Τι δείχνει το εμβόλιο της Οξφόρδης … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 αναπτύσσουν αντισώματα, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί εάν αυτά τα αντισώματα προστατεύουν από τη δεύτερη πιθανή μόλυνση από ιούς.

Η σαφής απάντηση γίνεται πλέον επιτακτική με την επικείμενη κυκλοφορία εμβολίων SARS-CoV-2 παγκοσμίως. Αυτή η σημαντική ερώτηση τόσο για τους εμβολιασμούς όσο και για την ευρύτερη επιδημιολογική παρακολούθηση απαντάται από τον Δρ David Eyre, επικεφαλής της Ομάδας Παρακολούθησης Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από τους συναδέλφους του.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος 23 Δεκεμβρίου 2020 του New England Journal, με τίτλο “Επίπεδα αντισωμάτων և Συχνότητα μόλυνσης SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης”. Οι καθηγητές του ΕΚΚ Ουρανία Τσιτσιλονίος, Πέτρος Σφακάκης, Ευάγγελος Τέρπος և Τάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια αποτελέσματα του άρθρου. Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του SARS-CoV-2 σε περίπου 12.500 επαγγελματίες υγείας ηλικίας 28-49 ετών σε 31 πανεπιστημιακά νοσοκομεία στο Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου για 31 εβδομάδες (περίπου 8 μήνες), από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2020. Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν για ένα νέο αντίσωμα κοραναϊού. Παρουσία και επίπεδο αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης (πρωτεΐνη αντισωμάτων).

Διαπιστώθηκε ότι μόνο 1.177 από αυτά (9,4%) είχαν αντισώματα και τα άλλα 88 (0,7%) υποβλήθηκαν σε ορομετατροπή (δηλ. Εμφάνισαν αντισώματα) κατά τη διάρκεια της 8μηνης μελέτης. Από τους συμμετέχοντες στα θετικά αντισώματα, το 68% ανέφερε ότι είχε συμβατά με COVID-19 συμπτώματα, αλλά μόνο το 37% είχε θετικό μοριακό τεστ (PCR).

Όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παρακολουθούνταν με επαναλαμβανόμενες μοριακές εξετάσεις κάθε 2 εβδομάδες – επαναλαμβανόμενες δοκιμές αντισωμάτων κάθε 2 μήνες, κατά της επιδημικής πρωτεΐνης և κατά της πρωτεΐνης νουκλεοκαψιδίου SARS (αντι-Ν). CoV-2: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από εκείνους που δεν είχαν αρχικά αντισώματα, περίπου το 2% έδειξε θετικό μοριακό τεστ (δηλαδή, μολυσμένο με νέο κοροναϊό) κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν εντελώς ασυμπτωματικοί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έδειξαν συμπτώματα του νέου κοροναϊού, COVID-19. Το δεύτερο πιθανό αποτέλεσμα ήταν ότι οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας που είχαν αρχικά αντιβηχικά և (ή) αντισώματα αντισωμάτων, ανεξάρτητα από το αν είχαν συμπτώματα (δηλαδή, συμπτωματικά ή ασυμπτωματικά, αντίστοιχα) όταν επανεμφανίστηκαν με SARS. -Το CoV-2 δεν έδειξε συμπτώματα συμβατά με το COVID-19.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έντονα ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά την πρώτη μόλυνση με το νέο κοροναϊό παρέχουν προστασία έναντι της εκ νέου φλεγμονής για τουλάχιστον 6 μήνες.

Το τρίτο σημαντικό σημείο ήταν ότι η προστατευτική ανοσία παρέχεται από οποιονδήποτε τύπο ειδικού αντι-SARS-CoV-2 αντισώματος που έχει αναπτύξει ο οργανισμός, είτε έναντι της σπονδυλικής πρωτεΐνης (αντίσωμα) είτε έναντι νουκλεοπρωτεϊνών (αντισώματα) ή και των δύο.

Τέλος, 24 επαγγελματίες υγείας που αρχικά είχαν θετικό μοριακό τεστ (αργότερα μολύνθηκε με SARS-CoV-2) και αρνητικό τεστ αντισωμάτων όταν επανεκτέθηκαν στον ιό δεν είχαν μολυνθεί. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα αντισωμάτων σε αυτά τα 24 άτομα βρέθηκαν να είναι αρνητικά αλλά πλησίον του θετικού κατωφλίου που έθεσαν οι δοκιμαστικές εταιρείες, υποδεικνύοντας ότι ακόμη και χαμηλού επιπέδου αντισώματα έχουν προστατευτική επίδραση σε περίπτωση επαναφλεγμονής.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμη ότι η ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων εμπλέκεται επίσης στην προστατευτική ανοσία έναντι του νέου κοροναϊού, αν και οι δοκιμές ανίχνευσης Τ-λεμφοκυττάρων ειδικών κατά του SARS-CoV-2 ενδέχεται να μην χρησιμοποιούνται σωστά λόγω δαπανηρών εργαστηριακών τεχνικών.

Συμπερασματικά, παρόλο που αυτή η μελέτη περιορίζεται σε επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου, τα άτομα με αντισώματα SARS-CoV-2 έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης κοροναϊού εντός τουλάχιστον 6 μηνών από την αρχική μόλυνση.

Source