Τι στοχεύουν τα ΗΑΕ, η Κίνα και οι ΗΠΑ στέλνοντας διαστημόπλοια στον Κόκκινο Πλανήτη;

Τα τρία διαστημόπλοια που αναμένεται να φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη θα εξετάσουν τη δομή της γης και της ατμόσφαιρας και θα αναζητήσουν ίχνη ζωής στον πλανήτη από την αρχαιότητα.

Το διαστημικό σκάφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Hope (Hope) αναμένεται να φτάσει στον Άρη σήμερα.

Την Πέμπτη, το διαστημικό σκάφος της Κίνας Tianven-1 (Ερωτήσεις για τον Παράδεισο-1) θα φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη. Στις 18 Φεβρουαρίου, η επιμονή των ΗΠΑ (επιμονή) θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του Άρη και αυτά τα τρία διαστημόπλοια ξεκίνησαν ταυτόχρονα για να επωφεληθούν από τη στιγμή που η απόσταση μεταξύ του Άρη και της Γης ήταν η μικρότερη.

Η απόσταση μεταξύ των πλανητών που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο σε διαφορετικές ταχύτητες και αποστάσεις αλλάζει συνεχώς.

Η πλανητική διάταξη που μπορεί να επιτευχθεί από τη Γη στον Άρη χρησιμοποιώντας το λιγότερο καύσιμο έρχεται κάθε 26 μήνες.

Το διαστημικό σκάφος έχει προκλητικές αποστολές μπροστά. Ανάμεσά τους είναι τα “επτά λεπτά τρόμου” που περνούν μετά την είσοδο στην ατμόσφαιρα του Άρη μέχρι να φτάσουν στο έδαφος.

Οι μισές αποστολές του Άρη μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει.

Λοιπόν, πώς ελπίζουν οι επιστήμονες να πετύχουν αυτή τη φορά; Ποιοι είναι οι στόχοι των τριών χωρών;

_116869099_d394da8d-31c9-4a11-b635-216e22ecc23d.jpg

Το πρώτο διαστημικό σκάφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Hope, ξεκίνησε από την Ιαπωνία τον περασμένο Ιούλιο.

Η Ελπίδα θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του Άρη.

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν ειδικά να καταλάβουν πώς ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του και το νερό του Κόκκινου Πλανήτη.

Σε αντίθεση με το διαστημικό σκάφος της Κίνας και των ΗΠΑ, η Hope δεν θα προσγειωθεί στον Άρη. Θα παρατηρήσει από την τροχιά του πλανήτη.

Η αποστολή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα Αριανό έτος (687 ημέρες στη Γη).

Τα δεδομένα που λαμβάνονται στην έρευνα αναμένεται να φτάσουν στον κόσμο από τον Σεπτέμβριο.

Αλλά πάνω απ ‘όλα, το διαστημικό σκάφος πρέπει να μπορεί να εκτελεί μια επικίνδυνη σειρά ελιγμών για να εισέλθει σε τροχιά του Άρη.

Αυτοί οι ελιγμοί, οι οποίοι αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο, χαρακτηρίζονται από αξιωματούχους των ΗΑΕ ως «κρίσιμοι και περίπλοκοι».

_116876300_uae_mars_mission_turkish_6402x640-nc.png

Ο ανταποκριτής του BBC Science, Jonathan Amos, λέει ότι η ελπίδα είναι περισσότερο αποστολή παρά επιστημονική προσπάθεια:

“Θεωρείται ως εργαλείο έμπνευσης. Έτσι θέλουν να προσελκύσουν περισσότερους νέους για να σπουδάσουν επιστήμη σε κολέγια στα ΗΑΕ και στην αραβική γεωγραφία.”

Η Σοβιετική Ένωση, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ήταν οι μόνες που είχαν φτάσει με επιτυχία στον Άρη πριν.

Η ελπίδα θα πάει στον Άρη για την 50ή επέτειο από την ίδρυση των ΗΑΕ.

Όλα τα σημαντικά κτίρια στα ΗΑΕ φωτίζονται με κόκκινο χρώμα το βράδυ.

Οι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων των κυβερνητικών αξιωματούχων έχουν ετικέτες #ArablarMarsa.

Το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, βρίσκεται στο κέντρο των τόπων όπου θα γιορτάζεται σήμερα η άφιξη του οχήματος στον Άρη._116869100_land.jpg

Αν και η Tianven-1, η πρώτη αποστολή αναγνώρισης του Άρη στην Κίνα, θα φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη σε δύο ημέρες, το όχημα θα έρθει σε επαφή με το έδαφος του Άρη σε τρεις μήνες.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν τη δομή και την κατάσταση της ατμόσφαιρας για τρεις μήνες.

Τότε θα ξεκινήσει η σκληρή προσγείωση.

Για να προσγειωθούν στον Άρη, οι επιστήμονες θα πρέπει να μειώσουν την ταχύτητα του διαστημικού σκάφους από 20 χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα σε ταχύτητα περπατήματος τη στιγμή της επαφής με το έδαφος.

