Τα τρύπημα έχουν ίσες θέσεις εργασίας; Η Fed πιστεύει ότι το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ

Ένας αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ λέει ότι τώρα υπάρχει «σαφέστερη εστίαση» σχετικά με την πορεία της οικονομίας προς τα εμπρός και έναν ορίζοντα για μια πληρέστερη ανάκαμψη. Ένας άλλος λέει ότι το «τελικό παιχνίδι» της πανδημίας είναι εδώ. Ένα τρίτο προβλέπει ότι το 2021 θα αποδειχθεί «εντυπωσιακό».

Μετά από ένα καταστροφικό ξόρκι όταν οι οικονομικές συνθήκες ήταν τόσο μπερδεμένες από τον κοροναϊό που η Fed σταμάτησε να κάνει προβολές εντελώς, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ τώρα αρέσουν αυτό που βλέπουν.

Ακόμη και όταν παραδέχονται τις ταραχές από υποστηρικτές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που έκλεισαν το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα και οι ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία ενέχουν κίνδυνο, αξιωματούχοι λένε ότι η μετάβαση σε μια νέα διοίκηση στις 20 Ιανουαρίου και μια πιθανή επιταχυνόμενη διάθεση εμβολίων τους άφησε αισιόδοξους.

Η εισερχόμενη διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σκοπεύει να επιταχύνει τη διανομή εμβολίων και η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ προέτρεψε τα κράτη να χαλαρώσουν τους κανόνες και να προσφέρουν εμβόλια σε όλους τους Αμερικανούς άνω των 65 ετών ή με χρόνιες παθήσεις υγείας.

Για την Fed, παρόλο που οι βραχυπρόθεσμοι πολιτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι για την υγεία της χώρας φαίνονται μεγάλοι, έχουν επικεντρωθεί στις πιο θετικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα – με ορισμένους να υποδηλώνουν ότι η ισχύς της επακόλουθης ανάκαμψης μπορεί να επιταχύνει τα σχέδιά τους να αντλήσουν μέρος των βήματα που έγιναν φέτος για την καταπολέμηση της ύφεσης του κορανοϊού.

Ακόμη και αυτές οι υποστηριζόμενες πολιτικές πιθανότατα θα παραμείνουν σε αναμονή για τα ακόμα γεμάτα πολεμικά στήθη των καταναλωτών από τις ομοσπονδιακές προσπάθειες ανακούφισης του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης εκ νέου ενίσχυσης 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε λίγο πριν από το τέλος του έτους.

«Έχουμε ένα τρισεκατομμύριο (δολάρια) επιπλέον εξοικονόμηση. Έχουμε επιταγές στο γραμματοκιβώτιο. Θα υπάρξει αρκετή ζήτηση από τους καταναλωτές για να διατηρηθεί η ανάκαμψη σε καλό δρόμο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed Richard Clarida την περασμένη εβδομάδα, προβλέποντας ένα «εντυπωσιακό» 2021.

Εάν το 2020 ήταν όταν ο τερματισμός και η ασθένεια έφεραν την οικονομία σε «νέα και άγνωστα μέρη», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ρίτσμοντ Φεντ Τόμας Μπάρκιν, «το μέλλον επιτέλους κατέστη σαφέστερη εστίαση», με εμβόλια πιθανότατα να οδηγήσουν σε ένα πλήρες άνοιγμα έως τα μέσα του έτους.

Από τότε που η Fed συναντήθηκε τελευταία στα μέσα Δεκεμβρίου, υπήρξε μια σειρά από γεγονότα γύρω από την πανδημία και τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, τα οποία είναι σημαντικά για την απόδοση της οικονομίας.

Η μαζική αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού αντισταθμίστηκε από την αισιοδοξία για την αρχική διανομή δύο εμβολίων. Η επιβεβαίωση του ελέγχου του Δημοκρατικού Κόμματος τόσο των εκτελεστικών όσο και των νομοθετικών κλάδων αντισταθμίστηκε από την προσπάθεια του απερχόμενου Προέδρου Τραμπ να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, φτάνοντας σε ένα crescendo στην επίθεση της περασμένης Τετάρτης στο Καπιτώλιο.

Μέρος του ανοδικού σεναρίου που βλέπουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed τις τελευταίες ημέρες βασίζεται στο ότι η εισερχόμενη κυβέρνηση του Μπάιντεν συνεργάζεται πιο ομαλά με ένα Κογκρέσο που ελέγχεται από το κόμμα του για να εφαρμόσει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη και να διορθώσει αυτό που υπήρξε μια δύσκολη αρχή για τη διανομή του εμβολίου.

Είναι μια μοναδική πρόκληση – διαχείριση της εθνικής ασφάλειας, νομικές και πολιτικές επιπτώσεις από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, παράλληλα με τις ανησυχίες για την υγεία και την οικονομική πολιτική που επικρατούν στη χώρα.

