Τι μπορεί να αναμένει η Ελλάδα από τον Joe Biden;

Τι μπορεί να αναμένει η Ελλάδα από τον Joe Biden;
Πλαίσιο βίντεο

Η Ελλάδα περιμένει πολλά από τον Joe Biden, εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με βάση την προηγούμενη στάση του άνδρα για την Ελλάδα και το κάποτε χιουμοριστικό του σχόλιο ότι είναι «Joe Bidenopoulos».

Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις, όταν ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, από την Τετάρτη, δήλωσε τον σεβασμό και την αγάπη του για την Ελλάδα, τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό της.

Στην πραγματικότητα, σε μια ετήσια δεξίωση του Λευκού Οίκου που γιόρταζε την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας ως Αντιπρόεδρος, ανακήρυξε τον εαυτό του «τιμητικό Έλληνα».

Το πιο σημαντικό, ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της Ελλάδας ως το λίκνο των ιδεών της δημοκρατίας και του δημοκρατικού κράτους που επηρέασε βαθιά τους προγόνους της Αμερικής.

«Τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, είμαστε μαζί. Είναι μια ένωση σφυρηλατημένη σε όλη την ιστορία μας », είπε για το δεσμό ΗΠΑ-Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.

Η στάση των ΗΠΑ για την Ελλάδα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η ομάδα του Μπάιντεν είχε εκδώσει ένα περίγραμμα των πολιτικών για την Ελλάδα και την Κύπρο που θα εφαρμόσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος εάν εκλεγεί.

Οι πολιτικές περιλαμβάνουν συνεργασία με την Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μπάιντεν στοχεύει στην εξαφάνιση της τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή παραβιάζει τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως παραβιάσεις του τουρκικού ελληνικού εναέριου χώρου.

Εργάζεται διπλωματικά για να επιλύσει το ζήτημα του Κυπριακού και συνεχίζει να αποτελεί ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Το τελευταίο έτος της κυβέρνησης Trump συνέπεσε με το αποκορύφωμα της ακανόνιστης – αν όχι επιθετικής – συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συμπεριφορά που περιελάμβανε επαναλαμβανόμενα χωρικά ύδατα και παραβιάσεις του εναέριου χώρου, προσπάθειες να ωθήσουν χιλιάδες μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα με δύναμη, σχεδιάζοντας «χάρτες της Τουρκίας» και συνεχή φλεγμονώδη ρητορική.

Κατά τη διάρκεια του έτους, οι εκκλήσεις της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ να υιοθετήσει στάση έπεσαν στα κωφά αυτιά, με τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας Jens Stoltenberg να δείχνει ξεκάθαρα ότι ευνόησε την Τουρκία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε συχνά την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες πράξεις που αύξησαν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν ήταν αποτέλεσμα.

Για τους αναλυτές, ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κλείνουν τα μάτια στις πράξεις της Άγκυρας ήταν κυρίως επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ουσιαστικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.

Ελληνικές προσδοκίες

Αυτό που πραγματικά αναμένει η Ελλάδα από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι να διαδραματίσει ενεργό ρόλο για να τερματίσει τον επεκτατισμό της Τουρκίας χρησιμοποιώντας διπλωματικά μέσα.

Επίσης, να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και να αποφευχθεί η διαίρεση του νησιού και της επίσημης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως σχεδιάζει η Άγκυρα.

Επιπλέον, διατηρήστε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως ειρηνευτικής στρατιωτικής συμμαχίας που δεν υποκύπτει στην πίεση ενός συμμάχου ενάντια στα δικαιώματα ενός άλλου, όπως συνέβη πρόσφατα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Τέλος, ως μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα θα ήθελε να δει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαταστήσουν καλές σχέσεις με την Ευρώπη που υπάρχουν από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και διακόπηκαν κατά την προηγούμενη διοίκηση.

.Source