Τι είναι ένα GHIC και χρειάζομαι ένα;

Ταξιδιωτική ασφάλιση και κοροναϊός

Το εθνικό κλείδωμα του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει ότι είναι παράνομο να ταξιδεύετε στο εξωτερικό για διακοπές ή για άλλους σκοπούς αναψυχής. Επίσης, δεν επιτρέπεται να ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για διακοπές «staycation». Ωστόσο, είναι πιθανό η κατάσταση να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Στην πραγματικότητα, οι ταξιδιωτικές εταιρείες λαμβάνουν τώρα κρατήσεις για αργότερα το 2021.

Όταν αγοράζετε ταξιδιωτική ασφάλιση, ελέγξτε αν το συμβόλαιο παρέχει κάλυψη ακύρωσης που περιλαμβάνει κινδύνους από ιούς κορανοϊού, όπως εάν αρρωστήσετε ή πρέπει να απομονωθείτε πριν ταξιδέψετε. Θα πρέπει επίσης να έχετε κάλυψη σε περίπτωση που αρρωστήσετε (συμπεριλαμβανομένου του Covid) ενώ είστε μακριά. Διαβάστε τα έγγραφα της πολιτικής και ελέγξτε τα επίπεδα κάλυψης με τον ασφαλιστή εάν δεν είστε σίγουροι για την προστασία που παρέχεται.

Το GHIC σημαίνει Global Card Insurance Card. Αντικαθιστά την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας ή EHIC που διακόπτεται μετά το Brexit.

Και οι δύο κάρτες προσφέρουν ισοδύναμη προστασία για επείγουσες και ιατρικά απαραίτητες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης όταν βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για προσωρινή διαμονή. Αυτό περιλαμβάνει διακοπές, σπουδές και επαγγελματικά ταξίδια.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι καλύπτει το GHIC – το όνομά του είναι λίγο παραπλανητικό καθώς δεν είναι τεχνικά «παγκόσμιο», ούτε «ασφαλιστικό».

Ποιος μπορεί να πάρει GHIC;

Μπορείτε να λάβετε ένα GHIC εάν είστε:

 • Κάτοικος ΗΒ
 • πολίτης εκτός ΗΒ αλλά διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο
 • Φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο που πρόκειται να σπουδάσει στην ΕΕ.

Εάν δεν είστε πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά διαμένετε νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να προσκομίσετε σχετικά αποδεικτικά στοιχεία κατά την υποβολή αίτησης για GHIC.

Εάν είστε φοιτητής που πρόκειται να σπουδάσει σε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για GHIC που περιορίζεται στο χρονικό διάστημα της πορείας σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνο ταχυδρομικώς και όχι στο διαδίκτυο.

Πότε πρέπει να υποβάλω αίτηση για GHIC;

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης εάν διαθέτετε ήδη ένα EHIC. Μπορείτε να συνεχίσετε χρησιμοποιώντας ένα EHIC έως ότου λήξει. Τα EHIC εκδίδονται για πέντε χρόνια, οπότε η ημερομηνία λήξης ενδέχεται να είναι αρκετά χρόνια.

Εάν το EHIC σας έχει λήξει, πλησιάζει στη λήξη ή δεν έχετε, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για GHIC.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό online και η κάρτα θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες για να φτάσει. Εάν ταξιδεύετε σύντομα, βεβαιωθείτε ότι έχετε υποβάλει αίτηση για το GHIC σας σε αρκετό χρόνο σε περίπτωση καθυστερήσεων στην κάρτα ή την ανάρτηση.

Τα παιδιά χρειάζονται GHIC;

Ναί. Κάθε μέλος μιας οικογένειας απαιτεί το δικό του GHIC, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Αλλά πρέπει να είστε άνω των 16 ετών για να υποβάλετε αίτηση για GHIC. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς ή οι κηδεμόνες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εκ μέρους οποιουδήποτε παιδιού ηλικίας κάτω των 16 ετών – υπάρχει μια εξαρτημένη ενότητα στην αίτηση.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του EHIC και του GHIC;

Το GHIC καλύπτει ελαφρώς λιγότερες χώρες από την EHIC.

Η ΕΚΑ κάλυψε τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία.

Το GHIC καλύπτει μόνο τις 27 χώρες της ΕΕ.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε έγκυρο GHIC, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έχει σταματήσει να καλύπτει τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν ήσασταν ήδη σε επίσκεψη σε μία από αυτές τις χώρες πριν από την 1η Ιανουαρίου – σε αυτό το σενάριο, η κάλυψη θα συνεχιστεί έως ότου φύγετε από τη χώρα.