Όσο περισσότερο γλιστρήσει το πρόγραμμα εμβολίων, τόσο χειρότερη θα είναι η οικονομία, λένε οι οικονομολόγοι που συμφωνούν ότι όταν πρόκειται για το πρόγραμμα ανοσοποίησης, η ταχύτητα έχει σημασία.

Γραφικό Reuters

Ενώ πιστεύουν ότι η αρχική αργή κατανομή εμβολίων θα επιταχύνει και τελικά θα τερματίσει την κρίση υγείας, ένα γρηγορότερο έναντι βραδύτερου ποσοστού εμβολιασμού μεταφράζεται άμεσα σε ταχύτερη ή πιο αργή ανάκαμψη εργασίας. Σημαίνει τη διαφορά μεταξύ λιγότερης «ουλής» στην αγορά εργασίας ή πιο μακροχρόνιας βλάβης για άνεργους εργαζόμενους. μεταξύ λιγότερων χρεοκοπημένων δανείων και αποτυχημένων επιχειρήσεων ή περισσότερων πτωχεύσεων και κλειστών επιχειρήσεων · και μεταξύ της μεγαλύτερης συνολικής επιτάχυνσης στην έξοδο ή μιας πιο ρηχής ανάκαμψης.

«Η ανάκαμψη συνδέεται άμεσα με τον ρυθμό των εμβολιασμών και την αποτελεσματικότητά του τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς την εμπιστοσύνη που ενσταλάζει στους καταναλωτές», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ατλάντα Fed, Ραφαήλ Μπόστιτς. Μια απογοητευτική διάθεση «θα μπορούσε να μας ωθήσει πίσω πολλά τρίμηνα» στην επιστροφή της οικονομίας στο προ-πανδημικό επίπεδο.

Σε μια υπενθύμιση σε πραγματικό χρόνο για το πώς λειτουργεί αυτή η δυναμική, καθώς η νέα αύξηση του ιού έγινε τον Δεκέμβριο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έπεσε, οι μικρές επιχειρήσεις και τα εστιατόρια φαινόταν να μειώνονται και η οικονομία έχασε 140.000 θέσεις εργασίας.

Ο οικονομολόγος της Οικονομικής της Οξφόρδης Γκρέγκορι Ντάκο είπε ότι τόσο οι αισιόδοξες όσο και οι απαισιόδοξες προβλέψεις του βλέπουν τη χώρα να εμβολιάζεται πλήρως φέτος. Όμως, το εμβολιασμένο μερίδιο του πληθυσμού φτάνει το 92% τον Αύγουστο, αν τα πράγματα πάνε γρήγορα έναντι 68 τοις εκατό εάν πάνε αργά. Για την οικονομία, αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ανάπτυξης 5,2 τοις εκατό για το έτος έναντι μόλις 3 τοις εκατό, ένα κενό περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Κερδίζετε δύο μήνες», είπε ο Ντακό. “Εάν η ταχύτητα βελτίωσης της κατάστασης της υγείας αυξηθεί, τότε θα δείτε ότι οι άνθρωποι περνούν πιο ελεύθερα νωρίτερα και θα ήταν μια ιστορία πολύ ισχυρότερης ανάπτυξης.”

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs υπολόγισαν ότι το αρχικό εμπόδιο με τους εμβολιασμούς έχει ήδη κοστίσει στις αναπτυγμένες χώρες περισσότερο από μισή εκατοστιαία μονάδα ανάπτυξης για το έτος.

Από την Τρίτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι περίπου το 2,8 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, με τις δύο συνταγοποιήσεις να έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα στις ΗΠΑ και οι δύο απαιτούν μια δεύτερη λήψη.

Αλλά αυτό αποκρύπτει μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ των κρατών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν από μόνη τους μια οικονομική πρόκληση εάν τα οικονομικά πιο σημαντικά μέρη της χώρας είναι πιο αργά στο ανοσοποιητικό. Ο σημερινός εθνικός ηγέτης όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού, στο 5,8% του πληθυσμού της, είναι η Δυτική Βιρτζίνια, μια κατάσταση που κατατάσσεται κοντά στον πυθμένα όσον αφορά την οικονομική παραγωγή.

Η Καλιφόρνια, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υστερεί στον εθνικό μέσο όρο όσον αφορά τους εμβολιασμούς, με το 2,1 τοις εκατό του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Το Αρκάνσας έχει το χαμηλότερο τρέχον ποσοστό εμβολιασμού στο 1,4 τοις εκατό.

Για να μεγιστοποιήσετε την ανάπτυξη «χρειάζεστε ομοιογενή απόκριση και διάχυση», δήλωσε ο Ντάκο της Οξφόρδης. Διαφορετικά, «Θα δείτε τους ανθρώπους να είναι πολύ πιο προσεκτικοί όταν πηγαίνουν σε ορισμένες περιοχές, τα ταξίδια εξακολουθούν να επηρεάζονται και γενικά βλέπετε μια οικονομία πολλαπλών ταχυτήτων».

Γραφικό Reuters

Source