Τι περιμένει τον Τραμπ, το επίκεντρο της αντίδρασης, αυτήν την εβδομάδα;

πανό8

Μετά την επιδρομή του Κογκρέσου των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, οι πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος αναλαμβάνουν δράση αυτή την εβδομάδα για να αφήσουν το αξίωμά τους πριν από τη συνηθισμένη ώρα του Τραμπ.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχασε τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, θα παραχωρήσει τη θέση στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Όμως οι υποστηρικτές του, οι οποίοι πίστευαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν δόλια, κατόπιν κλήσης του Προέδρου, εισέβαλαν στο κτίριο του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα που το Κογκρέσο ενέκρινε τον Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο. Στη συνέχεια, πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν δράση αυτήν την εβδομάδα για να αφήσουν τον Τραμπ να εγκαταλείψει την έδρα πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Τι περιμένει ο Τραμπ αυτήν την εβδομάδα;

ΔΕΥΤΕΡΑ: Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΛΗ

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα παρουσιάσουν ένα νομοσχέδιο για τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς για την εφαρμογή του Άρθρου 25 του Συντάγματος των ΗΠΑ. Ο Τζέιμι Ράσκιν, δημοκρατικό μέλος του Σώματος, συνέταξε νομοσχέδιο με το οποίο ο Τραμπ προσπαθούσε να αλλάξει τα αποτελέσματα ασκώντας πίεση στους εκλογικούς αξιωματούχους και προτρέποντας τους υποστηρικτές του να βαδίσουν στο Κογκρέσο.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εκδώσει το νομοσχέδιο στην προκαταρκτική σύνοδο στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Ωστόσο, δηλώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν σκοπεύουν να παραστούν στη σύνοδο.

ΤΡΙΤΗ: ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν παρευρεθούν στη συνεδρίαση τη Δευτέρα, η Βουλή θα ψηφίσει για το νομοσχέδιο σε επίσημη σύνοδο την Τρίτη. Σε αυτήν την περίπτωση, το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί στο κοινοβούλιο με την πλειοψηφία των Δημοκρατών.

Μετά από αυτήν την ψηφοφορία, ο Pence θα έχει 24 ώρες για να απαντήσει στο αίτημα.

Ο Τραμπ και ο Πενς δεν μίλησαν μεταξύ τους μετά την επιδρομή την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου στο Reuters. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο ο Pence να αναλάβει δράση για την επιβολή του άρθρου 25 ούτως ή άλλως.

Ακόμα κι αν ο Pence αποδέχεται αυτό το αίτημα, τουλάχιστον τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει επίσης να εγκρίνουν το άρθρο 25.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ: ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

πανό134

Εάν ο Πένες δεν ενεργήσει ή τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν υποστηρίξουν το άρθρο 25, ο Πελόσι ανακοίνωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενεργήσει για να απολύσει τον Τραμπ.

Γι ‘αυτό, έχει ήδη γίνει μια κλήση με την αιτιολογία “υποκίνηση εξέγερσης”. Περισσότερα από 200 μέλη της Δημοκρατικής Συνέλευσης έχουν ήδη ανακοινώσει την υποστήριξή τους σε αυτό.

Για αυτό, πρέπει να καθοριστούν παράμετροι συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό αναμένεται να βρεθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Εάν η απόλυση του Τραμπ αποφασιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ θα είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που θα απολυθεί δύο φορές στη Βουλή.

100 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΦΑΣΗ SENATO

Αν και γίνεται δεκτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία πρέπει επίσης να εξεταστεί και να εγκριθεί για την απόλυση του προέδρου.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να απολύσει τον Τραμπ, αλλά στη συνέχεια η Γερουσία αποφάσισε ότι ο Τραμπ δεν ήταν ένοχος.

Απαιτείται ψήφος δύο τρίτων για απόλυση στη Γερουσία. Με άλλα λόγια, οι ψήφοι των Δημοκρατών, των οποίων ο αριθμός είναι 50 στη Γερουσία, δεν αρκούν. Θα ζητηθεί επίσης η υποστήριξη τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών. Μέχρι σήμερα, μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, η Λίζα Μούρκοφσκι της Αλάσκας και ο Μπεν Σάσε της Νεμπράσκα, έχουν δηλώσει ότι μπορούν να το υποστηρίξουν.

Ωστόσο, αυτή η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία απόλυσης μπορεί να λειτουργήσει μετά την ανάληψη του Biden, αλλά αυτό θα έχει μόνο συμβολική σημασία.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Γερουσία, η οποία έχει το καθήκον να εγκρίνει τους υπουργούς που θα επιλέξει ο Μπάιντεν τις πρώτες εβδομάδες ή τις πολιτικές για την καταπολέμηση της επιδημίας Covid-19, μπορεί αντ ‘αυτού να είναι απασχολημένος με τη διαδικασία κατηγορίας.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη δυνατότητα, οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν ότι μπορούν να περιμένουν τον Μπάιντεν να ολοκληρώσει τις πρώτες 100 ημέρες μετά την απόφαση απόλυσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια η διαδικασία απόλυσης μπορεί να μεταφερθεί στη Γερουσία.

Εάν η διαδικασία καταδίκης ολοκληρωθεί μήνες μετά την έξοδο του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, μπορεί επίσης να απαγορευτεί στο Τραμπ να ασκεί δημόσια αξίωση από τώρα και στο εξής.

ΑΝΟΙΓΜΕΝΕΣ 25 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Μετά την καταστολή του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου, η οποία σκότωσε πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, ο Jason Crow, μέλος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι ο Ryan McCarthy, Γενικός Γραμματέας των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ, του είχε πει ότι είχαν ανοίξει τουλάχιστον 25 «τρομοκρατικές υποθέσεις». Κατά συνέπεια, ο McCarthy είπε ότι «υπήρχαν κάποιες πιθανές τρομοκρατικές απειλές και ότι το Πεντάγωνο τις αξιολόγησε» κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης στις 20 Ιανουαρίου και της διαδικασίας που έληξε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή παράδοσης στις 20 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο και να μετακομίσει στο σπίτι του στη Φλόριντα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, θα αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή του Πενς.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Δημοκρατίας Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ της πολιτείας της Καλιφόρνιας χαρακτήρισε τον Τραμπ «τον χειρότερο πρόεδρο ποτέ». Στο μήνυμά του, ο Σβαρτσενέγκερ το συνέκρινε με την Κρυστάλλινη Νύχτα, στην οποία τα γεγονότα του Κογκρέσου το 1938, όταν οι Ναζί εισήλθαν και έβλαψαν την περιουσία των Εβραίων στη Γερμανία.

Source