Τα ποσοστά δολοφονιών στο Μεξικό έχουν μειωθεί ελαφρώς φέτος

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι 34.523 ανθρωποκτονίες που καταγράφηκαν στο Μεξικό φέτος είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις πέρυσι 34.608 ανθρωποκτονίες. Το 2019, καταγράφηκε αριθμός ανθρωποκτονιών από το 1997, κυρίως λόγω βίαιων πράξεων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.

“Για πρώτη φορά από το 2014, σημειώθηκαν δολοφονίες στη χώρα”, δήλωσε ο Ricardo Mejia, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου. Η νέα επιδημία και οι περιορισμοί του κορανοϊού δεν έχουν σταματήσει τη βία στο Μεξικό. Η ημέρα της πιο βίας ήταν η 20η Απριλίου, όταν πραγματοποιήθηκαν 105 δολοφονίες, παρά την καραντίνα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19.

Η βία αυξάνεται στο Μεξικό από τα τέλη του 2006, όταν ο στρατός ανέλαβε την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αλλά δεν είναι σαφές εάν όλοι αυτοί οι θάνατοι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Πρόεδρος Manuel L L pez Obrador, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2018, πιστεύει ότι η ενδημική βία θα μειωθεί εάν μειωθεί η φτώχεια και ο αποκλεισμός, αντί να χρησιμοποιηθεί η βία κατά των εγκληματιών.

Πηγή: KYPE

Source