Τι είναι το Χαλλούμι, το ειδικό τυρί από την Κύπρο που μόλις απέκτησε καθεστώς προστασίας της ΕΕ;

Η Κύπρος αποκτά προστατευμένο καθεστώς για το βραβευμένο χαλούμι της, δίνοντας στους παραγωγούς της το αποκλειστικό δικαίωμα να πουλήσουν το λαστιχένιο τυρί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αργότερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να δώσει επίσημα το χαλούμι, ή «hellim» στα τουρκικά, το καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.

Η κίνηση επιβεβαιώνει αυτά που έχουν δηλώσει η βιομηχανία και το κράτος εδώ και χρόνια, δήλωσε ο τυροκόμος Γιώργος Πέτρου, γενικός διευθυντής της Petrou Bros. Dairy Products που έχει περίπου το 25% της εξαγωγικής αγοράς της Κύπρου: ότι το χαλούμι είναι κυπριακό, με ιστορικούς λογαριασμούς να προτείνουν παραγωγή ήδη από περίπου 1500.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες προσπάθησαν να μας αντιγράψουν, οπότε η εγγραφή θα βοηθήσει πολύ, καθώς άλλες χώρες δεν θα παράγουν χαλούμι ή κάτι παρόμοιο που παραπλανά τους καταναλωτές», είπε.

Ως παιδί, ο Πέτρος έμαθε τα μυστικά της δημιουργίας χαλούμι από την αείμνηστη μητέρα του, την Κακούλου, η οποία το πούλησε στις αγορές των αγροτών. Καθώς αναδεύτηκε απαλά το γάλα για να χωρίσει το τυρόπηγμα σε ένα απέραντο «χάρτζιν» ή καζάνι, αλέστηκε γύρω από την κουζίνα, παρατηρώντας την.

Το 1982, ο Πέτρου άρχισε να πουλάει χαλούμι με την επωνυμία Alambra για να συμπληρώσει το εισόδημά του ως ποδοσφαιριστής πρώτης κατηγορίας και δεν έχει κοιτάξει πίσω.

Από τη χρήση 250 λίτρων γάλακτος την ημέρα για να φτιάξει το χαλούμι, η εταιρεία του Πέτρου, η οποία αρχικά δημιουργήθηκε με έναν μεγαλύτερο αδελφό, τώρα επεξεργάζεται 250 τόνους γάλακτος την ημέρα, απασχολώντας 220 άτομα και εξάγοντας σε 40 χώρες.

Η επέκτασή της αντικατοπτρίζει αυτή της παραγωγής χαλούμι της Κύπρου.

Τώρα η δεύτερη πιο πολύτιμη εξαγωγή της χώρας μετά από φαρμακευτικά προϊόντα, η βιομηχανία αυξήθηκε μεταξύ 20% και 22% ετησίως για τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι έχει πλέον θέσει τις απόψεις του για διείσδυση στην αγορά της Κίνας.

Υπήρχαν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για τη διασφάλιση του βραβευμένου καθεστώτος ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένων των διαφωνιών σχετικά με τους λόγους της αίγας, του προβάτου και του αγελαδινού γάλακτος στη συνταγή.

Μέχρι το 2024, οι αναλογίες θα καθορίζονται με διάταγμα και μετά από αυτό τουλάχιστον το 50% θα αποτελείται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, ενώ το υπόλοιπο θα συμπληρώνεται από αγελαδινό γάλα.

Αν και οι συνταγές για χαλούμι αφθονούν στο Διαδίκτυο, για τους ντόπιους, η απόλαυση είναι στην απλούστερη μορφή του ευέλικτου τυριού – πετιέται στο τηγάνι ή σε μπάρμπεκιου, τρώγεται ωμά με πεπόνι το καλοκαίρι, ή ψήνεται σε κύβους και ρίχνεται για να βράσει με τραχανά, ραγισμένο σιτάρι και γιαούρτι που τρώγεται το χειμώνα.

«Πολλοί τουρίστες έρχονται εδώ για να το αναζητήσουν», είπε η Έρρουλα Ιωάννου, που σερβίρει ψητό χαλούμι στο δημοφιλές εστιατόριο της στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου.

«Μερικοί… το γνωρίζουν μόνο με το όνομά τους, οπότε έρχονται να το δοκιμάσουν, και από αυτό που βλέπω, τους αρέσει πολύ», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και τα νέα

.Source