Τα χαμένα παιδιά της Κύπρου έλαβαν τον τελικό χώρο ανάπαυσης μετά από 46 χρόνια

GAZİMAĞUSA

Τα χαμένα παιδιά της Κύπρου έλαβαν τον τελικό χώρο ανάπαυσης μετά από 46 χρόνια

Σαράντα έξι χρόνια μετά το θάνατό τους, 14 παιδιά που έπεσαν θύματα της βίας της ελληνοκυπριακής τρομοκρατικής οργάνωσης EOKA-B, τους δόθηκε μια τελική θέση ανάπαυσης.

Τα λείψανα συνολικά 14 παιδιών, επτά κοριτσιών και επτά αγοριών ηλικίας μεταξύ τεσσάρων μηνών και 15 ετών, θάφτηκαν με κρατική τελετή στις 26 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και αξιωματούχων.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη κηδεία, οι συγγενείς των θυμάτων προσχώρησαν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και άλλους αξιωματούχους στο Νεκροταφείο των Μαρτύρων στο χωριό Μαράθα του διχασμένου νησιού.

Μιλώντας στην τελετή, ο Gürsel Benan, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός συλλόγου για τις οικογένειες των θυμάτων, είπε ότι θυμόταν με βαθιά θλίψη τις βάναυσες επιθέσεις του EOKA-B εναντίον αμάχων ηλικίας από 16 μηνών έως 95 ετών και το πικρό πρόσωπο του πολέμου .

Επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή είναι έμφυτο και αναφαίρετο, ο Μπενάν σημείωσε ότι σε μια κατάσταση όπου το δικαίωμα στη ζωή καταστρέφεται, δεν μπορούν να αναφερθούν άλλα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις 14 Αυγούστου 1974, μια ομάδα Ελληνοκύπριων φανατικών από γειτονικά χωριά και συνοδευόταν από Ελληνοκύπριους στρατιώτες εισέβαλαν σε τρία τουρκικά χωριά: Μαράθα, Σανταλάρη και Αλόδα στην περιοχή Γκαζιμασούσα (Αμμόχωστος).

Οι μαχητές συνέλαβαν 126 Τουρκοκύπριους σε μια πλατεία του χωριού και εκτελούσαν εκείνους που αντιστέκονταν στον εγκληματικό έλεγχο, ενώ οι υπόλοιποι που δεν αντιστάθηκαν μεταφέρθηκαν έξω από το χωριό και θάφτηκαν μαζί αφού σκοτώθηκαν.

Τουρκική Κύπρος,

.Source