Τι λένε η Mladina & Reporter αυτήν την εβδομάδα: Balkan Borders εναντίον DeSUS

Τα εξώφυλλα και τα άρθρα από κορυφαίες εβδομάδες της Αριστεράς και της Δεξιάς για την εβδομάδα εργασίας που έληξε την Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021. Όλες οι ιστορίες μας για τον κοροναϊό και τη Σλοβενία ​​είναι εδώ

Mladina: Δημιουργία αστάθειας στα Βαλκάνια παγίδα για την ΕΕ

ΣΤΑ, 16 Απριλίου 2021 – Η αριστερή εβδομαδιαία Μλαντίνα δηλώνει στην εφημερίδα της την Παρασκευή ότι η αναδιατύπωση των βαλκανικών συνόρων είναι μια παγίδα για την ΕΕ που έχει θέσει ένας συνασπισμός χωρών που προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη. Η εβδομαδιαία ελπίζει ότι αυτή τη φορά, οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ανταποκριθούν σωστά, σε αντίθεση με το παρελθόν όταν συνέχισαν να παραδίδουν τους ομογενείς πρωθυπουργούς Ορμπάν.

“Παρόλο που φαίνεται ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη η εφημερίδα σχετικά με την άποψη της Σλοβενίας για το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης … όλα είναι ξεκάθαρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Anže Logar παραδέχτηκε ότι είχε προκύψει συμμαχία μεταξύ Ζάγκρεμπ, Βελιγραδίου και Λιουμπλιάνα”, γράφει. Ο αρχισυντάκτης της Mladina Grega Repovž.

Οι ηγέτες των τριών χωρών μιλάνε ξεκάθαρα για το μέλλον της Βοσνίας, αλλά χωρίς εκπροσώπους της ίδιας της χώρας, λέει η εφημερίδα, απεικονίζοντας τα συμφέροντα της Κροατίας και της Σερβίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

“Αλλά η μεγαλύτερη εικόνα είναι πιο σημαντική.” Η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ελλάδα, όλες οι Ορθόδοξες χώρες, έχουν επίσης συμμετάσχει στην πρωτοβουλία. “Και πάνω απ ‘όλα Ουγγαρία. Τι κάνει λοιπόν η Λιουμπλιάνα σε αυτήν την εταιρεία;”

Υπάρχει ένα σαφές σχέδιο πίσω από όλα αυτά: ένας τρόπος για τη δημιουργία μιας φιλελεύθερης ευρωπαϊκής συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο κύκλος που δημιούργησε γύρω του θέτουν μια παγίδα για την ΕΕ δημιουργώντας την απειλή αστάθειας στα Βαλκάνια.

Η Μλαντίνα εικάζεται ότι με την επικεφαλίδα Παγίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα βρίσκεται πίσω από αυτό. “Αυτή είναι μια συμμαχία συμφερόντων, όχι πολιτικής αγάπης.” Αλλά τα συμφέροντα δεν είναι γεωστρατηγικά, ο Πούτιν θέλει την εξουσία να ασκήσει πίεση και να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, όπως έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας τη Συρία.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνο είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας πολιτικός Janez Janša. Κανείς δεν ανησυχεί πραγματικά για την επικείμενη προεδρία της ΕΕ στη Σλοβενία, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι μπορεί να ελεγχθεί. “Πόσο πρόθυμα επαναλαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αυτό το λάθος!”

Αλλά η Janša δεν είναι πλέον ένας μοναχικός αναβάτης από μια μικρή χώρα, τώρα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου παιχνιδιού. Λόγω του πολιτικού του χρέους προς τον Όρμπαν, πιθανότατα θα είναι αυτός μέσω του οποίου θα παίξει το παιχνίδι τους επόμενους μήνες, ένα παιχνίδι που μπορεί να τελειώσει άσχημα για την ΕΕ.

Στο παρελθόν, η ΕΕ αγόρασε ειρήνη από τέτοια προβλήματα και πολιτικούς με χρήματα, επιτρέποντάς τους μόνο να γίνουν ισχυρότεροι. Τώρα, χρησιμοποιούν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να βάλουν μια παγίδα για την ΕΕ, όχι για να την καταστρέψουν αλλά για να επωφεληθούν από αυτήν – για να κερδίσουν χρήματα και να έχουν ειρήνη ενώ υπονομεύουν τη δημοκρατία στις χώρες τους. Η Βοσνία είναι μόνο θύμα σε αυτό το παιχνίδι.

