“Τις τελευταίες δύο ημέρες, ταχείες δοκιμές έχουν δείξει ανησυχητικά αποτελέσματα”, λέει ο Δρ. Καραγιάνης

Το εμβόλιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή, λέει ο Dr. P. Καραγιάννης. Τι γίνεται με τη μετάλλαξη του ιού;

Το εμβόλιο είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί τώρα, καθώς η επιδημία αυξάνεται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιαπωνία και ορισμένες άλλες χώρες που “έχουν κάνει πολύ καλά μέχρι τώρα”. – Ο Δρ. Πέτρος Καραγκάνης, Μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας / Μοριακής ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η απώνια της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, έχει αναστείλει τις πτήσεις λόγω του ιού που εισέρχεται στη χώρα, προσπαθώντας να μειώσει τον αριθμό των περιπτώσεων μόλυνσης από ιού. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας. Επομένως, μόλις ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, 70 ταυτόχρονα το 70% του πληθυσμού և του κόσμου ծածկ θα καλυφθεί, οπότε η εξάπλωση του ιού և, φυσικά, θα μειωθούν οι δυσμενείς συνθήκες που ζούμε εδώ και 10 μήνες. “Αργά θα δούμε την εξαφάνιση αυτών των συνθηκών”, πρόσθεσε.

Μετάλλαξη ιών

Ερωτηθείς εάν η μετάλλαξη του ιού ήταν ανησυχητική και αν τα εμβόλια που απελευθερώθηκαν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη μετάλλαξη, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι τυχόν μεταλλάξεις στον ιό ήταν ανησυχητικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ιό να προσαρμοστεί πιο εύκολα στον ξενιστή του, όπως στην περίπτωση αυτή. μεταδίδεται πιο εύκολα.

«Θα μπορούσε να της επιτρέψει να πολλαπλασιαστεί σε υψηλότερο επίπεδο, κάτι που είναι επικίνδυνο επειδή η μετεπεξεργασία θα είναι πιο διάχυτη, ή μπορεί να χάσει την ανοσολογική απόκριση ή την αντιική θεραπεία» Τα δύο τελευταία είναι εντελώς ανεπιθύμητα, ειδικά όταν έχουμε σήμερα ένα νέο εμβόλιο που θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στη διακοπή αυτής της αποτελεσματικότητας λόγω μιας μετάλλαξης. “Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι αυτές οι μεταλλάξεις διαταράσσουν το εμβόλιο, ότι τα αντισώματα που παράγονται δεν είναι αποτελεσματικά.”

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καραγιάνης συνέχισε λέγοντας ότι η τεχνολογία τουλάχιστον δύο εμβολίων που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής, Pfizer և Moderna, είναι τέτοια που επιτρέπει την ενσωμάτωση αυτών των μεταλλάξεων στο mRNA, δηλαδή, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα RNA messenger για τη στόχευση μεγάλων στελεχών του ιού. μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα επειδή η τεχνολογία το επιτρέπει.

Οι γρήγορες δοκιμές μας τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν δείξει ανησυχητικά αποτελέσματα

Απαντώντας στη συνεχή καταγραφή μεγάλου αριθμού περιπτώσεων κοροναϊού, καθώς και σε μεγάλο αριθμό θετικών αποτελεσμάτων από ταχείες δοκιμές, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι γεγονός ότι ταχείες δοκιμές τις τελευταίες δύο ημέρες δείχνουν ανησυχητικά αποτελέσματα, ακόμη και συνολικό αριθμό δειγμάτων, που είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που κάναμε τις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες.

Ελπίζουμε ότι τα εμβόλια θα μας επιτρέψουν να αφαιρέσουμε αυτούς τους αριθμούς όχι μακροπρόθεσμα, αλλά αμέσως. Μόνο με περιοριστικά μέσα μπορούμε να ρίξουμε τους αριθμούς, εφαρμόζοντας αυτά που λέμε εδώ και πολύ καιρό, όσον αφορά την αυτοάμυνα, αλλά και στο χώρο εργασίας, χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα χωρίς διακοπή. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί εν μία νυκτί. “Ως αποτέλεσμα, δεν γνωρίζουμε εάν τα εμβόλια εμποδίζουν τον εμβολιασμό των εμβολιασμένων ατόμων, είτε έχουν μολυνθεί είτε μεταδοθούν.”

«Αυτοί οι άνθρωποι, όπως και οι άλλοι», συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, «πρέπει να χρησιμοποιούν μέτρα αυτοάμυνας, ειδικά μάσκα, πλύσιμο των χεριών και διατήρηση της απόστασής τους, έως ότου εμβολιαστεί το ποσοστό που αναφέραμε».

