Τουρκία και Αίγυπτος θα συζητήσουν για το διορισμό απεσταλμένων: FM Çavuşoğlu

«Η Αίγυπτος μας προσκάλεσε σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών. Αργότερα, θα καθίσουμε για να συζητήσουμε για το διορισμό πρεσβευτών με τον κ. Shukri », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu σε τηλεοπτική ομιλία αργά την Τρίτη, αναφερόμενος στον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι Τούρκοι διπλωμάτες θα επισκεφθούν την Αίγυπτο για επίσημες συνομιλίες τον Μάιο.

«Έχουμε εργαστεί σε ορισμένους χάρτες πορείας και στο παρελθόν συμφωνήσαμε να μην εναντιωθούμε σε διεθνές επίπεδο. Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας, αλλά όταν δεν το έκαναν, ανταποκριθήκαμε », είπε, αναφερόμενος στις εντάσεις σχετικά με τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας και την κατάσταση στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Çavuşoğlu είπε ότι οι εντάσεις οφείλονται στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο Mohg Morsi του Egpyt.

«Είμαστε πάντα εναντίον του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο. Αυτό δεν έγινε επειδή στόχευε η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Εάν ο al-Sissi είχε ανατραπεί με πραξικόπημα, θα είχαμε και εμείς μαζί του », κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι κατά της αντιδημοκρατικής πραξικοπήματος κατ ‘αρχήν.

Ο Çavuşoğlu και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Sameh Shoukry μίλησαν τηλεφωνικά το Σάββατο, την πρώτη άμεση επαφή τους μετά από μια ώθηση της Άγκυρας για βελτίωση των στενών δεσμών μεταξύ των περιφερειακών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Μια τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καγιάκκι θα πάει στην Αίγυπτο στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ο Çavuşoğlu σε μια ζωντανή μετάδοση στο NTV, καθώς τόνισε τη σημασία της Αιγύπτου στην περιοχή.

“Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για τον μουσουλμανικό κόσμο, την Αφρική, την Παλαιστίνη και όλους. Η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι σημαντικές για όλους”, δήλωσε ο Çavuşoğlu.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία δήλωσε ότι είχε ξαναρχίσει τη διπλωματική επαφή με την Αίγυπτο και ήθελε να βελτιώσει τη συνεργασία μετά από χρόνια εντάσεων που ξεκίνησαν με τη διακοπή των σχέσεων το 2013.

.Source