Τα ρεκόρ στα παγκόσμια χρηματιστήρια συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα, συνειδητοποιώντας ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία προκαλούν ανησυχία στις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι σε επίπεδο φόβου, Κορωνοϊός Με την πρόοδο που σημειώθηκε στις μελέτες εμβολιασμού και την αισιοδοξία για την οικονομική δραστηριότητα, παρατηρήθηκε ότι η ανοδική τάση και τα ρεκόρ συνεχίζονταν στις αγορές μετοχών.

Από τα στοιχεία στο επίκεντρο των επενδυτών, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε ελαφρώς τις προσδοκίες με 0,6% μηνιαίως και 2,6% ετησίως τον Μάρτιο. Ο μηνιαίος πληθωρισμός στη χώρα παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2012, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018.

Αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκε στο 1,53%. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό στην αγορά ομολόγων θα αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα και οι αγορές ενισχύθηκαν με την επιτυχή πραγματοποίηση των δημοπρασιών ομολόγων στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, άλλα κύρια θέματα που απασχολούνται στην ημερήσια διάταξη αυτή την εβδομάδα είναι: Κορωνοϊός Μετά τις εξελίξεις σχετικά με τις μελέτες εμβολιασμού και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Ρωσία.

Μια εφάπαξ δόση που παράγεται από την Johnson & Johnson στις ΗΠΑ Κορωνοϊός Παρόλο που η αναστολή της χρήσης του εμβολίου έθεσε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της επιδημίας και την αξιοπιστία των εμβολίων, ο αντίκτυπός του στις αγορές περιορίστηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε στις μελέτες εμβολιασμού παγκοσμίως.

Ανησυχίες ότι η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ενδέχεται να αυξηθεί και το μειωμένο 10ετές επιτόκιο των ομολόγων των ΗΠΑ στήριξε την τιμή της ουγγιάς του χρυσού. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ έκλεισαν την εβδομάδα στο 1,57 τοις εκατό, μειώνοντας 5 μονάδες βάσης Η τιμή της ουγγιάς του χρυσού, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε κατά 2 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε 1.778 δολάρια, με την επιτάχυνσή του στο δεύτερο μισό της εβδομάδας.

Οι τιμές των εμπορευμάτων ακολούθησαν μια θετική τάση αυτή την εβδομάδα με αισιοδοξία όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα. Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή του πετρελαίου Brent ανά βαρέλι αυξήθηκε 5,7% στα 66,4 $ και η λίβρα χαλκού αυξήθηκε 3,7% στα 4,2 $.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στις παγκόσμιες αγορές ήταν η κινητικότητα σε κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin σταθεροποιήθηκε στα 62.000 $ μετά την ανανέωση του ιστορικού του υψηλού στα 64.854 $.

Οι μετοχές της Coinbase, της πρώτης πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που άνοιξαν στο κοινό στις ΗΠΑ, άρχισαν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον κωδικό “COIN”. Η Coinbase, η οποία επέλεξε να δημοσιοποιήσει μέσω απευθείας εισαγωγής στο Nasdaq, προσέφερε έτσι στους υφιστάμενους μετόχους και στους επενδυτές της την ευκαιρία να πουλήσουν τις μετοχές τους. Το COIN, το οποίο προσφέρθηκε στο κοινό στα 250 $, κέρδισε 36,8% σε δύο ημέρες διαπραγμάτευσης, κλείνοντας την εβδομάδα στα 342 $.

Η POWELL ΔΙΑΒΙΒΑΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Jerome Powell σήμαινε ότι οι αγορές ομολόγων θα μειωθούν πριν από την αύξηση του επιτοκίου σε μια εκδήλωση που παρακολούθησε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. “Θα φτάσουμε τη στιγμή που θα μειώσουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων όταν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους μας από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό είναι πιθανό πολύ πριν σκεφτούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια.” βρήκε την αξιολόγηση.

Η έκθεση “Beige Book” της Fed, που δημοσιεύθηκε τις καθημερινές, επεσήμανε ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα επιταχύνθηκε μετρίως από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Απριλίου και οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν 660 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,8% μηνιαίως τον Μάρτιο και αυξήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες, ενώ ο αριθμός των αιτούντων σύνταξη ανεργίας μειώθηκε σε 576 χιλιάδες την εβδομάδα που έληξε στις 10 Απριλίου, το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από τον Μάρτιο του 2020.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης παραγωγής της New York Fed αυξήθηκε σε 26,60, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, από την άλλη πλευρά, ήταν ένα από τα σπάνια δεδομένα που δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία αυξήθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, υπολείπεται των προσδοκιών.

