Τα πτώματα 14 παιδιών που σκοτώθηκαν στην Κύπρο το 1974 θάφτηκαν

Η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Κύπρου (KTÖS) έκανε δήλωση σχετικά με την ταφή 14 παιδιών που σκοτώθηκαν στη σφαγή Muratağa-Sandallar στην Κύπρο το 1974. Η ένωση είπε, «Ο αγώνας για τη δημιουργία κοινωνιών που δεν θα πέσουν ξανά θύματα τέτοιας φρίκης και η άνθηση μιας κουλτούρας ειρήνης θα είναι η πιο έντιμη πράξη που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη των 14 παιδιών μας.

Ο Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας της KTÖ Erdoğan Emiro Emulları είπε, «Η χειρότερη συνέπεια της σύγκρουσης είναι οι ζωές που χάθηκαν και η καταστροφή που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία. Η άγνωστη τοποθεσία των ανθρώπων των οποίων η εξαφάνιση και η τύχη δεν ήταν ποτέ γνωστή προκαλεί μια βαθιά τραγωδία. Οι απώλειες δεν είναι το μόνο θύμα στην τραγωδία. “Οι σύζυγοι, τα παιδιά ή οι γονείς των εξαφανισμένων συνεχίζουν να ζουν με φοβερό άγχος με την πάροδο των ετών, ανάμεσα στην ελπίδα και την απόγνωση.

“ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ”

Ο Emiroğulları δήλωσε ότι η γνώση της μοίρας των εξαφανισμένων είναι το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα όσων αγαπούν και είπε: «Επομένως, η αποκάλυψη των θυμάτων βίας από διαφορετικές ομάδες είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο για την εδραίωση της ενσυναίσθησης μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών, όλες οι οποίες έχουν πέσει θύματα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων ηγετών το 1981, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξαν σε συμφωνία για την ίδρυση της Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο. Ωστόσο, παρόλο που ιδρύθηκε το 1981, η CMP δεν μπόρεσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά για πολιτικούς λόγους για πολλά χρόνια. Μετά την παράδοση των λειψάνων που ανήκουν στους εξαφανισμένους στις οικογένειές τους για πρώτη φορά το 2007, το CMP συνεχίζει τα σημαντικά έργα του για την κοινωνική μας αντιπαράθεση με τις συνεισφορές των μη κυβερνητικών οργανώσεων που σχηματίστηκαν από τους συγγενείς των εξαφανισμένων και πρωτοπόρων δημοσιογράφων όπως ο Ανδρέας Παράσκος και ο Σεβγκούλ Ουουντάς ».

Ο Emiroğulları δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης για ενσωμάτωση της εκπαίδευσης της ειρηνευτικής κουλτούρας στα εκπαιδευτικά συστήματα και των δύο κοινοτήτων αποτέλεσαν σημαντικό βήμα για τη συμφιλίωση και την κατανόηση μεταξύ τους. «14 παιδιά που σκοτώθηκαν στη σφαγή Muratağa-Sandallar το 1974 είναι θαμμένα σήμερα. “Θα είναι η πιο έντιμη πράξη που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη των 14 παιδιών μας για να δημιουργήσουμε κοινωνίες που δεν θα πέσουν ξανά σε μια τέτοια φρίκη και θα καλλιεργήσουν μια κουλτούρα ειρήνης σε ένα νησί όπου δεν θα πραγματοποιηθούν τέτοια εγκλήματα, που προκαλούν οδυνηρές πληγές για γενιές και θα κριθούν εκείνοι που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”. (ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ)

Source