Τα τουρκικά ονόματα των οδών προσπάθησαν να αλλάξουν στην ελληνική Κύπρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Τα τουρκικά ονόματα των οδών προσπάθησαν να αλλάξουν στην ελληνική Κύπρο

Μέλη εθνικιστικών ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων, ειδικά η ακροδεξιά ELAM, ζήτησαν την αλλαγή ορισμένων τουρκικών ονομάτων οδών από τις τοπικές αρχές της πόλης της Λάρνακας, όπου οι τουρκικές και ελληνοκυπριακές κοινότητες ζούσαν μαζί πριν από το 1974.

Οδοί με τουρκικά ή τουρκικά ακουστικά ονόματα στην ελληνική Κύπρο υπήρξαν ένα καυτό ζήτημα με την πάροδο των ετών, ειδικά στη Λάρνακα όπου μέλη του ELAM ζητούν να αντικατασταθούν δρόμοι με «τουρκικά ονόματα» με «ελληνικά ονόματα».

Πρόσφατα, άλλες πινακίδες με τουρκικά ονόματα ήταν το θέμα μιας έντονης συζήτησης σε ομάδες του Facebook, με τους χρήστες των κοινωνικών μέσων να καλούν τους αξιωματούχους να τους αφαιρέσουν στην ιστορική τουρκοκυπριακή συνοικία της Μεσογείου.

Μερικοί ζήτησαν να αφαιρεθεί το σήμα της οδού Μπόζκρτ και το όνομα της οδού Κωνσταντινούπολης να αλλάξει σε «Κωνσταντινούπολη» στην πόλη όπου άλλαξαν τα ονόματα των λεωφόρων Piyale Paşa και Talat Paşa.

Τον περασμένο μήνα, η Λεωφόρος Talat Paşa στην πόλη μετονομάστηκε ομόφωνα ως Λεωφόρος Justice, μετά από αίτημα των Ελληνοκυπρίων πολιτών Αρμενίου και Πόντου καταγωγής, με την αιτιολογία ότι ο Talat Paşa ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών των «εκδηλώσεων του 1915».

Ωστόσο, η οδό Κωνσταντινούπολης και η οδό Bozkurt στην παλιά τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας ονομάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες πριν ξεκινήσουν ενδοκοινοτικές μάχες στο νησί.

Ο δήμαρχος της Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ισχυρίστηκε επίσης ότι το όνομα του Μπόζκρτ, «γκρίζος λύκος» στα τουρκικά, δόθηκε τη δεκαετία του 1910 και ότι οι Τούρκοι εθνικιστές δεν κλήθηκαν τότε με αυτό το όνομα, απαντώντας σε επικρίσεις ότι ο γκρίζος λύκος είναι τουρκικός εθνικιστικός σύμβολο .

Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, η ELAM ζήτησε επίσης να μετονομαστεί η οδό Κεμάλ Ατατούρκ στην πόλη της Πάφου προς τιμήν του Κωνσταντίνου Κατσιφά, ενός εθνικά Έλληνα που τραυματίστηκε θανάσιμα από την Αλβανική αστυνομία σε ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα το 2018.

.Source