελευταίες 72 ώρες.

5. Οι ασθενείς που διαμένουν στη Βόρεια Κύπρο και λαμβάνουν ρουτίνες θεραπείες / θεραπείες στη Νότια Κύπρο κρίνονται σκόπιμοι να μετακινηθούν στη Νότια Κύπρο χωρίς καθημερινή καραντίνα για να μην υποστούν θύματα και να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους. Ο ασθενής και ο συνοδός του (εάν είναι απαραίτητο) που θα μεταφερθούν για λόγους υγείας πρέπει να υποβάλουν τα αρνητικά αποτελέσματα της εξέτασης PCR που έγιναν τις τελευταίες 3 ημέρες κατά την άφιξη. Επιπλέον, οι ασθενείς και οι σύντροφοι που επιστρέφουν στη χώρα μας μετά τη θεραπεία θα πρέπει να κάνουν ξανά δοκιμές PCR την έβδομη και τη δέκατη τέταρτη ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα και να υποβάλουν τα αποτελέσματα στο Υπουργείο μας.

6. Έχει αποφασιστεί ότι η διέλευση ατόμων που διαμένουν στο Βορρά και εργάζονται στη Νότια Κύπρο θα υπόκειται σε καραντίνα έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

7. Έχει αποφασιστεί ότι η διέλευση ατόμων που κατοικούν στο Νότο και εργάζονται στη Βόρεια Κύπρο θα υπόκειται σε καραντίνα έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

8. Έχει αποφασιστεί ότι το πέρασμα των μαθητών που κατοικούν στο Βορρά και σπουδάζουν στη Νότια Κύπρο και οι γονείς τους υπόκεινται σε καραντίνα έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

9. Έχει αποφασιστεί ότι το πέρασμα των μαθητών που κατοικούν στο Νότο και σπουδάζουν στη Βόρεια Κύπρο και οι γονείς τους υπόκεινται σε καραντίνα έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

10. Εντός του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, κρίθηκε σκόπιμο για τα άτομα που ασχολούνται με το ανέπαφο εμπόριο να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς καραντίνα.

11. Έχει αποφασιστεί ότι τα ασθενοφόρα διασχίζουν τη συνοριακή πύλη Yeşilırmak για λόγους υγείας μόνο, χωρίς καραντίνα, και ότι άλλα περάσματα υπόκεινται σε καραντίνα.

12. Κρίθηκε σκόπιμο για τα άτομα που κατοικούν στο Beyramudu να κάνουν καθημερινή διέλευση προς την περιοχή Üstler χωρίς καραντίνα προκειμένου να εκτελέσουν τις κτηνοτροφικές και γεωργικές τους δραστηριότητες στην περιοχή Üstler.

13. Αποφασίστηκε να παραταθεί η απόφαση σχετικά με την απουσία περισσότερων από 10 ατόμων που θα συγκεντρωθούν σε σπίτια που θα ληφθούν έως τις 3 Ιανουαρίου 2021 έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

14. Όλα τα είδη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, τελετές ανοίγματος στο χώρο εργασίας, γάμοι, κινηματογράφος, θέατρο, γενέθλια, συλλογική λατρεία, αρραβώνα, γάμος, θρησκευτικό φεστιβάλ κ.λπ. αποφασίστηκε να παραταθεί η απόφαση για παύση των δραστηριοτήτων της έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

15. Αποφασίστηκε να γίνουν κηδείες με τη συμμετοχή μόνο συγγενών πρώτου βαθμού.

16. Έχει αποφασιστεί ότι οι ομαδικοί αθλητικοί αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές.

17. Είναι ζωτικής σημασίας οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και τα μέλη της αστυνομίας που ανήκουν στην ομάδα κινδύνου και των οποίων οι υπηρεσίες είναι ουσιαστικά απαραίτητες να μην συμμετέχουν σε συλλογικές δραστηριότητες στην κοινωνική τους ζωή και να δίνουν τη μέγιστη προσοχή στους μάσκες, τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

.Source