Τι θα αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2021

Γιατί στις Ειδήσεις;

Τώρα μετά από 4 χρόνια ψηφοφορίας, το Brexit επιτέλους συμβαίνει. Μάθετε ποιες αλλαγές θα πρέπει να δείτε μετά την εφαρμογή του Brexit, από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Σχετικά με το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ το 2016 και εγκατέλειψε επίσημα το εμπορικό μπλοκ που ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του στις 31 Ιανουαρίου 2020. Όμως, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν πολλά πράγματα τα ίδια μέχρι το τέλος του έτους για να αφήσουν αρκετό χρόνο για να συμφωνήσουν με τους όρους μιας νέας εμπορικής συμφωνίας.

Αυτή ήταν μια περίπλοκη, μερικές φορές πικρή διαπραγμάτευση, αλλά τελικά συμφώνησαν σε συμφωνία στις 24 Δεκεμβρίου.

Το Brexit σημαίνει:

Ελεύθερο εμπόριο: Εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπου καμία πλευρά δεν επιβάλλει φόρους ή δασμούς σε εμπορεύματα που διέρχονται σύνορα

Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού: Ένα σύνολο κανόνων που διασφαλίζουν ότι μια χώρα ή μια ομάδα χωρών δεν έχει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μιας άλλης σε τομείς όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Δασμολόγιο: Θα επιβληθεί φόρος ή δασμός για εμπορεύματα που διέρχονται σύνορα.

Μεταβατική περίοδος: Παρέχεται για 11 μήνες

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

Οι χώρες της ΕΕ είναι συγκεκριμένα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία , Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Brexit: Αλλαγές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021

 1. Η συμφωνία έχει νέους κανόνες για το έργο και το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Μερικά σημεία αναφέρονται παρακάτω.
 2. Μέχρι τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέρος της ΕΕ, οι εταιρείες είχαν το δικαίωμα να αγοράζουν και να πωλούν αγαθά πέρα ​​από τα σύνορα της ΕΕ χωρίς να πληρώνουν φόρους. Δεν υπήρχε επίσης όριο στην ποσότητα που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν θα αλλάξει την 1η Ιανουαρίου, αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι καμία πλευρά δεν έχει άδικο πλεονέκτημα, και οι δύο πλευρές έπρεπε να συμφωνήσουν σε ορισμένους κοινούς κανόνες και πρότυπα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και πολλούς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
 3. Η ελευθερία εργασίας και διαβίωσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα έληγε και το 2021, διάφοροι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειαζόταν βίζα εάν επιθυμούσαν να περάσουν περισσότερες από 90 ημέρες σε 180 ημέρες στην ΕΕ.
 4. Η Βόρεια Ιρλανδία θα συνεχίσει να ακολουθεί πολλούς από τους κανόνες της ΕΕ. Αυτό έγινε για να αποφευχθεί η σκλήρυνση των συνόρων της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
 5. Αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθούν νέοι έλεγχοι σε εμπορεύματα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
 6. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να καθορίσει την εμπορική του πολιτική και μπορεί να διαπραγματευτεί και να υπογράψει τις συμφωνίες του με άλλες χώρες.
 7. Επίσης, διεξάγονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που δεν είχαν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
 8. Μπορεί να μην υπάρχουν νέοι φόροι για πληρωμή στα σύνορα, αλλά θα υπάρξουν νέα έγγραφα και η πιθανότητα να προκαλέσει καθυστερήσεις αποτελεί σοβαρή ανησυχία.

Σημαντικές αλλαγές από τον Ιανουάριο του 2021 σε ένα κουτί

 1. Οι ευρωπαϊκοί ταξιδιωτικοί κανόνες αλλάζουν
 2. Οι αγορές αφορολόγητων ειδών θα επιστρέψουν
 3. Οι κανόνες αλλάζουν για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που θέλουν να μετακινηθούν στην ΕΕ
 4. Υπάρχουν νέοι κανόνες για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο
 5. Θα υπάρξει ένα νέο σύστημα μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο
 6. Εάν θέλετε να αγοράσετε ή να πουλήσετε με την ΕΕ, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα
 7. Η Βόρεια Ιρλανδία γίνεται εξαίρεση

Πολύ μπροστά

Εκκρεμούν ακόμη αποφάσεις σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη συμφωνία για την αλιεία (διαρκεί μόνο πέντε χρόνια).

Επίσης, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε ορισμένους πανομοιότυπους κανόνες, ενδέχεται να μην παραμείνουν οι ίδιοι στο μέλλον. Λέγεται επίσης ότι σε περίπτωση που καμία πλευρά δεν εξαιρέσει τις αλλαγές, θα μπορούσε να προκληθεί διαφορά, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε δασμούς για διάφορα αγαθά. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν θα μπορούσε ποτέ να δει την ειρήνη.

Τι είναι η Αγγλόσφαιρα- Διαβάστε εδώ

.Source