Τελειώστε στην όραση; Το Ισραήλ ξεκινάει τις βολές COVID

Η εκστρατεία εμβολιασμού για τον ιό του κορανοϊού, η ταχύτερη κατά κεφαλήν στον κόσμο, μετατοπίστηκε σε ενισχυτικά πλάνα την Κυριακή σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες έως τον επόμενο μήνα και να μειωθούν οι περιορισμοί στην οικονομία.

Οι Ισραηλινοί ηλικίας άνω των 60 ετών, όσοι έχουν προβλήματα υγείας και ιατρικό προσωπικό λαμβάνουν τις πρώτες ενέσεις εμβολίων Pfizer Inc. από τις 19 Δεκεμβρίου. Καθώς έχουν περάσει τρεις εβδομάδες, αρχίζουν να οφείλονται σε τελικές δόσεις παρακολούθησης.

«Αλλάζει τα πάντα», είπε ο Guy Choshen, διευθυντής του θαλάμου COVID-19 στο Νοσοκομείο Ichilov του Τελ Αβίβ, ο οποίος έλαβε τη δεύτερη ένεση. «Είμαι πολύ χαρούμενος που πέρασα από αυτό (και) ανυπομονώ να ολοκληρώσω όλη αυτή την επιδημία».

Το υπουργείο Υγείας είπε ότι το 19,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, συμπεριλαμβανομένου του 72% των άνω των 60 ετών. Οι ηλικιωμένοι με καθυστέρηση θα γίνουν δεκτοί για τις πρώτες λήψεις, λένε αξιωματούχοι, αλλά διαφορετικά τα εμβόλια προορίζονται για ενισχυτές.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου περίπου 5 εκατομμύρια από τα 9 εκατομμύρια πολίτες της χώρας αναμένεται να λάβουν το εμβόλιο.

Το ποσοστό εμβολιασμού του Ισραήλ είναι μακράν το ταχύτερο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data, τον οποίο διαχειρίζεται ο ερευνητικός οργανισμός Oxford Martin School.

Στη δεύτερη θέση είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία την Κυριακή είχαν εμβολιάσει το 10% του πληθυσμού τους, ακολουθούμενο από το Μπαχρέιν και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο 5% και 2%, αντίστοιχα.

Στο αεροδρόμιο Ben Gurion κοντά στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρακολούθησε καθώς τα κιβώτια των εμβολίων Pfizer εκφορτώθηκαν από ένα αεροπλάνο που έφτασε από το Βέλγιο. Ένας αξιωματούχος είπε ότι η αποστολή περιείχε 700.000-800.000 δόσεις.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος είναι έτοιμος για επανεκλογή τον Μάρτιο, δήλωσε ότι μια άλλη μεγάλη αποστολή θα έρθει μια εβδομάδα αργότερα και ότι εν τω μεταξύ το Ισραήλ θα επιταχύνει το ποσοστό εμβολιασμού του σε 170.000 την ημέρα από τους τρέχοντες 150.000.

Λέει ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα επιτρέψει στο Ισραήλ να βγει από την πανδημία τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, το Ισραήλ έχει ενισχύσει το κλείδωμα για να ελέγξει την αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού. Αξιωματούχοι λένε ότι η υπερβολική εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια μπορεί να έχει οδηγήσει σε χαλαρότητα σε άλλες προφυλάξεις και να προκαλέσει νέες μολύνσεις.

(Reuters)

Source