“Τα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να αρθούν σταδιακά, αλλά προβλέπω ότι τα μέσα αυτοάμυνας θα είναι μαζί μας τους επόμενους έξι μήνες, ίσως περισσότερο”, πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο κ. Καραγιάνης είπε ότι «πιστεύουμε ότι το 70% θα είναι το ποσοστό που θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού».

Φυσικά, αυτό μπορεί να αυξηθεί σε և 80% և 85% εάν ένας τέτοιος αριθμός θέλει να εμβολιαστεί. Θα είναι ακόμα καλύτερο. “Αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όπως είπα, δεν είναι το εμβόλιο που θα μειώσει τον αριθμό των θετικών περιπτώσεων, αλλά δυστυχώς τα περιοριστικά μέτρα”, πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν ο αριθμός των εμβολίων που ελήφθησαν στην Κύπρο είναι αρκετός για να δημιουργήσει ανοσία στον πληθυσμό, πριν από τη διεξαγωγή σημαντικού αριθμού εμβολιασμών, μπορούμε να κάνουμε μια επιδημιολογική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται αυτό το εμβόλιο, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι προφανές σε μελέτες ότι πρέπει να γίνεται με καταχωρημένα δεδομένα, λογισμικό αποθήκευσης πληροφοριών εμβολίου κ.λπ., για την ασφάλεια του εμβολίου, για πιθανές παρενέργειες.

“Και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί τώρα, αν έχουν αντισώματα, υποθέτω ότι θα αποτελέσει αντικείμενο κάποιας έρευνας που θα γίνει με την αύξηση των εμβολίων”, πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο αριθμός των εμβολίων που έφτασαν στην Κύπρο πριν από τη λήψη της νέας παρτίδας ήταν επαρκής, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι περίπου 9,5 χιλιάδες εμβόλια είχαν ληφθεί σήμερα το πρωί ως πρώτη προσφορά. Πρόσθεσε: “Αυτό θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση, αλλά φαντάζομαι ότι η εικόνα θα αλλάξει όταν τα εμβόλια της Moderna և οποιασδήποτε άλλης εταιρείας έχουν άδεια.”

Ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή πόσα άτομα θα έρθουν μέχρι τον Μάρτιο. “Απλώς ξέρω ότι ως Δημοκρατία έχουμε παραγγείλει περίπου 1,2 εκατομμύρια δάνεια”, είπε.

Ερωτηθείς εάν θα εμβολιαστεί, ο κ. Καραγιάννης είπε ναι, προσθέτοντας ότι θα εμβολιαζόταν όταν ήταν η σειρά του, καθώς εκείνοι που είναι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή πρέπει να εμβολιαστούν.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Ερωτηθείς πώς λειτουργεί το εμβόλιο και αν θεωρείται ασφαλές, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι αυτό το εμβόλιο είναι εντελώς διαφορετικό από οποιοδήποτε από τα αυγά εμβολίων που είχαμε μέχρι τώρα.

Αποτελείται από ένα κομμάτι του γενετικού κώδικα του κοροναϊού, ο οποίος έχει πληροφορίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης AKIDAS, όπως λέγεται, δηλαδή, της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να δεσμεύσει ή να εισβάλει στα κύτταρα μας. Και αυτό το messenger RNA, όπως λέμε, δεν είναι ένα μόριο που μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε χρειάζεται πολύ, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να το διατηρήσει, αλλιώς καταρρέει και καταστρέφεται. Γι ‘αυτό όταν εισέρχεται στο κύτταρο μας, όταν εκφράζει την πρωτεΐνη για την οποία προορίζεται, καταστρέφεται από ένζυμα στο κύτταρό μας. «Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε μια δεύτερη δόση για να παράγουμε περισσότερη πρωτεΐνη για να παράγουμε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

«Δεν είναι μόριο», συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος θα παραμείνει στα κελιά μας.

“Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ενσωματωθεί στο DNA ή να μεταλλαχθεί διαφορετικά τα κύτταρα μας”, πρόσθεσε.

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μέχρι σήμερα

Στο ερώτημα αν θα έχουν μια νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναλύσουν την επιδημιολογική εικόνα μέχρι τώρα, πώς θα περιγράψει την επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η επιδημιολογική υπηρεσία του υπουργείου αναλύει τα δεδομένα κάθε μέρα. Πρόσθεσε σχεδόν ότι μια εθνική έκθεση δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα.

“Και εμείς, ως συμβουλευτική επιτροπή, τα συζητάμε στις τηλεοπτικές γέφυρες μας. Προς το παρόν, τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως είπα, δεν είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τον αριθμό των περιπτώσεων που βγαίνουν σε γρήγορες δοκιμές, ακόμη και μικρότερες. “Το ποσοστό θετικότητας είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες. Ελπίζω ότι αυτό δεν είναι μια τάση προς μια νέα αναγέννηση του ιού στο νησί”, πρόσθεσε.

Source