Με αυτές τις εξελίξεις, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κέρδισε όλη την εβδομάδα, ενώ ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 1,57% και ο δείκτης Dow Jones αυξήθηκε κατά 1,36% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης Nasdaq ήταν 0,58%.

Στο ημερολόγιο δεδομένων για την εβδομάδα που ξεκίνησε με τις 19 Απριλίου, ο εθνικός δείκτης δραστηριότητας του Σικάγου και οι μεταχειρισμένες οικιακές πωλήσεις θα ακολουθηθούν την Πέμπτη και τα δεδομένα PMI του μεταποιητικού κλάδου και του τομέα των υπηρεσιών θα ακολουθηθούν με νέες πωλήσεις κατοικιών την Παρασκευή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ

Στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με την υποστήριξη της θετικής ροής μακροοικονομικών δεδομένων, υπάρχει μια εβδομάδα σταθμισμένης αγοράς, ενώ η απόφαση για τα επιτόκια της ΕΚΤ και οι επακόλουθες δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών την εβδομάδα του Απριλίου 19.

Ενώ η ΕΚΤ δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει μεταβολή στα επιτόκια, η Lagarde αναμένεται να υπονοήσει τον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να στέκεται με νομισματικά και χρηματοοικονομικά κίνητρα και είπε ότι αυτά τα κίνητρα δεν μπορούν να σταματήσουν μέχρι να ανακάμψει πλήρως η οικονομία.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Peter Altmaier δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αυξήσει σημαντικά την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,5% ετησίως τον Μάρτιο σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις κατά 1% στη βιομηχανική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός ακολούθησε μια πορεία σύμφωνα με τις προσδοκίες, με αύξηση 0,9% μηνιαίως και 1,3% ετησίως.

Με αυτές τις εξελίξεις, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, η οποία σημείωσε ανοδική τάση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ολοκλήρωσε την εβδομάδα στο 1,1979 με ανατίμηση 0,7%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης DAX στη Γερμανία έκλεισε την εβδομάδα σε ρεκόρ κλείσιμο στις 15.459 μονάδες με αύξηση 1,48 τοις εκατό αφού έφτασε στην ιστορική κορυφή του με 15,473 μονάδες. Ενώ ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε 1,50% στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκλεισε στα 7.019 για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας. Ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 1,91% στη Γαλλία και ο δείκτης MIB 30 αυξήθηκε 1,3% στην Ιταλία.

Την επόμενη εβδομάδα; Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη και ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στη Γερμανία, ο δείκτης CPI στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη, η απόφαση για τα επιτόκια της ΕΚΤ την Πέμπτη και τα στοιχεία PMI του μεταποιητικού κλάδου και του τομέα των υπηρεσιών σε ολόκληρη την περιοχή την Παρασκευή με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Lagarde.

ΑΣΙΑΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, παρατηρήθηκε τάση πωλήσεων στην Κίνα και την Ιαπωνία, ενώ σημειώθηκε αύξηση στη Νότια Κορέα.

Αν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που ανακοινώθηκαν στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέμειναν κάτω από τις προσδοκίες. Η ετήσια ανάπτυξη της Κίνας το πρώτο τρίμηνο ήταν 18,3%.

Ενώ τα δεδομένα για τις βασικές παραγγελίες μηχανημάτων που ανακοινώθηκαν στην Ιαπωνία δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μειώνοντας το 8,5% τον Φεβρουάριο, ο PPI υπερέβη τις εκτιμήσεις με ετήσια αύξηση 1%.

Αν και τα δεδομένα εξαγωγής που ανακοινώθηκαν στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30,6% ετησίως τον Μάρτιο, παραμένοντας κάτω από τις προβλέψεις, ήταν επίσης αποτελεσματικό για τους πωλητές στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές.

Με αυτές τις εξελίξεις, αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία έχασε 0,28%, ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης στην Κίνα έπεσε 0,7%, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ολοκλήρωσε την εβδομάδα σε επίπεδο ρεκόρ 2,1% πάνω από το προηγούμενο εβδομαδιαίο κλείσιμο.

Την επόμενη εβδομάδα, το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας και η βιομηχανική παραγωγή θα ακολουθηθούν στη Ιαπωνία τη Δευτέρα και τα στοιχεία PPI στην Ιαπωνία την Παρασκευή.

