Της τελευταίας στιγμής! Αντίδραση από τον Ερντογάν στο κλείσιμο των μαθημάτων Κορανίου από την ΤΔΒΚ: Επιστροφή από αυτό το λάθος, θα λάβουμε διαφορετικά μέτρα εάν δεν επιστρέψετε

Στην ΤΔΒΚ, το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε μια εκπληκτική απόφαση. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αγωγής που υπέβαλε η Ένωση Χιζμέτ (HİZMET-SEN) στο κράτος, το Τμήμα Θρησκευμάτων (Καθιέρωση, Καθήκοντα και Αρχές Εργασίας), το άρθρο 8Β που προστέθηκε πρόσφατα, δηλαδή την Επιτροπή Θρησκευμάτων, με την γνωστή στο κοινό το όνομα του «Quran Course». Η ρυθμιστική αρχή αφαιρέθηκε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ QUR’AN

Μετά την αγωγή που υπέβαλε η Hizmet-SEN, με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι δραστηριότητες των μαθημάτων Κορανίου αναστάθηκαν επίσημα στην ΤΔΒΚ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ERDOĞAN: Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Κάνοντας αξιολογήσεις σχετικά με την ημερήσια διάταξη μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΈκανε επίσης δηλώσεις σχετικά με τις συζητήσεις για την εξουσία στην εκπαίδευση του Κορανίου στη Βόρεια Κύπρο και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δηλώνοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu βρίσκεται στη Βόρεια Κύπρο και θα συζητήσει αυτό το ζήτημα, ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τη δήλωση του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Ερντογάν είπε τα εξής:

«Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να μάθει για την κοσμικότητα. Η Τουρκία πρέπει επίσης να το μάθει στην πράξη ούτως ή άλλως. Εάν δεν αλλάξει η στάση, δεν θα επιτρέψουμε στα παιδιά μας να θέσουν εμπόδιο στην εκπαίδευση του Κορανίου σχετικά με την ελευθερία πίστης στην ΤΔΒΚ. Η διδασκαλία της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία έχει επιλυθεί σε κάτι τέτοιο. Η κατανόηση του κοσμικού δεν είναι αυτό που καταλαβαίνουν. Η TRNC δεν είναι Γαλλία. Η Κύπρος και η Τουρκία πρέπει να ξοδέψουν ό, τι ασκούν στη φάση εφαρμογής. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τα βήματα που έλαβαν ορισμένα συνδικάτα και αντιθρησκευτικά συνδικάτα εκεί. Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει γρήγορα να γυρίσει από αυτό το λάθος. Εάν όχι, τα βήματα που θα κάνουμε θα είναι διαφορετικά. Ο Fuat Bey θα συζητήσει αυτό το ζήτημα με τον Ersin Bey και θα ενημερώσει ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. “

ΑΛΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ÖMER ÇELİK

Ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κόμματος AK για το ζήτημα από τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκε με τις ακόλουθες φράσεις: “Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΤΔΒΚ, η Τουρκία ήταν μια πολύ οδυνηρή νοοτροπία στο παρελθόν. Η κοσμικότητα δεν μπορεί να ερμηνευθεί αντίθετα με την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης. Η κοσμικότητα πρέπει να ερμηνευθεί ως εγγύηση της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης. Όπου ο κοσμικός μετασχηματισμός έχει μετατραπεί σε «κοσμικός» σε σύγκρουση με την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης, η κοινωνική ειρήνη έχει καταστραφεί. Ο κοσμικός δεν είναι ένα εργαλείο ιδεολογικού αγώνα, αλλά μια ρύθμιση που διατηρεί την κοινωνική ειρήνη. Δεν θεωρούμε σωστό να ερμηνεύουμε τον κοσμικό με τρόπο που εμποδίζει την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης. Ο δικαστικός ακτιβισμός και ο κοσμικός ριζοσπαστισμός πάντα έβλαπταν την αρχή του κοσμισμού και της δημοκρατίας. Ο κοσμικός είναι μια δημοκρατική αρχή. δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σφετερισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων ”

Source