Η εβδομαδιαία ελπίζει ότι αυτή η δημιουργία αστάθειας στα Βαλκάνια θα αποτελέσει έκκληση για την Ευρώπη.

“Πρέπει να ξανασκεφτούν αυτό που έκανε ο Ερντογάν στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν όταν επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το έκανε επειδή μπορούσε. Την επόμενη φορά μπορεί να συμβεί μια τέτοια επίδειξη εξουσίας στην Ευρώπη”, αναφέρει η εφημερίδα σε μια κατάσταση όπου ο von der Leyen έμεινε χωρίς πρόεδρο σε μια συνεδρίαση.

Δημοσιογράφος: Το DeSUS δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους επαναστάτες βουλευτές

STA, 12 Απριλίου – Το δεξιό περιοδικό Δημοσιογράφος αντανακλά την τελευταία σειρά μεταξύ της ηγεσίας του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) και των αντάρτων βουλευτών του, βρίσκοντας ότι το κόμμα δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους βουλευτές.

Κάτω από τον τίτλο Fight, η εβδομαδιαία αναφέρει ότι ο Franc Jurša, ο επικεφαλής της αναπληρωτής φατρίας DeSUS, έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν αξίζει να χτυπηθεί με ραβδί αφού ο προσωρινός αρχηγός του κόμματος Brigita Čokl εξέφρασε τη φωνή του ενάντια στους κακομεταχειριστές βουλευτών.

“Του και η συμπεριφορά άλλων βουλευτών του DeSUS […] δεν είναι άτακτος. Οι ώριμοι άντρες ξέρουν καλά τι κάνουν και δεν αγνοούν το πάρτι ή δεν το κάνουν προβλήματα από αταξίες […].

“Το κόμμα δεν έχει απομείνει τίποτα να προσφέρει στο τρίο που είναι αποφασισμένο να επιβιώσει τον εναπομένοντα χρόνο και λίγους μήνες στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια να αφήσει ενεργή πολιτική. Η ψηφοφορία σύμφωνα με τις γραμμές της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορες εκλογές, κάτι που οι βουλευτές του DeSUS δεν είναι έτοιμοι γιατί δεν σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 2022. “

Η εφημερίδα συνεχίζει να λέει ότι ο κυβερνών συνασπισμός προσπαθεί επίσης να πειθαρχήσει τους βουλευτές του DeSUS, σημειώνοντας ότι ο Jurša έχει κατηγορηθεί ότι «προδίδει» τον συνασπισμό στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει τον Igor Zorčič με τον Jožef Horvat ως ομιλητή της Εθνοσυνέλευσης, φερόμενος επειδή ο Jurša και Ο Horvat αντιπαθεί ο ένας τον άλλον.

“Κατά συνέπεια, εμφανίστηκε ένας παράξενος ισχυρισμός ότι ο Igor Zorčič θα έρθει να διατάξει τον DeSUS και να αναλάβει το κόμμα. Γιατί ένας πολιτικός που εγκατέλειψε ένα κόμμα που πεθαίνει, το ελάττωμα σε ένα άλλο δεν είναι ξεκάθαρο σε κανέναν, ιδίως στον Zorči”. “

Η εφημερίδα δεν γνωρίζει πόσο σοβαρά πήρε η Jurša την ιστορία για την άφιξη του Zorčič, αλλά ξέρει ότι ο Jožef Horvat έλαβε αρκετά σοβαρά τη φήμη για τη δυσαρέσκεια ανάμεσα σε αυτόν και τον Jurša για να πει σε πολλά μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι αυτός και ο Jurša δεν διαφωνούν. “Και ταιριάζω επίσης καλά με τον ουγγρικό βουλευτή Ferenc Horvath, ο Horvat υπογράμμισε, παρόλο που δεν τον ρωτήθηκε καν για αυτό.”

Όλες οι δημοσιεύσεις μας σε αυτήν τη σειρά είναι εδώ

.Source