Τελευταία για την παγκόσμια εξάπλωση του κοραναϊού

Περισσότεροι από 80,43 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από το μυθιστόρημα coronavirus παγκοσμίως και 1.760.548 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με Ρόιτερς λογαριασμός.

Εν τω μεταξύ, μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία εντοπίστηκε σε πολλά έθνη, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωσή του.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στο νόμο ένα πακέτο πανδημικής βοήθειας και δαπανών.

ΕΥΡΩΠΗ

* Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έκλεψαν πορεία στα συμπατριωτικά τους έθνη της ΕΕ καθώς άρχισαν να κάνουν εμβολιασμούς το Σάββατο, μια μέρα πριν από την έναρξη σε πολλές άλλες χώρες, ενώ μια 101χρονη γυναίκα έγινε η πρώτη Γερμανίδα που έλαβε το πυροβολισμό.

* Η Γαλλία κατέγραψε την πρώτη περίπτωση της νέας παραλλαγής.

* Η Ρωσία ενέκρινε το κύριο εμβόλιο COVID-19, το Sputnik V, για χρήση από άτομα άνω των 60 ετών.

* Η παράδοση της πρώτης αποστολής του εμβολίου της Sinovac από την Κίνα στην Τουρκία έχει αναβληθεί «1-2 ημέρες» λόγω μιας υπόθεσης στο τελωνείο του Πεκίνου.

ΑΜΕΡΙΚΕΣ

* Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή υπέγραψε ένα πακέτο πανδημικής βοήθειας και δαπανών ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκαθιστώντας τα επιδόματα ανεργίας σε εκατομμύρια Αμερικανούς και αποτρέποντας το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

* Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα απαιτήσει από όλους τους επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που φθάνουν από τη Βρετανία να δοκιμάσουν αρνητικά για το COVID-19 εντός 72 ωρών από την αναχώρηση από τη Δευτέρα.

* Ο Χάμιλτον Μουράο, αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, έχει δοκιμαστεί θετικά.

* Η Αργεντινή θα αρχίσει να εμβολιάζει τους πολίτες της την Τρίτη χρησιμοποιώντας το εμβόλιο Sputnik V που παραδόθηκε πρόσφατα.

ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ

* Το Πεκίνο μείωσε τα όρια του COVID-19 λόγω ανησυχιών ότι τα μαζικά ταξίδια της Κίνας κατά την περίοδο των διακοπών θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των περιπτώσεων στην πρωτεύουσα.

* Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα επεκτείνει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για άλλες έξι ημέρες, έως τις 3 Ιανουαρίου, καθώς συνεχίζει να αναφέρει σχεδόν λίγους αριθμούς νέων υποθέσεων κάθε μέρα.

* Το ξέσπασμα του Σίδνεϊ συνεχίστηκε με περισσότερα από ένα τέταρτο εκατομμύρια άτομα σε κλειδώματα, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας περίμενε πληροφορίες σχετικά με το εάν θα γίνουν εορτασμοί για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

* Ο Αυστραλός γκόλφ Γκρεγκ Νόρμαν επέστρεψε στο νοσοκομείο της Φλόριντα μετά από θετικές δοκιμές.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ

* Οι συνολικές λοιμώξεις της Νότιας Αφρικής ξεπέρασαν ένα εκατομμύριο την Κυριακή, λίγες μέρες μετά την επιβεβαίωση ότι υπάρχει μια νέα παραλλαγή ταχύτερης εξάπλωσης στη χώρα.

* Το Ιράν ανέφερε τα χαμηλότερα καθημερινά θύματα σε περισσότερο από τρεις μήνες.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ

* Το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας δήλωσε ότι ο ρυθμιστής φαρμάκων MHRA πρέπει να έχει χρόνο για να πραγματοποιήσει την επανεξέταση των δεδομένων του εμβολίου Oxford-AstraZeneca COVID-19, ενώ η Sunday Telegraph ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να χορηγήσει το εμβόλιο από τις 4 Ιανουαρίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ

* Οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα αφότου ο Τραμπ υπέγραψε στο νόμο το πακέτο πανδημικής βοήθειας και δαπανών που μέχρι τώρα αρνήθηκε να υπογράψει.

* Ο συνολικός αριθμός των λιανικών πωλήσεων κατά την Boxing Day στη Βρετανία μειώθηκε κατά 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο ερευνητής της αγοράς Springboard.

* Η οικονομική ανάπτυξη του Βιετνάμ επιβραδύνθηκε φέτος στο πιο αδύναμο σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Source