ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ: Έλληνας πρωθυπουργός Μικοτάκης: Οι τουρκο-ελληνικές σχέσεις θα είναι καλύτερες το 2021

Η Τουρκία κυκλοφορεί από τον Miçotakis!

ΤΟΥΡΚΙΚΑ BBC

– Getty Images

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κιράκος Μικοτάκης αξιολόγησε τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις στην ειδική του συνέντευξη με το ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι Antena πριν από την ανακοίνωση της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις το 2021, είπε ότι πιστεύει ότι το μέλλον είναι καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με το 2020 Miçotakis, το οποίο κόπηκε το 2016 και το οποίο θα ξεκινήσει ξανά στις 25 έως τις 61 Ιανουαρίου. Τούρτη διερευνητικών συνομιλιών “Ελπίζουμε από την αρχή της έναρξης αυτών των διαπραγματεύσεων. Καθίστε και μιλήστε με την Τουρκία, είναι πολύ καλύτερο να μιλάμε παρά όχι. το σημαντικό είναι ότι ένα πλαίσιο για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Εάν η Τουρκία και τώρα μεταξύ μας στοχεύουμε στον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο “, είπε.

Ως παράδειγμα αυτού, ο Miçotakis ανέφερε “τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και τη συμφωνία των μερών να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να καθορίσουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Ελλάδας και της βορειοδυτικής γειτονικής Αλβανίας”.

Η Τουρκία ανέφερε περιστασιακά «ιδιοκτησία ορισμένων νησιών στο Αιγαίο, οπλισμό τους», τονίζοντας ότι δεν συζητήθηκε από καμία ελληνική κυβέρνηση για θέματα όπως ο Miçotakis, «στοχεύουμε στην εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων με την Τουρκία. Αυτό θα ωφελήσει τόσο την Τουρκία όσο και την ΕΕ της Τουρκίας Υπεράσπισε την άποψη ότι θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις τους.

Αναφερόμενος σε ερώτηση σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Τουρκία, απαντώντας στον Μικοτάκη “Δεν επιθυμούμε οι χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία. Ωστόσο, προειδοποιήσεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, η Τουρκία προβλέπει την αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην περιοχή. Αναμένουμε μακροπρόθεσμη συνέχεια και συνέπεια από την Τουρκία”, είπε.

Τέλος, ο Miçotakis ανέπτυξε στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αραβικών χωρών. καθώς και παράλληλα με τις συμμαχίες που έχει δημιουργήσει · Εξέφρασε την επιθυμία του για ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Τι είναι οι διερευνητικές συνομιλίες;

Η λέξη “exploratory”, η οποία χρησιμοποιείται ως το τουρκικό ισοδύναμο της αγγλικής λέξης “exploratory”, έχει μια έννοια όπως διερευνητική, αναζήτηση και εύρεση. Ωστόσο, η χρήση της στη διπλωματία είναι ευρύτερη: Λέει ότι τα μέρη που δεν συμφωνούν καν για τον ορισμό των προβλημάτων θα εξετάσουν τα ζητήματα από μια ευρύτερη προοπτική και θα εργαστούν χωρίς να είναι δεσμευτικά μόνο για διερευνητικούς σκοπούς, ενώ θα κάνουν ορισμούς.

– Getty Images

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Η διερευνητική διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι επίσης γνωστή ως χρήσιμη μέθοδος, καθώς περιλαμβάνει την υποβολή του έργου που πραγματοποιήθηκε από τους διπλωμάτες στην πολιτική αρχή στο τελευταίο στάδιο και τη συγκεκριμένη σημασία των ζητημάτων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και για τις δύο χώρες ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο.

Τα μέρη συμφώνησαν επίσης σε ορισμένες αρχές σχετικά με διερευνητικές συνομιλίες. Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν ότι δεν διαρρέουν νέα στον Τύπο σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, δηλαδή μια πλήρη διακοπή. Εκτός από λίγες ειδήσεις που διέρρευσαν στον ελληνικό τύπο το 2010, παρατηρήθηκε ότι τα μέρη ακολούθησαν γενικά αυτήν την αρχή.

Σε αναστολή το 2016

Τον Σεπτέμβριο του 2020, αναφέρθηκε ότι τα μέρη θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέρχονται από το Αιγαίο Πέλαγος ενεργοποιώντας εκ νέου τον μηχανισμό «διερευνητικών συνομιλιών» που ξεκίνησε το 2002 αλλά τέθηκε σε αναστολή το 2016.

Η Ελλάδα, το βασικό πλαίσιο πολιτικής αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα του καθορισμού των θαλασσών ενώ προσπαθεί στην Τουρκία, το καθεστώς καθορίζεται όχι νησιά και νησίδες, ο εναέριος χώρος στο θέμα και τα ένοπλα ελληνικά νησιά θέλουν να μετακινηθούν στο τραπέζι. Τα μέρη ετοιμάζονται να εισέλθουν σε μια νέα και πιο δύσκολη διαδικασία διαπραγμάτευσης μετά από μήνες έντασης.

Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί για να συζητήσουν προβλήματα που προκύπτουν από τον μηχανισμό «διερευνητικών συνομιλιών» του Αιγαίου Πελάγους βάσει της Διάσκεψης Κορυφής του Ελσίνκι το 1999 της απόφασης της ΕΕ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε περίοδο χαλάρωσης το 1999, η ΕΕ έχει δώσει στην Τουρκία ένα πλήρες υποψήφιο καθεστώς, αλλά προβλήματα με την Ελλάδα, το Αιγαίο Πέλαγος και έθεσαν στο τραπέζι σας τις προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Source