Τελευταία για την παγκόσμια εξάπλωση του κοραναϊού

Περισσότεροι από 84,65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από το μυθιστόρημα κορωνοϊός παγκοσμίως και 1.838.746 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με Ρόιτερς.

Ταυτόχρονα, η Ιαπωνία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις κοροναϊών.

Και το Σίδνεϊ, NSW, το οποίο είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας, ανέφερε μηδενικές τοπικές μολύνσεις COVID-19 για πρώτη φορά σε σχεδόν τρεις εβδομάδες.

ΘΑΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ

* Χρήστες Eikon, ανατρέξτε στο COVID-19: MacroVitals https://apac1.apps.cp.thomsonreuters.com/cms/?navid=1592404098 για έναν ιχνηλάτη περιπτώσεων και περίληψη των ειδήσεων.

ΕΥΡΩΠΗ

* Η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης COVID-19 με χαμηλό κόστος και εύκολα, ακόμη και όταν ο Πρωθυπουργός της υπαινίχθηκε στους αυστηρότερους περιορισμούς.

* Η Σκωτία θα εισέλθει τη Δευτέρα σε άλλο αποτελεσματικό εθνικό κλείδωμα, πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη, ανέφερε η εφημερίδα The Times.

* Η Νορβηγία θα επιβάλει νέους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής απαγόρευσης της κατανάλωσης αλκοόλ σε εστιατόρια και μπαρ και δεν θα προσκαλεί τους επισκέπτες στο σπίτι.

* Ελλάδα έχει εντοπίσει τέσσερις περιπτώσεις της νέας παραλλαγής κοραναϊού σε άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα από τη Βρετανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Υγείας.

ΑΜΕΡΙΚΕΣ

* Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκέφτεται να δώσει σε μερικούς ανθρώπους τη μισή δόση του εμβολίου COVID-19 της Moderna για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς.

* Οι ιατρικές εταιρείες και οι αποστολείς στον Καναδά αγωνίζονται να μεταφέρουν ευαίσθητα στο χρόνο ραδιοχημικά υλικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς η μείωση των πτήσεων επιβατών που προκαλείται από πανδημία έχει μειώσει τις επιλογές μεταφοράς και έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις φορτίου.

* Η πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά θα εφαρμόσει αυστηρούς καραντίνες δύο εβδομάδων σε τρεις γειτονιές από την Τρίτη για να δοκιμάσει και να ελέγξει ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού.

ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ

* Η Νότια Κορέα επέκτεινε την απαγόρευση ιδιωτικών συγκεντρώσεων μεγαλύτερων από τέσσερα άτομα σε ολόκληρη τη χώρα και επέκτεινε άνευ προηγουμένου κανόνες κοινωνικής απόστασης στη μεγαλύτερη Σεούλ.

* Η Ινδία χορήγησε την Κυριακή έγκριση έκτακτης ανάγκης στο COVAXIN της Bharat Biotech, αλλά αντιμετώπισε ερωτήσεις από εμπειρογνώμονες του κλάδου και νομοθέτες της αντιπολίτευσης αφού έκανε το βήμα χωρίς να δημοσιεύσει δεδομένα αποτελεσματικότητας για το εγχώριο εμβόλιο κοροναϊού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ

* Η Νότια Αφρική στοχεύει στη λήψη εμβολίων COVID-19 έως τον επόμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλία με φαρμακευτικές εταιρείες και δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμφωνίες.

* Η Jordan έχει συνάψει συμφωνία με την Pfizer και τη συνεργάτη BioNTech για να αγοράσει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου COVID-19 και άλλες 2 εκατομμύρια δόσεις από το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

* Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η είσοδος στο βασίλειο μέσω θαλάσσης, ξηράς και αέρα θα συνεχιστεί μετά από απαγόρευση που διήρκεσε δύο εβδομάδες εν μέσω φόβων για μια νέα παραλλαγή κοραναϊού, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ

* Οι μεξικανικές αρχές δήλωσαν ότι μελετούν την περίπτωση μιας 32χρονης γυναίκας γιατρού που νοσηλεύτηκε μετά τη λήψη του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19.

* Η Βρετανία θα επιτρέψει σε άτομα να λαμβάνουν εμβόλια διαφορετικών εμβολίων COVID-19 σε σπάνιες περιπτώσεις, παρά την έλλειψη στοιχείων σχετικά με την έκταση της ανοσίας που προσφέρεται με την ανάμιξη δόσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ

* Η ασιατική εργοστασιακή δραστηριότητα επεκτάθηκε συγκρατημένα τον Δεκέμβριο χάρη στην έντονη ζήτηση στην περιφερειακή γίγαντα της Κίνας, σύμφωνα με έρευνες επιχειρήσεων τη Δευτέρα

* Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ιαπωνίας τερμάτισε ρεκόρ πτώσης 19 μηνών τον Δεκέμβριο, καθώς η παραγωγή σταθεροποιήθηκε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

* Η Σιγκαπούρη σημείωσε τη χειρότερη ύφεσή της το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19, αν και η συρρίκνωση μετριάστηκε το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η πόλη-κράτος ανέβασε περισσότερα εμπόδια.

* Οι ασιατικές μετοχές της αγοράς συνέχισαν την άνοδο τους τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές έφεραν την ελπίδα τους στα εμβόλια για να επιφέρουν τελικά μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Source