Τα οστά των αγνοουμένων προσδιορίζονται στο τέλος του μήνα

Ο αριθμός των χαμένων οστών αναμένεται να καθοριστεί έως τα τέλη Απριλίου. Εξήγησε ότι μερικά από αυτά τα οστά έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα και μερικά μπορεί να είναι συγκεκριμένης ηλικίας.

“Δεν μπορούμε πάντα να αναγνωρίσουμε αμέσως, μια μέρα γίνονται οι δεύτερες, τρίτες ή τέταρτες προσπάθειες. Αλλά αυτές τις μέρες θα έχουμε μια σειρά από ταυτοποιήσεις. “Δεν πρόκειται για ανακαλύψεις του 2021, αλλά θα έχουμε ταυτοποιήσεις με βάση παλαιότερα ευρήματα, μερικά πιο πρόσφατα, μερικά ελαφρώς παλαιότερα”, δήλωσε ο κ. Παντελίδης στην ΚΥΠΕ.

Ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι έως ότου ειδοποιηθούν οι οικογένειες, δεν είναι σκόπιμο να προβούν σε δηλώσεις σχετικά με έναν ορισμένο αριθμό οστών ή την τοποθεσία τους.

Ένας εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά οστά στο εργαστήριο, που είναι περίπου 200, για τα οποία δεν έχει γίνει ταυτοποίηση. Μερικά από αυτά τα 200 μπορεί να μην βρεθούν ποτέ γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Παντελίδης, αυτά τα οστά είναι πιθανώς άχρηστα για αγνοούμενους, αρχαιολογικά ευρήματα κ.ο.κ.

Υπάρχουν περίπου 35-40 κόκαλα που βρίσκονται στο σωστό δρόμο. “Υπάρχει καλή ελπίδα ότι περίπου 35-40 από αυτά τα 200 οστά εργαστηρίου θα μας δώσουν αποτελέσματα σχετικά σύντομα.” Ορισμένα από τα στοιχεία ταυτότητάς τους θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, είπε ο κ. Παντελίδης.

Είπε ότι υπάρχουν 40 οστά που φαίνεται να λειτουργούν κάποια στιγμή, αλλά αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη και περιλαμβάνονται στη δεύτερη κατηγορία.

Εξήγησε ότι υπάρχει μια άλλη κατηγορία – περίπου 70 οστά, τα οποία είναι πιθανώς αρχαιολογικά ευρήματα, և παρά τις προσπάθειές τους, δεν λειτούργησαν և, πιθανώς δεν θα λειτουργήσουν.

Ο κ. Παντελίδης εξήγησε επίσης ότι πολλές φορές βρίσκεται ένα οστό που είναι πολύ μικρό για να παρέχει ακόμη και DNA για αναγνώριση. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ταυτοποίηση δεν λαμβάνει χώρα λόγω ανεπαρκούς DNA των οικογενειών.

Πρόσθεσε ότι τους τελευταίους μήνες δεν υπήρξαν ανακοινώσεις ταυτοποίησης, καθώς η εργασία έχει σταματήσει λόγω της επιδημίας, αλλά τώρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το CMP με την επανάληψή τους.

“Στο τέλος κάθε μήνα, η CMP θα αρχίσει να ανακοινώνει ξανά τον αριθμό αναγνώρισης. Στο τέλος Απριλίου, αναμένεται ανακοίνωση ταυτότητας, η οποία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο κ. Παντελίδης.

Επανέλαβε την έκκλησή του για πληροφορίες σχετικά με αγνοούμενους, λέγοντας ότι ο σωφρονιστής χρησιμοποιεί πάντα νέες διαθέσιμες πληροφορίες. Εξήγησε ότι οι περισσότερες από τις τελευταίες πληροφορίες συνδυάζονται με παλαιότερες πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας ή διαφοροποιώντας κάτι που η Επιτροπή γνώριζε στο παρελθόν.

“Μερικές φορές αρχίζουμε να σκάβουμε κάποια στιγμή και οι γείτονες ή άλλοι ενδιαφερόμενοι έρχονται και μας λένε σχετικές πληροφορίες. Έτσι, ανά πάσα στιγμή, προσαρμόζουμε τις προσπάθειές μας με βάση τις τελευταίες πληροφορίες “, δήλωσε ο κ. Παντελίδης.

Πρόσθεσε ότι το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα στοιχεία σχετίζονται με ένα σημείο εξαφάνισης ή θανάτου, αλλά το CMP ενδιαφέρεται για το σημείο της ταφής.

“Ο λόγος για το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές φορές σκάβουμε τα σημεία γύρω από το τελευταίο σημείο, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία. Έτσι, επειδή έχουμε πολλές πληροφορίες, δεν σημαίνει ότι λειτουργεί πάντα, ότι είναι πιθανές νέες πληροφορίες. Έχουμε επίσης πρόβλημα κίνησης των οστών. “Αυτές οι κινήσεις έχουν γίνει συχνά με ένα τραχύ αυγό, έχουν απομείνει οστά που βρίσκουμε, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βρούμε τα υπόλοιπα οστά που πρέπει να δοθούν στις οικογένειες”, είπε.

Source