Τι γίνεται αν ο μεταλλαγμένος ιός κορώνας γίνει ανθεκτικός στο εμβόλιο;

Ο επιστημονικός κόσμος συζητά το σενάριο καταστροφής στην επιδημία του ιού της κορώνας: Τι θα γίνει εάν μια μετάλλαξη στην οποία τα εμβόλια και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά;

Η αργή πρόοδος της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του ιού της κορώνας στον κόσμο προκαλεί ανησυχία: Τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή του ιού της κορώνας με μια μετάλλαξη, στην οποία κανένα εμβόλιο δεν θα ωφεληθεί και την ανοσία που αποκτήθηκε λόγω της προηγουμένως υπερνικημένης νόσου δεν θα προστατεύσει;

Ο Helge Braun, επικεφαλής του γερμανικού γραφείου καγκελαρίου, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag πριν από λίγο καιρό ότι εάν τα περιστατικά μόλυνσης αυξάνονται ταυτόχρονα με εμβολιασμούς, θα μπορούσε να δείξει ότι μια πιθανή νέα μετάλλαξη έχει αναπτύξει αντίσταση στο εμβόλιο.

Ο Μπράουν δεν είναι ο μόνος που υπερασπίζεται την εν λόγω διατριβή. Παρόμοιες δηλώσεις επιστημόνων που ενδιαφέρονται στενά για το θέμα μερικές φορές ακούγονται πολύ αναταραχές, μερικές φορές απλώς υποθετικός κίνδυνος.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο DW, ειδικοί από το Ινστιτούτο Robert Koch, με βάση την έρευνά τους για διάφορους τύπους ιών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι από αυτούς τους ιούς είναι μερικώς και μερικοί είναι πλήρως ανθεκτικοί στην εξουδετέρωση αντισωμάτων.

Η ΜΕΤΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΩΝ

Ο ιός κορώνας τύπου Β.1.351, που ονομάζεται “παραλλαγή της Νότιας Αφρικής”, αποτελεί τη βάση για το σχηματισμό μεταλλάξεων ιών που ονομάζεται “παραλλαγή ανοσοποιητικής διαφυγής”, σύμφωνα με ειδικούς. Το χαρακτηριστικό αυτών των παραλλαγών διαφυγής είναι ότι έχουν αλλάξει τη γενετική τους δομή σε τέτοιο βαθμό που δεν παρατηρούνται από τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν ενάντια στην αρχική μορφή του ιού της κορώνας.

Δρ. Ο Luka Cicin-Sain περιγράφει αυτή τη γενετική αλλαγή των ιών ως «καμουφλάζ», λέγοντας ότι «οι ιοί δεν γίνονται εντελώς αόρατοι».

ΔΥΟ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΕΜΒΟΧΩΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο Cicin-Sain επεσήμανε ότι καθώς ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάστηκαν στον πληθυσμό αυξάνεται, οι ιοί θα έχουν αυξανόμενη δυσκολία στην εξάπλωσή τους, και στην περίπτωση αυτή, μόνο τα ισχυρότερα είδη ιών μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν και η πιθανότητα εμφάνισης μεταλλαγμένων ειδών που είναι δεν φαίνεται ή ανιχνεύεται επαρκώς από το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνεται. Ο Cicin-Sain, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου παρείχαν καλή προστασία έναντι όλων των μεταλλάξεων που έχουν δει μέχρι στιγμής.

Δρ. Ο Luka Cicin-Sain τόνισε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων που σχηματίστηκαν στο σώμα ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού είναι πολύ υψηλότερος από τα αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό μετά από μια ασθένεια.

ΤΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Από την άλλη πλευρά, οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναλύουν σχετικά στελέχη ιών για αρκετό καιρό για να παρακολουθούν τις “ανησυχητικές παραλλαγές”. Πρόκειται για παραλλαγές της Νότιας Αφρικής (B.1.351), της Βραζιλίας (P.1) και του Ηνωμένου Βασιλείου (B.1.1.7) του ιού της κορώνας.

“ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ Κολλητικό”

Ο λόγος για τον οποίο η παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τόσο συχνή στη Γερμανία είναι ότι, σύμφωνα με τον Cicin-Sain, δεν είναι μια παραλλαγή διαφυγής, αλλά μάλλον μπορεί να προσκολληθεί ισχυρότερα στα κύτταρα. Δρ. Προκειμένου να αποκαλυφθεί σαφέστερα η διαφορά, ο Cicin-Sain συγκρίνει ότι η πρώτη μορφή του ιού κορώνας προσκολλάται στα κύτταρα, ενώ η παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου συνδέεται με τα κύτταρα με σούπερ κόλλα.

.Source