Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πηγαίνετε στον οδοντίατρο σε μια πανδημία

Οι οδοντίατροι είναι ένα από τα επαγγέλματα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών μεταδίδει την ασθένεια χωρίς να γνωρίζει ότι είναι άρρωστοι. Ειδικός στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής, συνταξιούχος μέλος της Σχολής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Δρ. Ο Serhat Yalçın είπε, «Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, συνιστούμε στους ασθενείς να μην βρουν σύντροφο ενώ πηγαίνουν σε οδοντιατρικές κλινικές. Δεδομένου ότι οι ασθενείς πηγαίνουν στην κλινική με ραντεβού μεγάλης εμβέλειας, ακόμη και αν δεν υπάρχει πολυσύχναστο περιβάλλον, οι ασθενείς θα πρέπει να απολυμάνουν με απολυμαντικά όπως υπεριώδες C (UV-C) και υποχλωριώδες. Πρέπει να πραγματοποιείται απολύμανση επιφανείας. Το περιβάλλον πρέπει επίσης να αερίζεται μεταξύ των ασθενών », είπε. Καθηγητής Δρ. Μιλήσαμε με τον Yalçın σχετικά με τις καταστάσεις των οδοντιάτρων και των ασθενών κατά την περίοδο του κοροναϊού.

“ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ”

– Τι πρέπει να προσέχουν οι οδοντίατροι στους ασθενείς τους και στους ίδιους κατά την περίοδο καταπολέμησης του ιού;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι θετικά στο Covid-19 και βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου επειδή βρίσκονται σε στενή επαφή με ασυμπτωματικούς (ασυμπτωματικούς) ασθενείς. Η χρήση αεριστήρων (περιστροφική συσκευή που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του ιστού σμάλτου, που είναι ο σκληρότερος ιστός του δοντιού) σε ασθενείς, προκαλεί στα βακτήρια, τους ιούς, τους μύκητες και το αίμα να πιτσιλίσουν και να μολύνουν εμάς και το περιβάλλον με αεροζόλ (μείγμα αέρα) και σχηματισμό πιτσιλίσματος. Οι οδοντίατροι συνιστώνται μάσκες αναπνευστήρα N95 ή υψηλότερες. Εκτός από τις αναπνευστικές συσκευές, η χρήση ασπίδας προσώπου, γυαλιά, γαντιών και απομόνωσης ρούχων είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία τόσο των οδοντιάτρων όσο και των ασθενών. Το μεγαλύτερο λάθος που πρέπει να γίνει είναι να πιστεύουμε ότι η ασθένεια έχει περάσει ή ότι η επίδρασή της έχει μειωθεί και να λειτουργήσει χωρίς να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

– Πώς επιθυμεί να παρέμβει σε ασθενείς με οδοντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου;

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών διαδίδει την ασθένεια χωρίς να γνωρίζει ότι είναι άρρωστοι. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς που υποβάλλουν αίτηση σε κλινικές για οδοντικά προβλήματα να αξιολογούν ως Covid-19 θετικούς και να λαμβάνουν προφυλάξεις με αυτόν τον τρόπο. Στην πρώτη περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία Covid-19, η Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας πρότεινε ότι οι οδοντίατροι θα πρέπει να κάνουν επείγουσες θεραπείες μόνο κατά την περίοδο καραντίνας. Στις σημερινές συνθήκες, συνιστάται οι οδοντίατροι να εργάζονται λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις και οι ασθενείς να φροντίζουν λαμβάνοντας τις προφυλάξεις τους.

«ΔΟΚΙΜΗ PCR ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ»

– Πώς σχεδιάζεται ο σχεδιασμός θεραπείας για χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημικής διαδικασίας;

Οι κλινικές θα πρέπει να έχουν ορισμένα βασικά κριτήρια για ασθενείς που θα γίνουν δεκτοί στη θεραπεία. Η επιλογή του ασθενούς μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες των κλινικών υπό το φως των διαθέσιμων πληροφοριών. Από τον ασθενή Θα πρέπει να είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών, να μην έχουν καρδιολογικές παθήσεις όπως αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις των βαλβίδων, ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις στο ιατρικό τους ιστορικό, να μην έχουν μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, να μην χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά και στεροειδή, χωρίς πνευμονική νόσο, μη θεραπευμένο καρκίνο, χημειοθεραπεία και ασθενείς με ακτινοθεραπεία. Επιπλέον, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν οι ασθενείς έρχονται σε επαφή με τον ασθενή Covid-19, εάν βρίσκονται σε εθελοντική καραντίνα στο σπίτι, εάν χρησιμοποιούν δημόσια μέσα μεταφοράς και εάν ενέχουν κίνδυνο για την ασθένεια και αποφασίζουν εάν η θεραπεία θα εφαρμοστεί ανάλογα. Η δοκιμή PCR μπορεί να συνιστάται σε ασθενείς που έχουν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε γναθοχειρουργική επέμβαση. Βασικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν για κάθε περίπτωση να είναι θετική, είτε πρόκειται για δοκιμή είτε όχι, και πρέπει να λάβουμε όλα τα είδη μέτρων ανάλογα.

.Source