Τι αλλαγές θέλει η Βρετανία στους κανόνες μετά τη Brexit από τη Β. Ιρλανδία;

Η Βρετανία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει να αναθεωρήσει τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, αναζητώντας περισσότερο χρόνο, καλύτερες λύσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης συμφωνίας.

Για να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, η Βρετανία συμφώνησε σε μια συμφωνία στην οποία η Βόρεια Ιρλανδία παρέμεινε στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Αυτό δημιούργησε αντ ‘αυτού ρυθμιστικά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την έξοδο από την ΕΕ στα τέλη του 2020, εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα με την εφαρμογή της συμφωνίας εξόδου, ακόμη και πριν από τη λήξη των περιόδων χάριτος που παραιτούνται από τους νέους κανονισμούς.

Τα αιτήματα της Βρετανίας, που διατυπώθηκαν σε επιστολή την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται να συζητηθούν με την ΕΕ την Πέμπτη. Αυτοί είναι:

ΣΟΥΠΕΡΚΑΡΤΗΤΕΣ – Επέκταση των απαλλαγών από τις απαιτήσεις πιστοποίησης από τα σούπερ μάρκετ και τους προμηθευτές τους έως τουλάχιστον την 1η Ιανουαρίου 2023, από τον Απρίλιο του 2021. Η κυβέρνηση θέλει επίσης αυτό το σχέδιο να είναι ανοιχτό σε περισσότερες επιχειρήσεις.

ΚΡΕΑΤΑ – Επέκταση της δωρεάν μεταφοράς ορισμένων τύπων παγωμένων κρεάτων έως την 1η Ιανουαρίου 2023, από τις 30 Ιουνίου 2021. Χωρίς παραίτηση, οι νομικοί περιορισμοί απαγορεύουν την κυκλοφορία εμπορευμάτων όπως τα λουκάνικα.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ – Επέκταση της παραίτησης από τις τελωνειακές διασαφήσεις σε δέματα αλληλογραφίας που αποστέλλονται από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρεια Ιρλανδία έως τουλάχιστον την 1η Ιανουαρίου 2023 από τις 31 Μαρτίου 2021.

ΦΑΡΜΑΚΑ – Επέκταση της ελεύθερης κυκλοφορίας φαρμάκων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου έως τουλάχιστον την 1η Ιανουαρίου 2023 από τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΠΟΡΟΥ – Η επαναδιαπραγμάτευση των ρυθμίσεων που εμποδίζουν την κυκλοφορία των σπόρων πατάτας, άλλων φυτών και φυτικών προϊόντων.

ΑΤΣΑΛΙ – Μια λύση που παρέχει ελεύθερη τιμολόγηση χάλυβα μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Μια ανωμαλία στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι δασμοί και οι ποσοστώσεις από τη Βρετανία και η ΕΕ έχει αυξήσει την προοπτική να επιβληθούν δασμοί 25% για το χάλυβα που μεταφέρεται στη Βόρεια Ιρλανδία.

PET TRAVEL – Διμερής συμφωνία με την Ιρλανδία για την άρση των εμποδίων στους ιδιοκτήτες που μεταφέρουν τα κατοικίδια ζώα τους στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση είπε ότι αυτός ο κατάλογος αιτημάτων δεν ήταν εξαντλητικός.

Source