Τελευταία για την παγκόσμια εξάπλωση του κοραναϊού

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του είπε ότι οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες δεν πρέπει να επιτρέψουν στις δυνάμεις της αγοράς και στους νόμους περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να έχουν προτεραιότητα έναντι της διάθεσης εμβολίων Covid 19 σε όλους, καταδικάζοντας τον εθνικισμό και τον «ιό του ριζοσπαστικού ατομικισμού».

ΘΑΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ

Περισσότεροι από 79,59 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από το μυθιστόρημα coronavirus παγκοσμίως και 1.747.803 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με ένα ρελέ του Reuters.

Έχουν αναφερθεί λοιμώξεις σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές από τότε που τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Για διαδραστική παρακολούθηση γραφικών, η παγκόσμια εξάπλωση του coronavirus κάντε κλικ εδώ.

ΕΥΡΩΠΗ

* Περισσότερα από 4.500 φορτηγά, μεταξύ τεράστιων καθυστερημένων φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί για μέρες στο βρετανικό λιμάνι του Ντόβερ, διέσχισαν το κανάλι την Παρασκευή μετά την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων για την ενίσχυση των δοκιμών κοροναϊού, δήλωσε υπουργός.

* Το Σάββατο, η Ρωσία ενέκρινε το κύριο εμβόλιο COVID-19, το Sputnik V, για χρήση από άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων μολύνσεων από κοροναϊκούς στη Ρωσία ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια για πρώτη φορά το Σάββατο αφού οι αξιωματούχοι κατέγραψαν 29.258 νέες περιπτώσεις τις προηγούμενες 24 ώρες και 567 θανάτους.

* Ορισμένοι Ρώσοι πήραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους μετά την παροχή 300.000 δόσεων του εμβολίου Sputnik V στην Αργεντινή, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διατίθενται περισσότερες λήψεις στο σπίτι.

* Η Γαλλία κατέγραψε την πρώτη περίπτωση της νέας παραλλαγής του κοροναϊού, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων και των θανάτων από το COVID-19 αυξήθηκε στη χώρα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα του ιού που πλήττει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

* Όλοι οι άνθρωποι θέλουν για τα Χριστούγεννα φέτος είναι μια απλή αγκαλιά, είπε η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ στο ετήσιο εορταστικό της μήνυμα, λέγοντας ότι θα ήταν δύσκολο για όσους έχασαν τα αγαπημένα τους άτομα να έχουν πανδημία COVID-19 ή χωρίστηκαν από περιορισμούς στην κοινωνική ανάμειξη.

ΑΜΕΡΙΚΕΣ

* Οι πολιτείες των ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη χορήγηση εμβολίων κορανοϊού, ζητούν από φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής, ακόμη και πυροσβέστες, να βοηθήσουν να δώσουν τα πλάνα και να ελευθερώσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που καταπολεμούν μια μαζική πανδημία σε υπερπληθυσμένα νοσοκομεία.

* Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα απαιτήσει από όλους τους επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που φτάνουν από τη Βρετανία να δοκιμάσουν αρνητικά το COVID-19 εντός 72 ωρών από την αναχώρηση από τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών σχετικά με μια νέα παραλλαγή coronavirus που μπορεί να είναι πιο μεταδοτική.

* Οι οικογένειες σε ολόκληρο το Μεξικό μείωσαν τα χριστουγεννιάτικα πανηγύρια για να αποφύγουν την εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ άλλες πέρασαν τις διακοπές μόνες τους αφού έχασαν τους αγαπημένους τους από την πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 120.000 στο Μεξικό φέτος.

ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ

* Η Νότια Κορέα δημοσίευσε το δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό περιπτώσεων κοροναϊού το Σάββατο, καθώς τα κρούσματα σε φυλακές, γηροκομεία και εκκλησίες συνέχισαν να αυξάνονται, ωθώντας τις αρχές να ζητήσουν να σταματήσουν όλες οι συγκεντρώσεις στο τέλος του έτους.

* Οι μολύνσεις από κοροναϊκούς στο Τόκιο σημείωσαν το υψηλότερο ρεκόρ των 949 περιστατικών το Σάββατο, καθώς η Ιαπωνία κατευθύνεται στις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, η οποία συνήθως βλέπει τους ανθρώπους να πηγαίνουν από την πρωτεύουσα στις επαρχίες.

* Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ παροτρύνθηκαν να μην κατευθυνθούν στα καταστήματα για ευκαιρίες Boxing Day, ενώ εκείνοι σε ορισμένα προάστια της βόρειας παραλίας προετοιμάστηκαν να επανέλθουν σε αυστηρό κλείδωμα για τρεις ημέρες από την Κυριακή, καθώς η αυστραλιανή πόλη επιδιώκει να εξαλείψει ένα ξέσπασμα κοροναϊού.

* Η πρωτεύουσα της Κίνας Πεκίνο εξέδωσε την Πέμπτη μια σειρά από συμβουλές που σχετίζονται με τον κοροναϊό πριν από την περίοδο αιχμής του ταξιδιού από την Πρωτοχρονιά έως την Κινεζική Σεληνιακή Πρωτοχρονιά τον Φεβρουάριο, αλλά σταμάτησε να επιβάλει δρακόντερους περιορισμούς.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ

* Ο Matron Annamarie Odendaal ακύρωσε όλες τις διακοπές του προσωπικού στο θάλαμο COVID-19 στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο Arwyp στο Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς το δεύτερο κύμα του κοροναϊού απειλεί να κατακλύσει το σύστημα υγείας της Νότιας Αφρικής.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ

* Το εμβόλιο CoronaVac COVID-19 που αναπτύχθηκε από την China Sinovac Biotech Ltd SVA.O έδειξε αποτελεσματικότητα μεταξύ 50% και 90% στις δοκιμές της Βραζιλίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Σάο Πάολο και ο Βραζιλιάνος παραγωγός της δήλωσε ότι τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής θα κυκλοφορήσουν έως τις 7 Ιανουαρίου. .

* Η Moderna Inc αναμένει ότι η ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο COVID-19 θα ήταν προστατευτική έναντι των παραλλαγών κοροναϊού που αναφέρονται στη Βρετανία.

* Βραζιλιάνοι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Sinovac Biotech της Κίνας είναι περισσότερο από 50% αποτελεσματικό με βάση προκαταρκτικά στοιχεία, αλλά απέκλεισε τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής τους στα τέλη του σταδίου, κατόπιν αιτήματος της Sinovac.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ

* Εκατομμύρια αμερικάνικες παροχές άνεργου έληξαν το Σάββατο αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να υπογράψει στο νόμο ένα πακέτο πανδημίας και δαπανών για 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους καθημερινούς ανθρώπους.

(Reuters)

Source