Τι φέρνει μαζί την Ελλάδα, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι πληροφορίες ήρθαν στο φως που ανέφεραν ότι η Ελλάδα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλου συστήματος τριμερούς συνεργασίας, αυτή τη φορά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Ινδία.

Αν και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, οι σχετικές διερευνητικές επαφές είχαν αρχίσει από καιρό στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Τι φέρνει μαζί την Ελλάδα, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;  4

Εξάλλου, η επίσκεψη του Ινδού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, Subrahmaniam Jaisankar, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά ακυρώθηκε λόγω του COVID-19.

Σε μια εποχή σημαντικής γεωπολιτικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ίσως πιο κρίσιμη από την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και άλλα μετριοπαθή σουνιτικά κράτη, η ιδέα ενός νέου τριμερούς βασίστηκε σε μια κοινή λογική και αντίληψη των εθνικών ενδιαφέρον.

Ήταν εκείνη που συγκέντρωσε μια χώρα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, μία στον Περσικό Κόλπο και μια αναδυόμενη δύναμη στη Νότια Ασία.

Η τουρκική παράμετρος

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ αυτών των χωρών βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από την προαναφερθείσα αμυντική συμφωνία Αθήνα-Αμπού Ντάμπι.

Ταυτόχρονα, οι σχέσεις των ΗΑΕ με την Ινδία έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική, ενώ η Ελλάδα διατηρεί επίσης φιλόδοξες σχέσεις με αυτήν.

Τα θέματα εθνικής ασφάλειας, καθώς και οικονομικοί λόγοι, ωθούν τις τρεις χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους.

Το φαινομενικά «δόγμα» των τριμερών μορφών συνεργασίας που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη γεωπολιτική γειτονιά της Ελλάδας μπορεί να επιμείνει να μην στραφούν εναντίον άλλων, αλλά η παραδοσιακή αρχή ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα.

Ο τουρκικός ρεβιζιονισμός και ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για την Ελλάδα. Μια χώρα του Κόλπου που βοηθά την Τουρκία, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι το Κατάρ.

Τι φέρνει μαζί την Ελλάδα, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;  5

Οι σχέσεις του τελευταίου με τα ΗΑΕ είναι «κόκκινα», καθώς τα συντηρητικά σουνιτικά κράτη τόσο στον Κόλπο όσο και πέρα ​​από την (Αίγυπτο), κατηγορούν τη Ντόχα για χρηματοδότηση εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.

Για τις μοναρχίες του Κόλπου (πέρα από τα ΗΑΕ, και ιδίως τη Σαουδική Αραβία), η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται υπαρξιακή απειλή, ανάλογη με την περιφερειακή επιρροή του Ιράν.

Ο παράγοντας «Ινδία»

Ταυτόχρονα, η Ινδία θα ήθελε έναν πιο ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Ως εκ τούτου, το Νέο Δελχί «καλωσορίζει» την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένες αραβικές χώρες.

Εκτός από τις εισαγωγές καυσίμων, η Μέση Ανατολή και οι χώρες του Κόλπου είναι ένας τομέας απασχόλησης για τους Ινδούς πολίτες.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια ινδική διασπορά 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε αραβικές χώρες.

Είναι ενδεικτικό ότι το 30% του πληθυσμού των ΗΑΕ αποτελείται από Ινδιάνους.

Ινδία Ελλάδα

Για την Ινδία, όπως και για την Ελλάδα, τα ΗΑΕ είναι ένας πιθανός παράγοντας για μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της.

Ταυτόχρονα, το Νέο Δελχί και το Αμπού Ντάμπι συνεργάζονται για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, ενώ η κινητικότητα της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές συμβάλλει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Σε εβδομαδιαία βάση και πριν από την πανδημία, υπήρχαν 1.760 πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Επιπλέον, η Ινδία αρχίζει να βλέπει πιο κοντά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες της Κίνας σε αυτήν την περιοχή, ενώ ενδιαφέρεται επίσης για την ασφάλεια των διεθνών διαδρομών πλοήγησης.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα ναυπηγικής για το Ινδικό Ναυτικό.

Τι φέρνει κοντά την Ελλάδα, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;  6

Κρίσιμη για την Ινδία είναι η στάση του αραβικού κόσμου απέναντι στο Τζαμού και Κασμίρ – όπου η Άγκυρα φέρεται να έχει αρχίσει να μεταφέρει ισλαμιστές μαχητές.

Πρόκειται για δύο περιοχές που ανήκουν στην ινδική επικράτεια, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα κατοικούνται από μουσουλμάνους.

Αυτές οι περιοχές είναι επίσης ένα από τα κεντρικά σημεία της σύγκρουσης της Ινδίας με τον μεγάλο αντίπαλό της: το Πακιστάν.

Αυτή η χώρα διατηρεί στενή συνεργασία με την Τουρκία και το Ιράν.

Ωστόσο, το Πακιστάν είναι επίσης προβληματικός παράγοντας για την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή διατηρεί στενές σχέσεις, πολιτικές και στρατιωτικές, με την Τουρκία.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης στη Λιβύη, ενώ η Άγκυρα ζητά από το Ισλαμαμπάντ την πιθανή αναγνώριση του ψευδο-κράτους στην Κύπρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανή μελλοντική συμμετοχή της Ινδίας σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο μαζί με την Ελλάδα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα.

Angelos Athanasopoulos and Panagiotis Michos contribute to To Vima.

Source