Η CBRT ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο Shihab Kavcioglu στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία στο 19 τοις εκατό, αλλάζοντας το επιτόκιο πολιτικής σύμφωνα με τις προσδοκίες που διασφαλίζει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στο κείμενο της απόφασης.

Στο κείμενο της απόφασης, ως αιτιολόγηση της εν λόγω απόφασης · Προβλέπεται ότι “οι επιβραδυντικές επιπτώσεις της τρέχουσας νομισματικής στάσης στα δάνεια και στην εγχώρια ζήτηση θα γίνουν εμφανείς στην προσεχή περίοδο.”

Η πιο σημαντική κατεύθυνση όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων την επόμενη περίοδο έγινε με τις εκφράσεις ότι «το επιτόκιο πολιτικής θα συνεχίσει να καθορίζεται σε επίπεδο πάνω από τον πληθωρισμό έως ότου σχηματιστούν ισχυροί δείκτες που δείχνουν μια μόνιμη μείωση του πληθωρισμού και επιτυγχάνεται ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 5% “.

Από την άλλη πλευρά, στην ανακοίνωση, η οποία ανέφερε ότι ο κανονισμός της CBRT σχετικά με τη μη χρήση κρυπτονομικών στοιχείων σε πληρωμές έχει ολοκληρωθεί, αναφέρθηκε ότι τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός για τη μη χρήση κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων σε πληρωμές.

Η CBRT δήλωσε ότι η χρήση στοιχείων ενεργητικού κρυπτογράφησης στον τομέα των πληρωμών έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ανεπανόρθωτα παράπονα για τα μέρη της συναλλαγής και ότι περιέχει στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία στις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα σε αυτόν τον τομέα.

Στο δελτίο τύπου που έκανε η CBRT σχετικά με την περιοχή πληρωμών, τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης δεν υπόκεινται σε κανέναν μηχανισμό ρύθμισης και εποπτείας, δεν υπάρχει κεντρικός αποδέκτης, οι τιμές της αγοράς δείχνουν υπερβολική αστάθεια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παράνομες δραστηριότητες λόγω της ανώνυμης δομής τους , τα πορτοφόλια μπορούν να κλαπούν ή να χρησιμοποιηθούν παράνομα χωρίς τη γνώση των ιδιοκτητών, οι συναλλαγές μπορούν να αντιστραφούν. Υπογραμμίστηκε ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τα συνδεδεμένα μέρη για λόγους όπως η μη αναστρέψιμη φύση.

Στην ανακοίνωση, επισημάνθηκε ότι διάφορες πρωτοβουλίες σχετικά με τη χρήση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων στον τομέα των πληρωμών έχουν αρχίσει πρόσφατα να συμβαίνουν και είπε, “Η χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων στις πληρωμές είναι πιθανό να προκαλέσει μη ανακτήσιμα παράπονα για τα μέρη της συναλλαγή για τους προαναφερθέντες λόγους και μπορεί να προκαλέσει αδυναμία εμπιστοσύνης έναντι των μεθόδων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε αυτό το πεδίο. χρησιμοποιήθηκαν εκφράσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, αν και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 8,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, παρέμεινε ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες. Υπήρχε ετήσια αύξηση 5,71% στον μη προσαρμοσμένο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής.

Η εξέχουσα εξέλιξη στην Borsa Istanbul όσον αφορά την τιμολόγηση ήταν οι αγορές που ήταν αποτελεσματικές σε τραπεζικά αποθέματα, που υπήρχαν με πωλητές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 4,15 τοις εκατό αυτήν την εβδομάδα, δείχνοντας την καλύτερη απόδοση των τελευταίων 14 εβδομάδων.

Με αυτές τις εξελίξεις, ο δείκτης BIST 100 έκλεισε την εβδομάδα στις 1,408,14 μονάδες, κερδίζοντας 1,07% σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Το δολάριο / TL, από την άλλη πλευρά, κινήθηκε σε πτωτική τάση, αν και περιορισμένο, και έκλεισε την εβδομάδα στις 8.0718, μείωση 2,1% σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι στο δείκτη BIST 100, τα 1.440 και 1.465 ξεχωρίζουν ως σημαντική αντίσταση και 1,340 σημεία ως υποστήριξη.

Την επόμενη εβδομάδα, θα ακολουθηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών της Τετάρτης και της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής. Η Borsa İstanbul θα παραμείνει κλειστή την Παρασκευή αυτή την εβδομάδα, λόγω της Εθνικής Κυριαρχίας και της Ημέρας του Παιδιού στις 23 Απριλίου.

Πηγή: ΑΑ

.Source