Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν για να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς «Διακήρυξη Ισλαμαμπάντ»

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ceyhun Bayramov και ο Πακιστανός Υπουργός Εξωτερικών Shah Mahmud قریΣτη δήλωση που υπογράφηκε από τον Ş., Τονίζοντας την αδελφότητα, τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών και τους υφιστάμενους ειλικρινείς δεσμούς που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, πολιτική, στρατηγική, εμπορική, οικονομική, ειρήνη και ασφάλεια, επιστήμη και την επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και των πολιτιστικών τομέων.

Η Διακήρυξη του Πακιστάν, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ειρήνη στις περιφέρειές τους, η σταθερότητα και η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των σημαντικών συνεισφορών και των ανθρώπων που κάνουν για να ενθαρρύνουν τόνισε τη σημασία αυτών των ιδανικών για την περαιτέρω προώθηση της επιθυμίας για κοινή ευημερία και ασφάλεια.

Τα μέρη γνωρίζουν τις πολυάριθμες προκλήσεις και τις αναδυόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμανικές κοινότητες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, τρομοκρατικών απειλών που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, κυβερνοεπιθέσεων, υβριδικών μορφών πολέμου, στοχευμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης και των αυξανόμενων τάσεων της ισλαμοφοβίας που επηρεάζουν την ειρηνική συνύπαρξη των μουσουλμάνων. δηλωθείς.

Η δήλωση έθεσε σοβαρές ανησυχίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν εναντίον μουσουλμανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Τα μέρη τόνισαν ότι γνωρίζουν πλήρως τις ευρείες επιπτώσεις του νέου τύπου επιδημίας κοροναϊού (Kovid-19) και την ευπάθεια των σχετικών περιοχών στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στη δήλωση, αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση και ο λαός του Αζερμπαϊτζάν έδειξαν αλληλεγγύη στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των απελευθερωμένων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν.

Στη δήλωση επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να αναπτύξει περιφερειακή συναίνεση για την ειρήνη και την ανάπτυξη, τα μέρη επανέλαβαν την ισχυρή και σαφή υποστήριξή τους για την προστασία και υπεράσπιση της κυριαρχίας των κρατών, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των διεθνών συνόρων.

Περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα της ισλαμοφοβίας

Ενώ τα μέρη συμφώνησαν να καταβάλουν κοινές προσπάθειες κατά της ισλαμοφοβίας, των διακρίσεων και της καταπίεσης εναντίον μουσουλμάνων στη διεθνή και περιφερειακή αρένα, στο πλαίσιο της «διαδικασίας καρδιάς της Ασίας-Κωνσταντινούπολης», τη συμβολή της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν στην ευημερία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και την πολιτική λύση του Πακιστάν στα προβλήματα στην περιοχή ανακοίνωσαν ότι εκτίμησαν επίσης το αίτημα για υποβολή.

Η κοινή καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, του εμπορίου ανθρώπων, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, των εγκλημάτων κατά της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο πραγματοποιήθηκε επίσης σε διεθνείς οργανισμούς για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Στη Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ, αναφερόμενη στην απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σχετικά με την απόφαση της Ινδίας να καταργήσει το ειδικό καθεστώς του Τζαμού Κασμίρ στις 5 Αυγούστου 2019, δήλωσε: Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβιάσεις και προσπάθειες για αλλαγή της δημογραφικής δομής του Τζαμού Κασμίρ, επαναλήφθηκε η βασική στάση απέναντι στην ειρηνική επίλυση της διαμάχης του Τζαμού Κασμίρ. χρησιμοποιήθηκε η έκφραση.

Τα μέρη αποφάσισαν επίσης να υποστηρίξουν τη λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το Κυπριακό, με δίκαιο, βιώσιμο, ρεαλιστικό και αμοιβαία συμφωνημένο τρόπο βάσει του διεθνούς δικαίου.

Όσον αφορά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η δήλωση επανέλαβε «υποστήριξη για τον τερματισμό της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και ομαλοποίηση των σχέσεων με βάση την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η περιγραφή συμπεριλήφθηκε.

Τριμερές εμπόριο και αύξηση των επενδύσεων

Στη δήλωση, η οποία περιελάμβανε συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων κοινών ασκήσεων, ανάπτυξης ικανοτήτων, ανταλλαγής νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών και αμοιβαίων επισκέψεων, «συζητήθηκαν οι ευρείες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημόσια υγεία λόγω του νέου τύπου πανδημίας κοροναϊού (Kovid-19). Αναγνωρίστηκε η κοινή χρήση της έρευνας, της εμπειρογνωμοσύνης και των βέλτιστων πρακτικών, και έγινε έκκληση για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων με αποτελεσματικό και κατανοητό τρόπο. ” χρησιμοποιήθηκε η έκφραση.

Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την εμβάθυνση της συνεργασίας για την αύξηση του τριμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, εκπονήθηκε ένα ισχυρό σχέδιο δράσης από τα αρμόδια υπουργεία των τριών χωρών, το οποίο έλαβε συστάσεις για την άρση των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα και την προστασία των κοινών επενδύσεων. Τονίστηκε επίσης ότι συμφωνήθηκε.

Τα μέρη υπογράμμισαν επίσης ότι είναι αποφασισμένα να συνεργαστούν στους τομείς της περιφερειακής σύνδεσης στις μεταφορές, το εμπόριο, την ενέργεια, την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Στη δήλωση, τονίστηκε ότι η έγκαιρη διεθνής ανταπόκριση σε θέματα όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η προστασία του περιβάλλοντος, η αειφόρος ανάπτυξη και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι επίσης σημαντική για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του 2030.

η απόφαση ελήφθη για την πραγματοποίηση ετήσιας τριμερούς συνόδου κορυφής των τριών χωρών το 2022, δήλωσε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Τα νέα που παρουσιάζονται στους συνδρομητές μέσω του AA News Flow System (HAS) συνοψίζονται και δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Anadolu Agency. Παρακαλούμε επικοινωνήστε για εγγραφή.

.Source