ΤΟΠΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ CEMALİYE HOCAOĞU (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)

Πρόσφατα, το επίκεντρο του δράματος της τηλεοπτικής σειράς “Once Upon a Time in Cyprus”, που έγινε στην Άγκυρα, επικεντρώθηκε κυρίως στο κίνημα του 1974, και το πιο σημαντικό, ο τρόπος ζωής, η προφορά και άλλα χαρακτηριστικά των Κυπρίων δεν αντικατοπτρίστηκαν στην ταινία, και το πιο σημαντικό, μέχρι την άφιξη του Τούρκου στρατιώτη, Τουρκοκυπρίων από επτά έως εβδομήντα, γυναίκες. αγνοώντας τον αγώνα για απελευθέρωση ανδρών, νέων σχολικής ηλικίας και ολόκληρου του λαού, και αφήνοντας τους αυτόχθονες το ακροατήριο για να δημιουργήσει την εντύπωση μιας κακίας, δειλής κοινωνίας που περιμένει διάσωση στο ακροατήριο, δικαίως προκάλεσε αγανάκτηση στην πλειοψηφία των ανθρώπων και εκείνες τις δύσκολες μέρες που κρύβονται στο υποσυνείδητό μας.

Μην με παρεξηγείτε, η Τουρκία το 1974 κατά τη διάρκεια του «Κινήματος Ειρήνης» και μην αρνηθείτε τον ηρωισμό των στρατιωτών, είμαστε ευγνώμονες, αλλά και υπάρχουν και πριν από αυτό … Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η γεωγραφική θέση και στρατηγική του νησιού ως το νοτιότερο single της Τουρκίας το κάστρο, γιατί είναι το μόνο αμυντικό κέντρο είναι σημαντικό. Εάν ο Τουρκοκύπριος λαός δεν είχε αγωνιστεί να διατηρήσει την παρουσία του σε αυτό το νησί, ίσως ούτε καν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον εγγυητή της Τουρκίας, δεν θα έδινε πόδι στο νησί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και μια ταινία αρκεί για να σας υπενθυμίσει εκείνες τις ημέρες και να επαναστατήσει ενάντια στις αδικίες και τις πιέσεις που γίνονται τώρα. Ακόμα κι αν αυτό είναι όλο, δεν είναι.

Οι κατάλογοι echo από την αρχή, πρόσφατα, το συνταγματικό δικαστήριο της ΤΔΒΚ έδωσε τη σωστή απόφαση για το κράτος του προέδρου δικαίου της Τουρκίας και έδειξε ότι αγνοεί την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος που απειλεί τη συμπεριφορά και τη ρητορική στην εκπαίδευση που είναι επίσης στην κορυφή. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε την αγανάκτηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας και έφερε στο μυαλό ένα άλλο ερώτημα, το οποίο είναι οι πενταμερείς συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σύντομα στη Γενεύη. Πολύ καιρό για την ελευθερία του Τύπου, τόσο για τις εκλογές, όσο και για τις πιέσεις που εφαρμόζονται σε άλλους τομείς πίστης και στη διεθνή κοινότητα πριν από την προσθήκη της θρησκείας που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και είναι μια χώρα με τη δική της βούληση ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημαίνει τώρα ότι αγνοεί τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού · τότε “δεν μπορείτε να αρνηθείτε την κυριαρχία της Κύπρου μετά την Τουρκία ως εγγυητή Γνωρίζοντας πώς το κάνουμε;” δεν ρωτούν τον άντρα; ..