Η Κίνα ελπίζει να προσγειώσει το όχημα των 240 κιλών σε μια πεδιάδα στον κρατήρα Utopia τον Μάιο.

Το όχημα, το οποίο θα λάβει ενέργεια από τα αναδιπλούμενα ηλιακά πάνελ, θα εξετάσει τη γεωλογία της περιοχής στο έδαφος και ακριβώς κάτω από αυτό.

Πέντε κάμερες, που βρίσκονται σε ψηλό πόλο, θα τραβήξουν φωτογραφίες και θα βοηθήσουν τον προσανατολισμό.

Πέντε ξεχωριστά όργανα θα εξετάσουν τη μεταλλική δομή των πετρωμάτων και θα αναζητήσουν πάγο νερού.

_113580904_vlcsnap-2020-07-22-18h18m56s155.png

Οι Κινέζοι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για τουλάχιστον 90 ημέρες. Μέχρι τώρα, μόνο οι ΗΠΑ μπόρεσαν να έχουν διαστημικό σκάφος που παρέμεινε λειτουργικό για μεγάλο χρονικό διάστημα στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα οχήματα Mars-3 και Beagle-2 της Σοβιετικής Ένωσης κατέρρευσαν μετά από ένα σύντομο τρέξιμο.

Το Tianven-1 έχει ήδη στείλει την πρώτη φωτογραφία του Άρη στον κόσμο. Γεωλογικές λεπτομέρειες όπως ο κρατήρας Schiaparelli και η κοιλάδα Marineris είναι εμφανείς σε αυτήν τη ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από 2,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη.

_116869096_72480e6a-d48e-4153-9645-14f74fb2bc1d.jpg

Το Tianven-1 δεν είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που έστειλε η Κίνα στον Άρη. Η Κίνα ήθελε να στείλει διαστημόπλοιο στον Άρη με τη Ρωσία το 2011 και υπήρξε πρόβλημα κατά την εκτόξευση του οχήματος.

Η Κίνα είναι πλέον πιο σίγουρη αφού έστειλε δύο διαστημόπλοια στη Σελήνη κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που έκανε μια μαλακή προσγείωση στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και το έκανε για δεύτερη φορά πέρυσι.

ABD Επιμονή

_116869806_3d445e6b-66d7-4818-8fb7-5cf6f295041e.jpg

Το διαστημικό σκάφος Perseverance της NASA θα αναζητήσει ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής στον Άρη. Θα εξετάσει τα πέτρινα δείγματα για να δει αν ο Κόκκινος Πλανήτης έχει φιλοξενήσει οποιαδήποτε ζωή σε όλη την ιστορία του.

Αποστέλλεται στο πιο περίπλοκο εργαλείο ενός άλλου πλανήτη που είναι η Perseverancia, η Τουρκία αναμένεται να κατέβει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου το τελευταίο λεπτό.

Ο στόχος είναι ο κρατήρας Jezero κοντά στον ισημερινό.

Ο Άλλεν Τσεν, ο μηχανικός του επικεφαλής των διαδικασιών εισόδου, κατάβασης και καθόδου του οχήματος, είπε: «Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι που όταν βλέπουν τον ιστότοπο προσγείωσης, είναι ένα μέρος όπου μπορούν να δουν τα πάντα επιστημονικά: ποτάμι που και οι δύο ρέουν σε αυτόν τον κρατήρα και ρέουν έξω από τον κρατήρα. Ωστόσο, όταν κοιτάζω τον κρατήρα, το μόνο που βλέπω είναι κίνδυνος », λέει.

“Παντού είναι γεμάτο κίνδυνο. Υπάρχουν απότομοι βράχοι 60-80 μέτρων ακριβώς στη μέση από όπου θα κατεβούμε. Εάν κοιτάξετε προς τα δυτικά, υπάρχουν κρατήρες που είναι αδύνατο να βγουν ακόμη και αν προσγειωθούμε με επιτυχία. Στην ανατολή υπάρχουν μεγάλα βράχια μεταξύ των οποίων θα ήμασταν πολύ δυσαρεστημένοι αν προσγειωθούμε. “

Ευτυχώς, το Perseverance διαθέτει τεχνολογίες που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και κατέβασαν με επιτυχία τα οχήματα στις επιθυμητές τοποθεσίες.

Το όχημα, που είναι το μέγεθος ενός αυτοκινήτου SUV, ζυγίζει έναν τόνο.

Το όχημα, το οποίο μπορεί να ταξιδεύει αυτόνομα 200 μέτρα την ημέρα, διαθέτει 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα. Αυτά τα μικρόφωνα θα μεταδώσουν στον κόσμο τους πρώτους ήχους που θα εγγραφούν στην επιφάνεια του Άρη.

Στο πλαίσιο της αποστολής, τα αεροσκάφη θα σταλούν για πρώτη φορά σε έναν άλλο πλανήτη. Ένα αεροσκάφος 1,8 κιλών θα πετάξει στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Παρά τις μοναδικές υποσχέσεις της, θα συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της αποστολής επιμονής μόνο όταν τα συλλεγμένα δείγματα βράχου επιστρέψουν στη Γη. Αυτό θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της αποστολής δύο χρόνια αργότερα.

Source