Τουρκία και Ελλάδα θα διακόψουν το αδιέξοδο των πενταετών διαπραγματεύσεων

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΕ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Φωτογράφος: Σάκης Μητρολίδης / AFP / Getty Images

Η Τουρκία και η Ελλάδα θα καθίσουν για να αντιμετωπίσουν τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα και τους υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους για πρώτη φορά από το 2016.

Διπλωμάτες από τις δύο χώρες θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου για να ξεκινήσουν «διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε τα τουρκικά και ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών αργά τη Δευτέρα. Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει την επέκταση του πεδίου των διαπραγματεύσεων σε άλλες μακροχρόνιες διαφορές με την Τουρκία.

Αμφισβητούμενα νερά

Ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί για την Ανατολική Μεσόγειο

Πηγές: Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας · Πρακτορείο Anadolu; Αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης; Flanders Marine Institute


Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να επεκτείνει τον αριθμό των Τούρκων αξιωματούχων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την ενεργειακή εξερεύνηση της χώρας στα αμφισβητούμενα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία αυτή την εβδομάδα πρότειναν μια λίστα πιθανών νέων στόχων.

“Πιστεύω ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα θα είναι προάγγελος μιας νέας εποχής”, στις σχέσεις, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα την Τρίτη. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν προέτρεψε την Ελλάδα «να αποφύγει τις εντάσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα και η Αθήνα είναι κλειδωμένες σε μια αναμέτρηση για αντιφατικές ερμηνείες των θαλάσσιων συνόρων. Ο ανταγωνισμός των ισχυρισμών για κυριαρχία σε ύδατα πλούσια σε αποθέματα υδρογονανθράκων οδήγησε σε ναυτική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 2020.

Αλλο αγκάθι στη σχέση είναι ο συνεχιζόμενος έλεγχος της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο, την οποία κατέλαβε μετά από απόπειρα πραξικοπήματος στην οποία μια στρατιωτική χούντα στην Αθήνα προσπάθησε να ενώσει το νησί με την Ελλάδα.

Η Κύπρος και η Ελλάδα αναφέρουν ότι οι θαλάσσιοι ισχυρισμοί της Τουρκίας παραβιάζουν την κυριαρχία τους και έχουν επανειλημμένα απαιτήσει από την ΕΕ να επιβάλει εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις. Τέτοιες απαιτήσεις μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να κερδίσουν την απαιτούμενη ομόφωνη υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, πολλά από τα οποία φοβούνται μια κλιμάκωση που θα έσπαζε τους δεσμούς του μπλοκ με την Άγκυρα.

Η ΕΕ δεσμεύεται να επεκτείνει τον κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία με μέτρηση προειδοποίησης

Τον τελευταίο μήνα ο Ερντογάν μείωσε τη ρητορική του ως προς την αντιπαράθεση προς το μπλοκ των 27 εθνών, λέγοντας ότι η χώρα του θέλει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της με την ΕΕ. Η κυβέρνησή του διέταξε επίσης ένα πλοίο εξερεύνησης ενέργειας να περιορίσει το έργο του σε μια περιοχή μακριά από τα ελληνικά νησιά έως τις 15 Ιουνίου, αφού οι επιχειρήσεις του πλοίου εξοργίστηκαν την Ελλάδα.

Την Τρίτη, ο Ερντογάν προέτρεψε την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης της τελωνειακής ένωσής τους και της άρσης των απαιτήσεων θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες. Κάλεσε επίσης το μπλοκ να ενημερώσει μια συμφωνία του 2016 με την οποία η Τουρκία προκάλεσε τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου, ο οποίος μίλησε σε πρεσβευτές της ΕΕ νωρίτερα την Τρίτη, δήλωσε ότι αυτός και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Ντέντιας συμφώνησαν να συναντηθούν μετά τις διερευνητικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συγκρούσεις που κρατούν την Τουρκία και την Ελλάδα σε αντίθεση: QuickTake

Οι εβδομάδες που προηγούνται μέχρι και Οι διαπραγματεύσεις θα παρουσιάσουν αυξημένες εντάσεις. Ένας ανώτερος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες είπε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία αυτή την εβδομάδα παρουσίασαν από κοινού έναν κατάλογο άλλων Τούρκων αξιωματούχων που θα ήθελαν να επιβληθούν κυρώσεις για τις γεωτρήσεις της χώρας τους στα ανοικτά της Κύπρου.

Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει μόνο δύο άτομα και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία της Τουρκίας. Αξιωματούχοι της ΕΕ θα αρχίσουν να συζητούν τις προτεινόμενες πρόσθετες λίστες την επόμενη εβδομάδα, αν και δεν είναι σαφές εάν η τελευταία ώθηση θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες προσπάθειες.

(Ενημερώσεις με παρατηρήσεις του Ερντογάν στην τέταρτη και ένατη παράγραφο.)

.Source