Τουρκία. Πήγαν στην ΕΕ αλλά ξέχασαν να επιστρέψουν. Διερεύνηση των αρχών

Πήγαν στην ΕΕ αλλά ξέχασαν να επιστρέψουν. Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με την παράνομη χρήση επίσημων διαβατηρίων από δεκάδες Τούρκους πολίτες για να εισέλθουν νόμιμα στην Ευρώπη, αλλά δεν επέστρεψαν στην Τουρκία.

Η υπόθεση πυροδότησε μια αναταραχή των αναφορών των μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι 43 άτομα με τέτοια ειδικά διαβατήρια είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία το Νοέμβριο για να παρακολουθήσουν ένα περιβαλλοντικό σεμινάριο για να μείνουν στη Γερμανία.

Αυτό το ταξιδιωτικό έγγραφο, που ονομάζεται γκρι διαβατήριο στην Τουρκία, εκδίδεται συνήθως σε αξιωματούχους σε επίσημες αποστολές στο εξωτερικό. Σας επιτρέπει να ταξιδεύετε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χωρίς βίζα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τα υπόλοιπα 43 άτομα στη Γερμανία στάλθηκαν εκεί από τον δήμαρχο μιας περιοχής που ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην ανατολική τουρκική επαρχία Μαλάτια.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι άλλα άτομα στο δήμο ερευνούνται για παρόμοιες περιπτώσεις κατάχρησης επίσημων διαβατηρίων.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Μαλάτια, δύο υψηλόβαθμοι τοπικοί αξιωματούχοι, καθώς και ο επικεφαλής του κρατικού μητρώου, απολύθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από αποκαλύψεις για την υπόθεση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε επίσης την αναστολή της έκδοσης τέτοιων διαβατηρίων σε υπαλλήλους του μη κυβερνητικού τομέα που αποστέλλονται στο εξωτερικό από τις αρχές της πόλης.

Μια πηγή που ανέφερε ο ιστότοπος της HaberTurk ισχυρίζεται ότι “450 έως 500” Τούρκοι ταξίδεψαν παράνομα στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας διαβατήρια υπηρεσίας και ορισμένοι από αυτούς που ταξίδεψαν στη Γερμανία πλήρωσαν τις τοπικές αρχές έως και 6.000 ευρώ για να λάβουν ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η κατάσταση στη σημερινή Τουρκία έχει γίνει αφόρητη, τόσο ως προς το βιοτικό επίπεδο των 85 εκατομμυρίων Τούρκων όσο και ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: skai.gr

Source