Τα σπίτια που χτίστηκαν από Κύπριους είναι μικρότερα και φθηνότερα

Επιμέλεια από τον Ξινόσιο Μεσαρίτη

Οι άδειες κατασκευής αποτελούν σημαντικό δείκτη περαιτέρω δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα · σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η έκδοση αδειών οικοδομής μειώθηκε το Νοέμβριο, μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και την έκτασή τους.

WiRE FS Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Σύμφωνα με τον Λοϊζού, αυτό οφείλεται εν μέρει στον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος στην Κύπρο, το οποίο αφορούσε κυρίως την πολυτελή στέγαση, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κλειδώματος.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι το Νοέμβριο του 2020, ο αριθμός των αδειών κατασκευής που εκδόθηκαν από τις αρχές της πόλης και τις περιφερειακές διοικήσεις έφτασε τους 686.

Το συνολικό κόστος αυτών των αδειών έφτασε τα 295,6 εκατομμύρια ευρώ και η συνολική έκταση – 228,4 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Προβλέπεται η κατασκευή 831 οικιστικών μονάδων με αυτές τις άδειες.

Τον Ιανουάριο-Νοέμβριο 2020, εκδόθηκαν 6.375 άδειες, σε σύγκριση με 6.571 την ίδια περίοδο πέρυσι. Η συνολική αξία αυτών των αδειών μειώθηκε κατά 23,0% και η συνολική έκταση κατά 8,6%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων σημείωσε μικρή αύξηση 0,2%.

Οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών μειώθηκαν, αλλά οι Κύπριοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να αγοράσουν ακίνητα

Μιλώντας στην εκπομπή Mesimeri kai Kati, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE FS Παύλος Λοΐζου σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι μείωση των πωλήσεων νέων ακινήτων, η οποία πιθανώς οφείλεται στην αναστολή του επενδυτικού προγράμματος στην Κύπρο պայման λόγω της επιδημίας. ,

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Loizu, υπάρχει ζήτηση από αγοραστές στην Κύπρο, κυρίως σε περιοχές όπως η Λευκωσία – το ευρύτερο κράτος της Λάρνακας, για 160.000 έως 220.000 ευρώ για σπίτια և 250.000 έως 350.000 ευρώ για σπίτια.

Ο κ. Λοΐζου είπε ότι υπήρξε αύξηση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες μεταξύ Κυπρίων αγοραστών, οι οποίοι είτε επωφελήθηκαν από επιδοτήσεις επιτοκίου είτε από δάνεια χαμηλού επιτοκίου από τράπεζες για ακίνητα κατοικιών.

Με τον τερματισμό του προγράμματος πολιτογράφησης, το αποτέλεσμα φαίνεται κυρίως στις περιοχές που καταλαμβάνει αυτό το τμήμα της κατασκευαστικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής πύργων καθώς και πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών.

Όσον αφορά τη μείωση των πωλήσεων τον Ιανουάριο, ο κ. Loizu τόνισε ότι η μείωση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε νέο κλείδωμα για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Source