Τηλεοπτική ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη, με αφορμή το νέο έτος 2021

Λέμε αντίο σε λίγες ώρες έως ένα χρόνο που θα καταγραφεί ως μία από τις πιο καταστροφικές στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, σε περιόδους ειρήνης.

Η πανδημία του κοροναϊού, ο αόρατος εχθρός, όπως έχει λεχθεί, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δύο εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών, έπληξε τα συστήματα υγείας ακόμη και των χωρών που θεωρούνται από τις πιο προηγμένες στον κλάδο, οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, στερημένη δισεκατομμύρια πολίτες των ανθρώπινων ελευθεριών τους και οδήγησαν εκατομμύρια επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε πτώχευση και απώλειες θέσεων εργασίας.

Οι ελπίδες ότι η διακοπή του πρώτου κύματος θα έβαζε τέλος στη δοκιμασία, δυστυχώς, δεν έγινε πραγματικότητα, καθώς μια δεύτερη πιο θανατηφόρα εξάπλωση του ιού οδήγησε τα κράτη να λάβουν σκληρά μέτρα για τον πλήρη αποκλεισμό.

Συμπατριώτες,

Η πανδημία δεν θα μπορούσε να αφήσει την πατρίδα μας άθικτη.

Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, με μια σειρά μέτρων, κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς το πρώτο κύμα.

Αυτή είναι η ίδια μάχη που αγωνιζόμαστε σήμερα, για να αντιμετωπίσουμε την πιο επιθετική φάση της πανδημίας, αποφεύγοντας τα σκληρότερα μέτρα που λαμβάνονται από τις ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολό της και πέραν αυτής.

Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ζωή των πολιτών, η διαφύλαξη του συστήματος υγείας της χώρας, αλλά επίσης, φυσικά, να μην παραβλέπεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η εξοικονόμηση θέσεων εργασίας και η προστασία ευάλωτων ομάδων.

Ταυτόχρονα, καταλαβαίνω πλήρως την πλειοψηφία των πολιτών συνείδησης, οι οποίοι υπόκεινται σε δοκιμασίες που προκαλούνται από τα μέτρα.

Ξέρω ότι απόψε μερικοί από εσάς θα είστε μόνοι χωρίς γονείς, χωρίς παιδιά ή εγγόνια ή ακόμα και αγαπητούς φίλους.

Αισθάνομαι εντελώς την ταλαιπωρία σου γιατί περνάω από την ίδια δοκιμασία.

Ταυτόχρονα, γνωρίζω ότι μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο βάρος και θυσίες ως αποτέλεσμα των μέτρων.

Γι ‘αυτό αισθάνομαι υποχρεωμένος να τους διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει γενναιόδωρα.

Τις επόμενες μέρες, εκτός από τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει νέα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και ευχαριστώ στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνείδησης που υποβάλλονται σε αυτές τις δοκιμασίες, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης.

Αυτό που πιστεύω είναι απολύτως απαραίτητο, ωστόσο, είναι να εκφράσω, εξ ονόματος όλων μας, τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας στους ήρωες της πρώτης γραμμής. Σε όσους προσπαθούν να μας δώσουν ελπίδα, να βοηθήσουν όλους εκείνους που υποφέρουν, να σταθούν δίπλα στον καθένα μας. Από το κάτω μέρος της καρδιάς μου ευχαριστώ όλους και είμαι ευγνώμων σε όλους.

Ταυτόχρονα, ως πρωτοπόρος και φέρει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων, αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω την επιείκεια και την κατανόησή σας, αλλά δυστυχώς, όπως μπορείτε να εκτιμήσετε, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Γνωρίζω ότι η μακροχρόνια δοκιμασία συχνά εξαντλεί την υπομονή των ανθρώπων, προκαλεί δυσφορία και κουράζει τους ανθρώπους.

Η επιδημιολογική κατάσταση, ωστόσο, δυστυχώς, δεν επιτρέπει χαλάρωση, διότι αυτό θα οδηγούσε στα αυστηρότερα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι άλλες χώρες.

Γι ‘αυτό θα ήθελα να σας ζητήσω να μην υποχωρήσετε. Ο αγώνας που αγωνίζεται όλη η ανθρωπότητα είναι ένας αγώνας για τη ζωή.

Θυμηθείτε τι έχει ειπωθεί σε δύσκολες στιγμές: η πιο σκοτεινή ώρα είναι λίγο πριν από την αυγή.

Και το λέω αυτό γιατί, χάρη στην επιστήμη, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πανδημία που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ξανά τον τρόπο ζωής που στερήσαμε.

Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ελαχιστοποιούμε την απώλεια της ανθρώπινης ζωής ακολουθώντας τα μέτρα.

Συμπατριώτες,

Η επιβίωσή μας απειλείται όχι μόνο από τον αόρατο εχθρό, αλλά και από τον ορατό κίνδυνο της στρατιωτικής κατοχής, τις απειλές και τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας.

Εκτός από τις προσπάθειές μας για τη διαχείριση της πανδημίας, η κορυφαία προτεραιότητά μας παραμένει η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, το οποίο, θα ήθελα να τονίσω, πρέπει να λάβει υπόψη, εκτός από τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και τις νόμιμες ανησυχίες των οι Ελληνοκύπριοι.

Μια διευθέτηση που, πάνω απ ‘όλα, θα οδηγήσει σε μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και συνεπώς τη βιωσιμότητα του κράτους και επιτρέπει τη συνύπαρξη με αμοιβαίο σεβασμό, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και προόδου, χωρίς ξένες εξαρτήσεις.

Αυτό το όραμα που έδωσα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, καθιστώντας σαφές την αποφασιστικότητά μου και την πολιτική βούλησή μου να συμμετάσχω σε έναν νέο δημιουργικό διάλογο, με βάση αυτό που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, ως μέρος ενός νέου πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία, είμαι πεπεισμένος ότι θα έχω την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω, ταυτόχρονα, είναι ότι δεν γνωρίζω ότι ο τελικός δικαστής οποιασδήποτε συμφωνίας θα είναι οι Κύπριοι πολίτες στους οποίους είμαι υπόλογος.

Μια άλλη προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.

Είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές δυνάμεις, εκτός από οποιεσδήποτε ιδεολογικές διαφορές, που γίνονται σεβαστές, θα συνεργαστούν έτσι ώστε το νέο έτος να υλοποιηθούν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν όλους.

Μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Η έγκριση εκκρεμών λογαριασμών για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς.
  • Η δημόσια υπηρεσία.
  • Τοπική κυβέρνηση.
  • Το σύστημα δικαιοσύνης.
  • Η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
  • Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • Η δημιουργία μιας ανεξάρτητης διοικητικής δομής για τον Πολιτισμό, μέσω της δημιουργίας ενός σχετικού Υφυπουργείου.
  • Η αναδιοργάνωση, βελτίωση και αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας, με τη δημιουργία Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.

Μεταρρυθμίζει ότι, ως κράτος, ως κυβέρνηση και ως Κοινοβούλιο, οφείλουμε στους πολίτες που μας εξέλεξαν.

Συμπατριώτες,

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να μεταφέρω τα βαθύτερα συναισθήματα μου σεβασμού και εκτίμησης σε όλους σας, με την ευχή ότι το νέο έτος θα φέρει στη χώρα μας ειρήνη, υγεία και ελπίδα για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον για όλους.

Ευτυχισμένο το νέο έτος.

Source