Τα χρόνια που σχεδόν έσπασαν το ευρώ

Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2008, που ακολούθησε γρήγορα η κρίση του ευρώ για την περίοδο 2009-2010 και μετά, συγκλόνισε τον κόσμο.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν το τέλος του ευρώ, ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ενοποίησης της Ευρώπης.

  • Σε ένα σημείο, οι αναλήψεις μετρητών από Έλληνες πολίτες περιορίστηκαν σε 60 ευρώ την ημέρα (Φωτογραφία: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει και τις δύο κρίσεις. Η Μεγάλη Ύφεση έβαλε την Ευρώπη σε στασιμότητα. Χάθηκαν τρισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τράπεζες κατέρρευσαν επειδή το σύστημά τους βασίστηκε σε απορρίμματα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν το σπίτι τους, τις αποταμιεύσεις τους ή τη δουλειά τους.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπόρεσαν να πληρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν το δημόσιο χρέος τους ή να διασώσουν τις τράπεζες τους.

Στα τέλη του 2009, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα ήταν υψηλότερα από ό, τι είχε επίσημα αναφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δεν ήταν σε θέση να ελέγξει το έλλειμμα και το χρέος της.

Υπό την προστασία του ευρώ, η Ελλάδα μπόρεσε να χρηματοδοτήσει το χρέος της φθηνά, σε σύγκριση με την πραγματική κατάσταση των οικονομικών της.

Πιστωτικά γραφεία όπως η Standard και η Poor’s μείωσαν την αξιολόγηση χρέους της ελληνικής κυβέρνησης σε «σκουπίδια», κάνοντας τα ομόλογα της Αθήνας άχρηστα.

Καθώς η Ελλάδα ήταν μέρος της ευρωζώνης, η υποτίμηση δεν ήταν επιλογή. Αλλά εάν η Ελλάδα κατέρρευσε, ολόκληρη η ευρωζώνη θα μπορούσε να καταρρεύσει μαζί της.

Τότε οι ίδιες ρωγμές άρχισαν να εμφανίζονται στην Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Το θέμα πήγε στον πυρήνα της υποδομής του ευρώ. Η νομισματική πολιτική ήταν κοινή, αλλά οι δημοσιονομικές πολιτικές παρέμειναν στα κράτη μέλη και οι κοινοί κανόνες είχαν παραβλεφθεί κατά καιρούς – ακόμη και όταν παραβιάστηκαν από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ένα πολιτικό πρόβλημα προέκυψε επίσης γρήγορα: οι φορολογούμενοι σε πιο φορολογικά συνετές χώρες ένιωθαν ότι ήταν άδικο να χρηματοδοτήσουν αυτά που θεωρούσαν λάθη και υπερβολικές δαπάνες που έγιναν από πιο φορολογικά ανεύθυνες κυβερνήσεις.

Αρκετές κυβερνήσεις, από τη Σλοβακία έως την Ιταλία, έπεσαν καθώς η ΕΕ αγωνίστηκε με τη χειρότερη κρίση της μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήταν έτοιμοι για τη λύση που θα σταματούσε κάθε κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ: μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και μια ευρωπαϊκή εξασφάλιση μέρους του χρέους κάθε χώρας της ευρωζώνης.

Αυτό το ζήτημα προκάλεσε επίσης συνταγματικά προβλήματα στη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκια έτσι ώστε οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες να μπορούν να λαμβάνουν δάνεια με χαμηλό κόστος.

Τον Μάιο του 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε μια Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει στις χώρες οικονομική βοήθεια όπου χρειάζεται.

Τον Ιανουάριο του 2011, δημιούργησε επίσης τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδίδει ομόλογα, χρησιμοποιώντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως ασφάλεια.

Αυτά τα ομόλογα αξιολογήθηκαν αμέσως AAA + από την Standard and Poor’s.

Τον Ιούλιο του 2012, και οι δύο μηχανισμοί ενσωματώθηκαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, πιθανώς η πιο σημαντική παρέμβαση που σταμάτησε την κατάρρευση της ευρωζώνης ήταν η ομιλία του νέου προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi στις 23 Ιουλίου 2012.

Σε αυτή την ομιλία, ο Ντράγκι ηρέμησε την αγορά και σταμάτησε τις κερδοσκοπίες κατά του ευρώ δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα έκανε «ό, τι χρειάζεται» για να προστατεύσει το κοινό νόμισμα.

Η αναδιάρθρωση του ευρώ παραμένει σε εξέλιξη, με σχέδια για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης με κοινούς κανόνες που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στο ευρώ έχει επιστρέψει και η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν ενταχθεί στο κοινό νόμισμα τα χρόνια μετά την οικονομική κρίση.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο περιοδικό του EUobserver, 20 χρόνια ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας και ιστορίας, το οποίο μπορείτε τώρα να διαβάσετε πλήρως στο διαδίκτυο.

Source