Η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Ελβετία βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), αλλά όχι στην ΕΕ.

Ποιες είναι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλύπτει το GHIC;

Οι 27 χώρες της ΕΕ που καλύπτονται από το GHIC είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα , Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Υπάρχουν ευρωπαϊκές περιοχές που δεν καλύπτει το GHIC;

Οι ακόλουθες ευρωπαϊκές χώρες / τοποθεσίες δεν δέχονται το EHIC ή το GHIC:

 • τα Νησιά της Μάγχης (συμπεριλαμβανομένων των Guernsey, Alderney και Sark)
 • η Νήσος του Μαν
 • Μονακό
 • Σαν Μαρίνο
 • το Βατικανό.

Λειτουργεί το EHIC μου μετά το Brexit;

Ναι, το EHIC σας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μετά το Brexit, αλλά δεν καλύπτει τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή την Ελβετία.

Διαφορετικά, το EHIC σας θα ισχύει έως την ημερομηνία λήξης του.

Μπορώ να κάνω αίτηση για EHIC;

Τα περισσότερα άτομα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για GHIC και όχι EHIC.

Υπάρχουν μερικές ομάδες μειονοτήτων που μπορούν ακόμη να υποβάλουν αίτηση για EHIC. Εάν ανήκετε σε μία από αυτές τις ομάδες, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για EHIC:

 • ΕΕ, ΕΟΧ ή Ελβετού υπηκόου που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020
 • υπήκοος του Ηνωμένου Βασιλείου που ζει στην ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και το Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνει για την υγειονομική περίθαλψή σας
 • φοιτητής του Ηνωμένου Βασιλείου σε τοποθέτηση ή σπουδές στην ΕΕ πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020
 • κάποιος που πληροί άλλα κριτήρια βάσει της Σύμβασης Ανάληψης Brexit.

Γιατί χρειάζομαι EHIC ή GHIC;

Ένα EHIC ή GHIC σας δίνει δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης που δεν μπορεί να σας περιμένει να επιστρέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα σας καλύψει εάν αρρωστήσετε σε διακοπές ή έχετε ατύχημα.

Θα καλύπτει επίσης τη συνήθη ιατρική περίθαλψη για προϋπάρχουσες καταστάσεις και τη συνήθη φροντίδα εγκυμοσύνης (αλλά όχι εάν πηγαίνετε στο εξωτερικό με την πρόθεση να γεννήσετε εκεί).

Το EHIC ή το GHIC δεν καλύπτει την προγραμματισμένη ιατρική περίθαλψη – για παράδειγμα, εάν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα για εγχείρηση.

Η κατοχή EHIC ή GHIC δεν σημαίνει ότι όλη η υγειονομική περίθαλψη θα είναι δωρεάν. Ορισμένες χώρες χρεώνουν στους πολίτες τους ένα μικρό ποσό για κρατική υγειονομική περίθαλψη. ενώ άλλοι μπορεί να μην περιλαμβάνουν όλα τα πράγματα που αναμένετε να λάβετε δωρεάν από το NHS.

Τόσο η EHIC όσο και η GHIC είναι αμοιβαίες συμφωνίες. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιούν το NHS με τον ίδιο τρόπο όταν επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα πρέπει να έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση όταν πηγαίνετε στην ΕΕ. Ορισμένοι ασφαλιστές δεν θα καλύψουν όλα τα ιατρικά σας έξοδα εάν δεν έχετε EHIC ή GHIC.

Πόσο κοστίζει ένα GHIC και από πού να το πάρω;

Όπως το EHIC, το GHIC είναι δωρεάν.

Πρέπει να υποβάλετε αίτηση μέσω του επίσημου ιστότοπου της κυβέρνησης NHS.

Προσοχή στους λεγόμενους ιστότοπους «copycat» που σας χρεώνουν χρήματα για την υποβολή αίτησης για GHIC ή τον έλεγχο, προώθηση ή γρήγορη παρακολούθηση της αίτησής σας. Αυτοί οι ιστότοποι δεν έχουν καμία αξία, αλλά συχνά εμφανίζονται στην κορυφή των αναζητήσεων Google.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο τον επίσημο ιστότοπο NHS.

Είναι το GHIC παγκόσμιο;

Όχι. Μην ξεγελιέστε από τη λέξη «παγκόσμια». Το GHIC καλύπτει μόνο τις χώρες της ΕΕ και όχι αυτές που βρίσκονται πιο μακριά.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεχωριστές συμφωνίες αμοιβαίας υγειονομικής περίθαλψης με μια χούφτα άλλων χωρών, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, και ορισμένα κράτη των Βαλκανίων (Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο).

