Τουρκία και Γαλλία “Εύθραυστη εκεχειρία”

Πέρυσι, από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας στις αρχές του έτους με θετικά μηνύματα που δόθηκαν έκτοτε, η Τουρκία έχει από καιρό διακοπεί ο διάλογος και οι επαφές μεταξύ των Γάλλων διπλωμάτων «αν και περιορισμένες» για επανεκκίνηση. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ήθελαν να «σχεδιάσουν έναν χάρτη πορείας» για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu με τη Γαλλία. Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly απάντησε σε αυτά τα μηνύματα, “Τώρα οι ενέργειες πρέπει να ακολουθούν τα λόγια.” Οι διπλωμάτες ξεκίνησαν και πάλι διαπραγματεύσεις για να διορθώσουν τις ζημιές στις σχέσεις που έσπασαν. Ωστόσο, θα είναι αρκετό αυτό το βήμα και οι δηλώσεις των δύο χωρών για να “γυρίσουν μια νέα σελίδα το 2021”;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί με το θέμα που υπάρχει στις μεταφορές και απαιτούν κυρώσεις στην ατζέντα της ΕΕ, πυροδότησε μια διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας. Όταν μια ομάδα χωρών εντός της Ένωσης υποστήριξε τη στάση «διάλογος, όχι κυρώσεις» της Γερμανίας, η οποία κατέχει τη θητεία της προεδρίας της ΕΕ, αυτό το αίτημα αναβλήθηκε. Τον Δεκέμβριο, η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η επέκταση του καταλόγου κυρώσεων όπως περιγράφηκε νωρίτερα στην Τουρκία να λάβει την απόφαση, αυτό το θέμα τότε του Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο ήταν σύνοδο κορυφής. Ηγέτες από τον Ύπατο Αρμοστή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Josep Borrell, ζήτησαν να προετοιμάσουν μια έκθεση για την αξιολόγηση που να δείχνει το σημείο στις σχέσεις με την Τουρκία. Έτσι, η κρίση μεταφέρθηκε μέχρι τον Μάρτιο για να αξιολογηθεί στο πλαίσιο των νέων υπολοίπων που θα συμβούν μετά τη νέα διοίκηση στις ΗΠΑ.

Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, στις 8 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu συναντήθηκε τηλεφωνικά με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Jean Yves le Drian, μετά από αίτημα της Άγκυρας, και έδωσε ένα μήνυμα για την επανάληψη του διαλόγου στις σχέσεις. Αμέσως μετά την είσοδο στο νέο έτος ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο απερχόμενος Cavusoglu, Πορτογαλία, σε μια δήλωση από τη Λισαβόνα, φέρνοντας λίγο περισσότερη σαφήνεια σε αυτό το μήνυμα, “Δεν θέλουμε κακές σχέσεις με καμία χώρα. Η Γαλλία είναι ειλικρινής, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας είναι έτοιμες να εξομαλυνθούν. Με τον Γάλλο ομόλογό του, μία για την εξομάλυνση των σχέσεών μας” Έχουμε συμφωνήσει να εργαστούμε στον οδικό χάρτη “, είπε.

Γαλλία: “Περιμένουμε δράση”

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ουρσούλα von der Leyen το Σάββατο 9 Ιανουαρίου. Μια μέρα μετά από αυτήν τη συνάντηση, στις 10 Ιανουαρίου, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Φλωρεντία Παρλί απάντησε σε “δηλώσεις μιας νέας σελίδας και χάρτη πορείας”. Ο Parly ήταν προσκεκλημένος στο ραδιόφωνο της Γαλλίας Inter, κατά την αξιολόγηση των αλλοιωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, “Επισήμως, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν ενήργησε ως σύμμαχος για μήνες”, είπε.

Όταν η Γαλλία δεν μπόρεσε να βρει επαρκή υποστήριξη στο ΝΑΤΟ για τον ισχυρισμό ότι το γαλλικό πλοίο Courbet έκανε τρεις ξεχωριστούς «φωτισμούς ραντάρ» στα παράλια της Λιβύης, η Γαλλία είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς από την ατζέντα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία επανέλαβε αυτήν την υποτιθέμενη παρακμή των υπουργών Parly, “είναι μια ενέργεια που θεωρείται εχθρική πράξη του τουρκικού πλοίου, το ζήτημα που διευκρινίσαμε περαιτέρω στο ΝΑΤΟ. Ήταν σε εξέλιξη από τότε. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo της Τουρκίας των μελών του ΝΑΤΟ (Ανατολικά) Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν επίσης απόφαση κυρώσεων. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ήθελε να γυρίσει μια νέα σελίδα με την ΕΕ. Αλλά τώρα, τα λόγια πρέπει να ακολουθούν τις ενέργειες. ήμασταν μόνοι. Αλλά τώρα τα λόγια μας ακούγονται αργά “, είπε.

“Υπάρχει ζημία αμοιβαίας εμπιστοσύνης”

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η VOA Turkish από διπλωματικές πηγές, και οι δύο πλευρές ακολουθούν μια διπλωματία που «προσεγγίζει η μια την άλλη με μεγάλη προσοχή, όχι τόσο ενθουσιώδης, αλλά βλέπει την ανάγκη για ομαλοποίηση των σχέσεων». Μετά τα τέλη Δεκεμβρίου, αυτή η τηλεφωνική κλήση, ο Πρέσβης της Τουρκίας İsmail Hakkı Musa, στο Παρίσι, στη Γαλλία, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, François Delattre. Σε αυτήν τη συνάντηση, κλήθηκε να “καθορίσει έναν οδικό χάρτη” ​​με βάση τα θέματα που δημιουργούν συγκρούσεις και συναντώνται σε ένα κοινό σημείο για τη βελτίωση των σχέσεων. Οι Delattre και Hakkı Musa συζήτησαν επίσης το εύρος του χάρτη πορείας στις τηλεφωνικές τους κλήσεις μετά από αυτήν την πρώτη επαφή. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη σαφής γραμμή.

