Τα μισά από τα διαβατήρια Κύπρου σε μετρητά ήταν παράνομα – έρευνα

Περισσότερα από τα μισά διαβατήρια που εξέδωσε η Κύπρος σε πλούσιους αλλοδαπούς σε επενδυτικό σχέδιο ήταν παράνομα, βρήκε κυβερνητικό εξεταστικό συμβούλιο. Περισσότεροι από 3.000 ξένοι επενδυτές που κέρδισαν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ έλαβαν κυπριακά διαβατήρια μεταξύ 2013 και 2019, με το σχέδιο να αποδεικνύεται δημοφιλές στους Ρώσους, Ουκρανούς, Κινέζους και Καμπότζη.

Το πρόγραμμα τερματίστηκε πέρυσι μετά από σκάνδαλο διαφθοράς, που ντροπιάζει την κεντροδεξιά διοίκηση του νησιού, η οποία υπερασπίστηκε το σχέδιο πριν παραδεχτεί ότι ήταν ελαττωματικό. “Η ενδιάμεση έκθεσή μας παρέχει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους παράνομους πολιτογραφήσεις – εκείνα τα οποία, κατά την άποψη της επιτροπής, εκδόθηκαν υπερβαίνοντας τα όρια του νόμου – και αυτά είναι το 51,81% του συνόλου”, δήλωσε ο Μύρων Νικολάτος, ο οποίος προεδρεύει της έρευνας. δημοσιογράφοι την Παρασκευή.

Είπε ότι ορισμένοι άλλοι βρίσκονταν εντός του κατάλληλου νομικού πλαισίου, αλλά δεν πληρούσαν κάποια νομικά κριτήρια που ίσχυαν τότε. Σε “δεκάδες” περιπτώσεις, η επιτροπή συνέστησε την ανάκληση της ιθαγένειας, πρόσθεσε ο Νικολάτος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η έκθεσή του έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα και δεν έχει δημοσιοποιηθεί. “Η ενδιάμεση έκθεση σημειώνει πιθανές ποινικές, πειθαρχικές ή διοικητικές ευθύνες που θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές”, δήλωσε ο Νικολάτος, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι να αποσυρθεί το 2020.

Προβολές από τους κριτικούς ως αδιαφανείς και γεμάτοι με τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το καθεστώς υπερασπίστηκε σθεναρά την κυβέρνηση μέσω μιας σειράς κυρίως ξένων αναφορών μέσων ενημέρωσης και αμφιβολιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρχές αναγκάστηκαν να το απορρίψουν ανεπιφύλακτα αφού το δίκτυο Al Jazeera μαγνητοσκόπησε κρυφά έναν πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου και άλλους που φέρονται να προσφέρουν βοήθεια σε ένα άτομο με ποινικό μητρώο να αποκτήσει διαβατήριο.

Παραιτήθηκε, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση, λέγοντας ότι τα σχόλιά του είχαν ληφθεί εκτός πλαισίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το καθεστώς πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι η χορήγηση υπηκοότητας της ΕΕ για προκαθορισμένες πληρωμές, χωρίς καμία πραγματική σχέση με το κράτος, αφορούσε υπονόμευση της ιθαγένειας της ΕΕ.

Οι ερευνητές διερεύνησαν 2.478 διαβατήρια που εκδόθηκαν από το 2007 έως το 2016, και άλλα 417, που θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου, έως το 2020.

(Αυτή η ιστορία δεν έχει επεξεργαστεί από το προσωπικό του Devdiscourse και δημιουργείται αυτόματα από μια κοινοποιημένη ροή.)

.Source