Στην αρχή αυτού του άρθρου, η πρόθεσή μου ήταν μόνο να εξηγήσω τι υπέστησαν οι Τουρκοκύπριοι για αυτήν τη χώρα και πώς αγωνίστηκαν για αυτήν τη χώρα μέχρι το 1974, αλλά όταν παρεμποδίζονται τα τρέχοντα θέματα, οι άνθρωποι αναπόφευκτα αναστατώνονται και πρέπει να μιλήσουν γι ‘αυτά . Νομίζω ότι πρέπει τώρα να επιστρέψουμε στο θέμα του θέματος και στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων εκείνα τα χρόνια για την προστασία αυτής της γης και της ύπαρξής της. Πρέπει να πω για εκείνες τις στιγμές που οι γυναίκες, οι άνδρες και ακόμη και οι μαθητές που δεν θεωρούνται ενήλικες ήταν “μουτζαχίντ” και οι γυναίκες μας που εργάζονταν αφοσιωμένα εις βάρος των κινδύνων για τη ζωή τόσο των ίδιων όσο και των μικρών παιδιών τους, μία από τις οποίες είναι η Cemaliye Hocaoğlu .

Δεν ξέρω τη νέα γενιά, αλλά οι δεκαετίες του 1960 και του 1974, που είναι γνωστές σε αυτούς που έζησαν, άγγιξαν τη ζωή των περισσότερων από αυτούς. Η Cemaliye Hocaoğlu είναι μια από τις λίγες γυναίκες που είναι γνωστές, γνωστές και έχει σημαντική θέση στον αγώνα για απελευθέρωση στην ιστορία του τουρκοκυπριακού αγώνα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αν και αυτό που έκανε για αυτό το λόγο γράφτηκε σε μερικά στυλό και περιγράφηκε σε συνεντεύξεις μαζί του, θεωρώ ότι είναι καθήκον να του πω ως Τουρκοκύπριος, ώστε ο χρόνος που περνά να μην μας κάνει να ξεχάσουμε τις αξίες μας και ότι οι νέες γενιές μπορούν μαθαίνω.

*****

Ο Cemaliye Hocaoğlu γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1935 στην πόλη της Πάφου ως το μόνο παιδί της οικογένειάς του. Η μητέρα της είναι νοικοκυρά Rasime και ο πατέρας της είναι επισκευαστής ελαστικών Hasan Salih. Επειδή ήταν ένα μόνο παιδί, η κούκλα χεριών μεγάλωσε ως κούκλα με τριαντάφυλλο. Επέστησε την προσοχή με την καλοπροαίρετη και καλοπροαίρετη φύση του ακόμη και σε εκείνη την ηλικία. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην Πάφο. αξιοποίησε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα του να είσαι μόνο παιδί? Εκτός από τα μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, ακόμη και μαθήματα πιάνου, που θεωρούνταν πολυτελή εκείνη την εποχή, ελήφθησαν. Μετά το δημοτικό σχολείο, η Cemaliye, που στάλθηκε στο Victoria Girls High School στη Λευκωσία ως οικότροφος, δεν του άρεσε οι αυστηροί κανόνες του σχολείου, παρόλο που περνούσε υπέροχα σε ένα σχολείο γεμάτο κορίτσια, είχε ελεύθερο πνεύμα και δεν μπορούσε να ανεχθεί την αδικία, δεν δίστασε να ενθαρρύνει τους μαθητές να μην παρακολουθήσουν αυτές τις τάξεις. Μετά το μεσαίο τμήμα του Γυμνάσιο των κοριτσιών, η Αμερικανική Ακαδημία συνέχισε την εκπαίδευσή της ως εργατικός και επιτυχημένος μαθητής. Ήταν ο αρχηγός της ομάδας βόλεϊ και ήταν επίσης καλός δρομέας. Εκτός από τα επιτεύγματά του στο σχολείο, ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του ήταν η θρυλική του ομορφιά.