Πολιτική “Περιμένετε”

Ένας Τούρκος διπλωμάτης που μιλά στη VOA Turkish τονίζει ότι έχει ξεκινήσει η επαφή με τη Γαλλία, αλλά και οι δύο πλευρές “χρειάζονται χρόνο” για να ξαναρχίσουν διάλογο. Εφιστώντας την «σοβαρή ζημιά της εμπιστοσύνης» μεταξύ των μερών, ο διπλωμάτης είπε, «Προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η απώλεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και οι δύο πλευρές βρίσκονται στο σημείο« αναμονή, δείτε ». Οι επαφές σε επίπεδο διπλωματών θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ίσως μπορούν να πραγματοποιηθούν επαφές υψηλότερου επιπέδου», είπε.

Γαλλία, το διπλωματικό πλαίσιο «Είμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε τις σχέσεις, αλλά περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία», λέει. Στην Τουρκία, «αυτή η διαδικασία ήταν αμοιβαία νύφη, μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», τόνισε ότι αναμένει το βήμα από τη Γαλλία. Ο Ali Onaner, ένας νεαρός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επίσης συμμαθητής του Γάλλου Προέδρου, θα αναλάβει την αποστολή του πρέσβη τις επόμενες εβδομάδες για να καθορίσει αυτήν τη νέα εποχή και τον νέο χάρτη πορείας. Η Herve Magro, η οποία επίσης γνωρίζει πολύ καλά τα τουρκικά στην Άγκυρα, ενέτεινε τις διπλωματικές επαφές της.

Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Στρατηγικών Μελετών (IRIS) και ειδικός της Τουρκίας, Didier Billion, “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να πούμε ότι ο διάλογος ξαναρχίζει. Συγκεκριμένο από ένα κόμμα ακόμη, δεν υπάρχει σαφές βήμα προς τα εμπρός. Ωστόσο, για να αποσυρθεί λίγο πιο φυσιολογικό επίπεδο σχέσεων και των δύο πλευρών ενός “Ο χάρτης πορείας είναι φυσικά η σωστή φόρμουλα, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος για τη δημιουργία του”, είπε. “Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν λειτουργούν έτσι, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις μακροχρόνιες σχέσεις που δημιουργήθηκαν από τις μεγάλες προσπάθειες των διπλωματών. Κανείς δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τέτοιες εξόδους. Νομίζω ότι αυτό έγινε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ”. “Η Γαλλία δεν επέμενε να απαιτήσει σοβαρές κυρώσεις όπως και η προηγούμενη σύνοδος κορυφής. Ωστόσο, αυτά τα αμοιβαία βήματα δεν είναι επαρκή προς το παρόν. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα”, είπε.

Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας της γεωπολιτικής, στη δημοσιογραφική εφημερίδα Γνώμη Jean Dominique Merchet, το άρθρο αναλύει τις προσπάθειες της 12ης Ιανουαρίου, της Γαλλίας και της Τουρκίας να εξομαλύνουν ξανά τις σχέσεις «μικρή ανακούφιση», αξιολογεί. Ο Merchet επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά θέματα, το παλάτι Elysee και το Υπουργείο Εξωτερικών “δεν μπόρεσαν να επιβάλουν την πολιτική της Γαλλίας που απαιτεί αυστηρές κυρώσεις ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ”. “Πολλές χώρες μέλη δεν συμμερίστηκαν τη βούληση της Γαλλίας. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Βουλγαρία … Η Γερμανία, η οποία έχει αποφασιστικό ρόλο στην ΕΕ, έπαιξε ρόλο εξισορρόπησης μεταξύ αυτών των δύο απόψεων”, δήλωσε ο Μέρχερ.

Ο Çavuşoğlu θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου

Η Τουρκία, με τη Γαλλία στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης των σχέσεων με την ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων. Επειδή οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά τον Μάρτιο, θα είναι στην ημερήσια διάταξη στη σύνοδο κορυφής της κρίσης της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας. Αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν ικανοποιημένοι με το τηλεφώνημα μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Προέδρου της Επιτροπής von der Leyen. Ο Von der Leyen είπε ότι «υπήρξε μια καλή ανταλλαγή ιδεών» και ο Ύπατος Εκπρόσωπός του Borrell χρησιμοποίησε τις λέξεις «Χρήσιμη συνέντευξη».

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ θα πραγματοποιήσει συνομιλίες στην Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου για να προετοιμάσει αυτήν την επίσκεψη. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης την απόφασή του να καθίσει στο τραπέζι με την Ελλάδα. Οι συνομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Στη συνέχεια, ο Macron και ο Erdogan θα πρέπει επίσης να συναντηθούν μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, οι «εύθραυστες προσπάθειες εξομάλυνσης» δεν δείχνουν ακόμη μια τέτοια συζήτηση. Οι επαφές θα συνεχιστούν σε επίπεδο διπλωματών προς το παρόν.

.Source