Θα πρέπει να διαβάσετε σχετικά με την επιλεξιμότητα και τι καλύπτεται προτού ταξιδέψετε σε μία από αυτές τις χώρες.

Πώς χρησιμοποιώ EHIC ή GHIC;

Εάν πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό ή να επισκεφθείτε νοσοκομείο ενώ βρίσκεστε στην ΕΕ, θα πρέπει να παρουσιάσετε το EHIC ή το GHIC σας πριν από τη θεραπεία – είναι αρκετά απλό.

Είναι καλύτερο να κρατάτε το GHIC στο άτομο σας (δηλαδή στο πορτοφόλι σας) ενώ ταξιδεύετε, σε περίπτωση που το χρειάζεστε.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα GHIC μόνο σε κρατική ιατρική εγκατάσταση. Δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Σε ορισμένες χώρες, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε τον λογαριασμό σας εκ των προτέρων και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων μετά. Σε αυτήν την περίπτωση, διατηρήστε τις αποδείξεις και τα χαρτιά – η λήψη φωτογραφίας με το τηλέφωνό σας είναι καλή ιδέα.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ ζητούν από τους ασθενείς να καταβάλουν συνεισφορά στο κόστος της φροντίδας τους, όπως για τα συνταγογραφούμενα έξοδα. Αυτό είναι γνωστό ως «συν-πληρωμή» ή «μερίδιο ασθενούς» και δεν επιστρέφεται μέσω του GHIC σας. Ωστόσο, ενδέχεται να μπορείτε να το διεκδικήσετε μέσω της ταξιδιωτικής σας ασφάλισης.

Τι θα συμβεί εάν είμαι στο εξωτερικό και δεν έχω μαζί μου το GHIC;

Εάν βρίσκεστε στην ΕΕ και δεν μεταφέρετε το GHIC σας ή το χάσετε ενώ βρίσκεστε εκεί, μπορείτε να ζητήσετε προσωρινό πιστοποιητικό αντικατάστασης (ΛΔΚ) στο σημείο που απαιτείται φροντίδα. Αυτό θα παρέχει την ίδια κάλυψη για την υγειονομική περίθαλψη με τα GHIC ή EHIC.

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να επικοινωνήσουν με την NHS Business Services Authority στο +44 (0) 191 218 1999, εάν απαιτείται ΛΔΚ.

Θα πρέπει να δώσετε τις ακόλουθες λεπτομέρειες:

 • τον εθνικό αριθμό ασφάλισης
 • το όνομα σου
 • η διεύθυνση σου
 • η ημερομηνία γέννησής σου
 • το όνομα της μονάδας θεραπείας
 • τη διεύθυνση email για το συγκεκριμένο τμήμα του οργανισμού που παρέχει τη θεραπεία σας.

Εάν δεν διαθέτετε πιστοποιητικό EHIC, GHIC ή προσωρινό αντικαταστάτη (PRC), θα πρέπει να πληρώσετε πλήρως για ιατρική περίθαλψη.

Χρειάζομαι ακόμα ταξιδιωτική ασφάλιση;

Ναι, χρειάζεστε ακόμα ταξιδιωτική ασφάλιση εάν έχετε GHIC. Το γεγονός ότι έχει «ασφάλιση» στο όνομα είναι λίγο παραπλανητικό – το GHIC καλύπτει πολύ λιγότερο από ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ταξιδιού.

Η ταξιδιωτική ασφάλιση συνήθως καλύπτει:

 • Ιδιωτική ιατρική περίθαλψη εάν είναι απαραίτητο
 • Επαναπατρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
 • Διάσωση (δηλαδή από βουνό ή θάλασσα)
 • Ακύρωση ή περικοπή του ταξιδιού σας
 • Χαμένες αποσκευές ή κλεμμένα αντικείμενα.

Ένα EHIC ή GHIC δεν θα καλύψει κανένα από αυτά τα πράγματα.

Ορισμένοι ασφαλιστές επιμένουν ότι έχετε GHIC ή EHIC – διαφορετικά η πολιτική σας δεν θα πληρώσει για ιατρικά έξοδα.

Καλύπτει το GHIC τον κορανοϊό;

Ναί. Εάν ταξιδεύετε στην ΕΕ και συμβάλετε με κοραναϊό, οποιαδήποτε υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται από το κράτος για τη θεραπεία σας θα καλύπτεται από το EHIC ή το GHIC σας.

Ωστόσο, εάν ένα θετικό τεστ ή ένα πρόγραμμα ανίχνευσης επαφών απαιτεί από εσάς να απομονωθείτε, αντί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο, θα πρέπει να πληρώσετε μόνοι σας για αυτό το κατάλυμα.

.Source