Ενώ σπούδαζε στην Αμερικανική Ακαδημία, η μητέρα του τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα και νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, εντυπωσιασμένη από τις νοσοκόμες που τον φρόντισαν και αποφάσισε ότι αυτό το επάγγελμα είναι κατάλληλο για την καλοσύνη και τη δομή της προσωπικότητάς του . Παρά την όλη αντίδραση της οικογένειάς του μετά την ακαδημία, δικαιούται να σπουδάσει νοσηλευτική στην Αγγλία λαμβάνοντας τις εξετάσεις. Ο Cemaliye Hasan, ένας από τους 5 ανθρώπους που κατάφερε να λάβει την υποτροφία εκπαίδευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πήγε στο Μάντσεστερ το 1956. Μετά από 3 χρόνια εκπαίδευσης στο Manchester Royal Informery, ολοκλήρωσε το σχολείο του το 1959 και επέστρεψε στην Κύπρο το 1960. Εργάστηκε στη Λευκωσία για λίγο και μετά στο νοσοκομείο Λεμεσού. Από τότε, είναι γνωστός ως «Αδελφή Cemaliye» επειδή εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και μεγάλωσε στο βρετανικό σύστημα.

*******

Η ζωή της αδελφής Cemaliye, που αγαπά το επάγγελμά του, η οποία είναι πολύ συμβατή με τη δομή της προσωπικότητάς του και είναι πολύ επιτυχημένη, αναδιαμορφώνεται σε αυτά τα χρόνια, η οποία συμπίπτει με τις πιο περίπλοκες περιόδους της Κύπρου. Δρ. Ο Halim Hocaoğlu ερωτεύεται τον Cemaliye Hanım από τη μία πλευρά. Η Cemaliye Hanım, που προσελκύει την προσοχή τόσο με την ομορφιά της όσο και με την επιτυχία της, Dr. Ο Χάλιμ Μπέι δεν αντιμετώπισε πολύ πριν. Ωστόσο, ο νεαρός γιατρός δεν τα παρατάει εύκολα. Κέρδισε την καρδιά της κυρίας Cemaliye σε σύντομο χρονικό διάστημα με τα όμορφα λουλούδια και τα δώρα που έστειλε. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η Cemaliye Hanım, η οποία έλαβε υποτροφία από τη Βασιλική Εταιρεία Υγείας στην Αγγλία εκείνη την εποχή, προτίμησε την αγάπη της για εκπαίδευση και άφησε το νησί χωρίς να κοιτάξει πίσω. Ο Χαλίμ Μπέι, ο οποίος πηγαίνει στην Αγγλία μετά την Cemaliye Hanım, την πείθει να παντρευτεί. Παντρεύτηκαν τον Cemaliye Hanım στην Αγγλία στις 22 Απριλίου 1962, φοβούμενοι ότι δεν θα παντρευόταν μέχρι να επιστρέψει στο νησί.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στη δημόσια υγεία που έλαβε στην Αγγλία και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η Cemaliye Hanım επιστρέφει ξανά στην Κύπρο το φθινόπωρο του 1963. Η μικτή ατμόσφαιρα της Κύπρου χαλάει επίσης τα όνειρα του γάμου. Η Cemaliye Hanım, που εργάζεται στη Λεμεσό με τον σύζυγό της, έχει υγειονομική ευθύνη στις περιοχές Λεμεσού και Πάφου. Αυτό το καθήκον του Cemaliye Hanım, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τους οργανισμούς δημόσιας υγείας, τους υπαλλήλους και την υγιή λειτουργία του συστήματος σε εκατοντάδες χωριά, τελειώνει με το ξέσπασμα 63 περιστατικών. Ο Cemaliye Hocaoğlu, ο οποίος επέστρεψε αμέσως στη Λεμεσό με τα γεγονότα, και οι φίλοι του μετέτρεψαν μια αίθουσα γάμου σε νοσοκομείο. Τούρκοι γιατροί και νοσοκόμες, που κατάφεραν να ιδρύσουν ένα νοσοκομείο με την υποστήριξη που λαμβάνουν από τους φίλους τους, συνεχίζουν να βοηθούν τους τραυματίες χωρίς διακοπή. Δουλεύοντας σε διαφορετικό πεδίο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Cemaliye Hanım συνεχίζει να εργάζεται ως αναισθησιολόγος εκτός από τα καθήκοντά της λόγω της απουσίας αναισθησιολόγου. Αυτή η ομάδα, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια στη φτώχεια, υποστηρίζεται μόνο το 1969.

( Συνεχίζεται)

.Source