Τοπικοί επικεφαλής μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης για το παγωμένο καλοκαίρι, KNEWS

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νούρη να δώσει το περιθώριο των τελευταίων προσπαθειών της κυβέρνησης στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, λίγες μέρες μετά την ήττα μιας πρότασης για δημοψήφισμα από κόμματα της αντιπολίτευσης που φώναζαν φάουλ για την κίνηση.

Σύμφωνα με τον Philenews, ο Νούρης έλαβε ένα email από αξιωματούχους της ΕΕ που ρώτησαν πώς η Κυπριακή Δημοκρατία χειριζόταν τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με πρόσθετες εκθέσεις που υποδηλώνουν ότι οι Βρυξέλλες συνέταξαν μια έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πώς ορισμένα μέλη του μπλοκ προχώρησαν στην αποκέντρωση για πιο αποτελεσματική δημοτική αυτονομία.

Την περασμένη εβδομάδα το Σώμα απέρριψε μια κυβερνητική πρόταση που θα ζητούσε δημοψήφισμα για ένα συγκεκριμένο σχέδιο του υπουργείου, με στόχο τη συγχώνευση δήμων για τη μείωση του κόστους και τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φώναξαν άσχημα για το νομοσχέδιο, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι δεν αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά συγκεκριμένες λεπτομέρειες της πρότασης και έλλειψη επαρκούς χρόνου για να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Ο Νούρης είπε το σαββατοκύριακο ότι «ο Κύπριος πολίτης είναι ο ηττημένος» στις τελευταίες εξελίξεις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να θέσει ένα συγκεκριμένο ερώτημα στους πολίτες για να δουν αν ήθελαν ή όχι μεταρρύθμιση.

Ένας υψηλότερος αριθμός δήμων θα μπορούσε να λάβει ευρύτερη υποστήριξη, ενώ τα επιχειρήματα κατά της πρότασης κυμαίνονταν από επιχειρησιακά ζητήματα έως την εκτοπισμό των ψηφοφόρων και φόβους για τη γερανοποίηση

Τοπικές αναφορές ανέφεραν ότι το κοινό τάχθηκε υπέρ της μείωσης του κυβερνητικού μεγέθους σε δημοτικό επίπεδο, αλλά τα κόμματα διαφωνούν σχετικά με τον συνολικό αριθμό των δήμων μετά τη συγχώνευση.

Η προτεινόμενη ερώτηση στο δημοψήφισμα ρώτησε τους πολίτες «συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης βάσει μιας πρότασης του εκτελεστικού τμήματος για τη δημιουργία γερουσιασμένων νέων δήμων με διοικητική και οικονομική αυτονομία», με κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε ότι η ερώτηση ήταν ασαφής και ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες .

Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός δήμων θα μπορούσε να λάβει ευρύτερη υποστήριξη, με επιχειρήματα που βασίζονται σε πολλαπλά ζητήματα, από λειτουργικά ζητήματα έως διαχωρισμό των ψηφοφόρων και διακίνηση.

Το κόμμα του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ήταν υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι εθνικών, αλλά αμφισβήτησε το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την πρόταση λίγες εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Το DIKO κάλεσε επίσης τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ κατηγόρησε επίσης τη διοίκηση ότι δεν επιθυμεί πραγματικά μεταρρύθμιση, υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση ήθελε να περιπλέξει τα πράγματα.

Η ΕΔΕΚ φώναξε για τα ζητήματα αναδιανομής στο σχέδιο, προκαλώντας σοβαρές διαφωνίες με την κυβέρνηση για τα όρια των περιφερειών και τον ρόλο τους στην αποσταθεροποίηση του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με το προηγούμενο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ για την Κύπρο, η αύξηση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφηκε μεταξύ άλλων στόχων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, η οποία επίσης απέτυχε την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά 968 εκατομμύρια ευρώ χρημάτων της ΕΕ που προορίζονται για την Κύπρο για μια περίοδο μεταξύ 2021 και 2027 παραμένουν στον αέρα εν αναμονή των τοπικών μεταρρυθμίσεων, με αξιωματούχους να υποθέτουν ότι τα μετρητά θα μπορούσαν είτε να παγώσουν έως ότου η Κύπρος αναθεωρήσει την τοπική κυβέρνησή της ή ακόμη και έχασε.

Ο Νούρης αναμένεται να ανταποκριθεί σε αξιωματούχους της ΕΕ επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον Philenews.

Ενώ ο προϋπολογισμός μεταρρύθμισης παραμένει σε εκκρεμότητα, οι πολιτικοί ειδικοί εικάζουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε καν να συζητηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη τις εκλογές του Μαΐου και μια θερινή περίοδο.

.Source