Τι συνέβη στο «Σχέδιο δράσης για τα εμβόλια»;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκριθεί για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Η παράδοση εμβολίων Covid-19 που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer έγινε χθες. Τα μέλη της ΕΕ ξεκινούν σήμερα εμβολιασμούς.

Τώρα τα μάτια στρέφονται προς το «Σχέδιο Δράσης Εμβολιασμού» που ζητήθηκε από τον Βορρά και τα εμβόλια που θα δοθούν στους Τουρκοκύπριους.

Υποστηρίχθηκε ότι το “Πλήρες σχέδιο εμβολιασμού”, το οποίο αντικατοπτρίζει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, δεν έχει φτάσει ακόμη στο νότο και έχει δηλωθεί ότι οι μελέτες για την παράδοση εμβολίων Pfizer / BioNTech που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στους Τουρκοκύπριους συνεχίζονται.

Ο πρωθυπουργός Ersan Saner κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο πρόσφατο “500 χιλιάδες εμβόλιο από την Τουρκία” από την Τουρκία για εμβόλιο κορανοϊού είναι για ενδεικτικές λεπτομέρειες που δεν κοινοποιήθηκαν. Δεν αναφέρθηκε ποιος τύπος εμβολίων και ποια εταιρεία αναπτύχθηκε από αυτούς.

Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη

Η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας συναντήθηκε με τη διεύθυνση τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε το YENİDÜZEN από σχετικές πηγές. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, οι προσδοκίες από τον Βορρά παρουσιάστηκαν στο τραπέζι. Συζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το “Σχέδιο δράσης για τα εμβόλια”. Το σχέδιο αναμένεται να παραδοθεί σε ειδικούς στο νότο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Στην Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, 400.000 δόσεις εμβολίου ζητήθηκαν επισήμως από τους Τουρκοκύπριους να εμβολιάσουν 200.000 άτομα.

Ο Αναστασιάδης θα είναι ζωντανός

Ανακοινώθηκε ότι η πρώτη παράδοση στα νότια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιελάμβανε 9.000 εμβόλια και ήταν συμβολική.

Ανακοινώθηκε ότι η επόμενη παρτίδα θα ήταν μια μικρή ποσότητα και είχε προγραμματιστεί ως 6.500 δόσεις.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να εμβολιαστεί αύριο ζωντανά.

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Δράσης Εμβολιασμού» που δημοσιεύθηκε στο Νότο, αποσκοπεί στον εμβολιασμό του 40% των πολιτών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τα άτομα με υψηλό κίνδυνο ασθένειας. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε λογισμικό για κινητά για την παρακολούθηση εμβολίων, δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού και μια ηλεκτρονική κάρτα εμβολιασμού. Επιπλέον, ιδρύθηκαν 38 κέντρα εμβολίων.

Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen ανακοίνωσε την παράδοση των εμβολίων με ένα βίντεο μήνυμα.

“Αρχίζουμε να γυρίζουμε μια νέα σελίδα σε μια δύσκολη χρονιά.” Ο Von der Leyen είπε ότι οι παραδόσεις έγιναν και αύριο, οι υπεύθυνοι υγείας σε όλη την Ευρώπη θα αρχίσουν να εμβολιάζουν.

Ο Von der Leyen είπε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο ταυτόχρονα, με περισσότερα εμβόλια να έρχονται σύντομα, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί σταδιακή επιστροφή στην κανονική ζωή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο ρυθμιστής φαρμάκων της ΕΕ, ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου BioNTech / Pfizer για πρώτη φορά στην ΕΕ. Η αξιολόγηση της EMA για το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας φαρμάκων Moderna συνεχίζεται. Ο EMA αναμένεται να λάβει την απόφασή του για αυτό το εμβόλιο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.


Τι έχει γίνει στο βορρά;

2 δημοπρασίες κατάψυξης μείον 70 βαθμών

  • Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμών έκανε μια διαπραγματευτική δημοπρασία ότι η προσφορά για καταψύκτες βαθμού 2 μείον 70 μοιρών έγινε αποδεκτή.
  • Η διαδικασία σχετικά με τη μεταφορά, αποθήκευση και παρακολούθηση εμβολίων δεν έχει ολοκληρωθεί.
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι δύο σενάρια για την αποστολή εμβολίων στους Τουρκοκύπριους:
    Αναφέρθηκε ότι το πρώτο από αυτά ήταν ότι τα εμβόλια μεταφέρθηκαν στα κέντρα εμβολιασμού με ειδικά ψυκτικά οχήματα μεταφοράς στο νότο, και το άλλο ήταν ότι οι Τουρκοκύπριοι μετακινήθηκαν προς νότο για εμβολιασμό.


Κύπρος, όνομα παράδοσης εμβολίων

Η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε την πρώτη παρτίδα εμβολίων Covid-19 που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες το μεσημέρι.

Ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας περίπου στις 13:00 και παραλήφθηκαν από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνο Γιοάννου.

Ο Κυριακίδου είπε σε μια δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μετά από αρκετούς μήνες σκληρής δουλειάς, η πρώτη παρτίδα εμβολίων πήγε σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ χθες ταυτόχρονα, και αυτή η στιγμή ήταν πολύ συναισθηματική.

“Τα εμβόλια έδωσαν ηθικό ότι ο μακρύς δρόμος έχει τελειώσει”

Ο Yoannu, από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι η ημέρα ήταν ένα σημείο καμπής στις προσπάθειες της Ευρώπης και άλλων χωρών στον κόσμο για την καταπολέμηση αυτής της μεγάλης κρίσης στην υγεία, και ότι με τη χορήγηση εμβολίων επικράτησαν αισιόδοξες αισθήσεις και έδωσαν το ηθικό ότι επιτεύχθηκε αυτός ο μακρύς δρόμος.

Στα νότια της Κύπρου, ο εμβολιασμός ξεκινά σε γηροκομεία και σε νοσοκομείο αναφοράς.

.Source