Τι έφεραν οι εφημερίδες διαφόρων χωρών στις πρώτες σελίδες τους σήμερα;

Με το τέλος της μεταβατικής περιόδου 4 χρόνια και 27 εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε εντελώς από την τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η WaPo δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, η οποία αποσκοπεί στην αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης των ασθενών Covid-19 ώστε να νοσηλευτεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε την επείγουσα χρήση εμβολίου Pfizer / BioNTech.

1 Ιανουαρίου 2021 Μερικά από τα εξέχοντα πρωτοσέλιδα στην ιστορία του παγκόσμιου Τύπου έχουν ως εξής …

Ο φύλακας | Σε κρίση, χωρίς γιορτή: το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίζει τελικά την παράδοση της ΕΕ

Με το τέλος της μεταβατικής περιόδου 4 χρόνια και 27 εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε εντελώς από την τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τέλος της αμφιλεγόμενης, περίπλοκης και επώδυνης διαδικασίας Brexit, η οποία κράτησε χρόνια και οδήγησε στην παραίτηση των δύο πρωθυπουργών, ήρθε ήσυχα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έπαιξε ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της μοίρας της διαδικασίας Brexit, σχεδόν ποτέ δεν ανέφερε το Brexit στο μήνυμα του νέου έτους και επικεντρώθηκε στην πανδημία.

Αν και η Βρετανία εγκατέλειψε επίσημα την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020, πολλές επιπτώσεις καθυστέρησαν μέχρι το 2021 λόγω της μεταβατικής περιόδου. Από το πρωί της Παρασκευής, τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις στη Βρετανία θα αντιμετωπίσουν νέους κανονισμούς σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, από τον τουρισμό έως ό, τι χρειάζεται για να ζήσει σε άλλη χώρα, από ταξίδια σε επιχειρήσεις.


Οι Times | Ο Τζόνσον γιορτάζει το «υπέροχο» μέλλον της Βρετανίας

Η εφημερίδα Guardian δήλωσε ότι η ομιλία του Τζόνσον για το Νέο Έτος ήταν μερικές φορές «ζοφερή», ενώ οι The Times χαρακτήρισαν το μήνυμα του Πρωθυπουργού «αισιόδοξο». Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία βρισκόταν σε ένα «θαυμάσιο» σημείο στην ιστορία της και υποσχέθηκε να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που τους προσέφερε ο Brexit. Ο Τζόνσον είπε ότι θα έκαναν τη Βρετανία «υπερδύναμη της επιστήμης». Στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά, ο Τζόνσον επεσήμανε το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca που αναπτύχθηκε στη χώρα, λέγοντας ότι αυτή η εξέλιξη απέδειξε ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ελευθερία να κάνει πράγματα διαφορετικά, ακόμη καλύτερα από τους φίλους του στην ΕΕ”. “Αυτή είναι μια απίστευτη στιγμή για τη χώρα μας”, δήλωσε ο Τζόνσον, “Έχουμε τώρα ελευθερία, εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε τι να κάνουμε με αυτήν.”


The New York Times | “Αφήνοντας μια ταραγμένη χρονιά πίσω”

Οι New York Times παρουσίασαν 4 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την τελευταία ημέρα του 2020 στον τίτλο της. Από αριστερά προς τα δεξιά: ένας πωλητής δρόμου στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Η πτέρυγα Covid-19 ενός νοσοκομείου στη Ρώμη, το μηδενικό σημείο της πανδημίας, ο εορτασμός στο Wuhan και η μικρή γιορτή στην Times Square.


The Washington Post | Η θεραπεία με Covid-19 δεν χρησιμοποιείται

Η WaPo δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, η οποία αποσκοπεί στην αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης των ασθενών Covid-19 ώστε να νοσηλευτεί. Η εφημερίδα δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις φαρμάκων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα όταν έλαβε κοροναϊό. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη θεραπεία ως «απίστευτη». Το φάρμακο σχεδιάστηκε να χορηγηθεί σε ασθενείς που ήταν πιθανό να είχαν σοβαρό Covid-19 υπό κανονικές συνθήκες. Η εφημερίδα δήλωσε ότι τα νοσοκομεία είχαν δυσκολία στη χρήση αυτής της θεραπείας λόγω της πυκνότητας.


Moscow Times | Ο Πούτιν ζητά την ενότητα το 2021 καθώς το δεύτερο κύμα μάχεται τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το ρωσικό λαό να ενωθεί ενάντια στην πανδημία του κοροναϊού στο νέο του μήνυμα. Ο Πούτιν είπε, “Δυστυχώς, η επιδημία δεν μπόρεσε να σταματήσει εντελώς. Ο πόλεμος ενάντια στον ιό δεν σταματά ούτε για ένα λεπτό.” Ο Πούτιν δήλωσε ότι «όταν ο ρωσικός λαός συναντιέται, μπορεί να επιτύχει τα πάντα και να επιστρέψει τη ζωή στο φυσιολογικό».


Al Jazeera | Ο ΠΟΥ επιτρέπει την επείγουσα χρήση του εμβολίου Prifzer / BioNTech

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε την επείγουσα χρήση εμβολίου Pfizer / BioNTech. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το εμβόλιο πληροί τα πρότυπα ασφαλείας και ότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.

.Source