Τουρκία, Ρωσία και Ιράν κατά της συμμαχίας των ΗΠΑ. Γιατί η Άγκυρα θέλει να αλλάξει τη Συνθήκη της Λωζάνης;

Η Τουρκία և η Ρωσία γίνεται όλο και περισσότερο στρατηγικός εταίρος στην προσπάθεια να συνεργαστεί με το Ιράν ացնել για να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Jerusalem Post σχετικά με τις φιλοδοξίες της Άγκυρας.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

“Αυτός είναι ο κοινός στόχος της Τουρκίας, η πρόσφατη σύγκρουση και χάος που προκάλεσε από τη Συρία στη Λιβύη, τη Μεσόγειο Θάλασσα, τον Καύκασο και την πρόθεση να χωριστούν αυτές οι περιοχές σε ζώνες επιρροής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας”. Άρθρο του Seth Franzman

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, η Τουρκία ενθάρρυνε τους αμερικανούς λομπίστες να επιμείνουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει μια «γεωπολιτική» με στόχο να γίνει «προμαχώνας» της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την ορολογία του Ψυχρού Πολέμου για να πιστέψει τις δυτικές χώρες. ότι η Τουρκία είναι στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, στόχος της Άγκυρας είναι η συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν για τη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα κάθε περιοχής όπου η Άγκυρα εισέβαλε και συμμετείχε. Η Τουρκία συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να χωρίσει τη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας τις αμερικανικές δυνάμεις και εξαπλώνοντας τον εξτρεμισμό. Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ Λιβύη έχει πλέον γίνει «παιδική χαρά» για τους Τούρκους μαχητές. Ο τελευταίος πόλεμος του Αζερμπαϊτζάν – η Αρμενία κλήθηκε επίσης να έρθει σε άμεση επαφή με την Τουρκία – τη Ρωσία στον Νότιο Καύκασο, για να απομακρύνει την επιρροή των ΗΠΑ, για να χωρίσει την περιοχή. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να βρεθούν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία οι Ρώσοι ειρηνευτές και στρατιώτες ενισχύουν το ρόλο τους στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, έναν αυτόνομο αρμενικό θύλακα. Η Τουρκία ώθησε το Μπακού να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και αναγκάζοντας 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Οι επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού της Αρμενίας ήταν επιτυχημένες για την Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας την εθνοκάθαρση που πραγματοποίησε η Τουρκία στο Αφρίν, όπου οι Κούρδοι απελάθηκαν τον Ιανουάριο του 2018. Το μοντέλο ήταν το ίδιο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Τουρκία έστειλε εξτρεμιστές που κατηγορούνται ότι αποκεφαλίζουν ανθρώπους, ληστεύουν εκκλησίες και διαφεύγουν Αρμένιους. Εκατό χρόνια μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων από το οθωμανικό καθεστώς το 2015, η Τουρκία ήθελε να συνεχίσει το πρόγραμμα. Όπως το 1915, στο τέλος ο στόχος θα είναι η νέα συμμετοχή της Ρωσίας στον Καύκασο.

Οι Ρώσοι διασώστες έχουν ανακατασκευάσει περισσότερα από 250 κτίρια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. “Έχουν ανακατασκευαστεί έως και 251 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών, 245 ιδιωτικών κατοικιών, δύο κυβερνητικών κτιρίων, ενός κτιρίου υποδομών και δύο κοινωνικών εγκαταστάσεων”, ανέφερε η TASS. Περισσότερα από 2.600 κτίρια που καταστράφηκαν στον πόλεμο μπορούν πλέον να λάβουν ρωσική φροντίδα. Η Ρωσία το βλέπει ως ένα είδος «αστυνομικής επιχείρησης» – μια δέσμευση που θα τερματίσει τις διαμάχες των σοσιαλιστικών δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ. Έτσι βλέπει η Άγκυρα την περιοχή από την άποψη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία συνεχίζει να μιλά για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και άλλων συμφωνιών μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, η δημιουργία δώδεκα βάσεων στο βόρειο Ιράκ, η συμμετοχή της στη Λιβύη και η Ανατολική Μεσόγειος αποτελούν μέρος αυτού του σχεδίου.

Η Τουρκία διεξάγει διάφορες εκστρατείες δημοσίων σχέσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην Ουάσιγκτον, φιλοδοξεί να είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία αγοράζει γρήγορα ρωσικά όπλα. Η Τουρκία και η Ρωσία συναντήθηκαν στο Σότσι την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τη στρατηγική. Σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, “υψηλόβαθμοι Τούρκο-Ρώσοι διπλωμάτες συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν διεθνή θέματα και να βοηθήσουν στην προετοιμασία της συνάντησης των δύο προέδρων”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη ρωσική παραθεριστική πόλη Σότσι πριν από μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας που θα προεδρεύουν οι πρόεδροι.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν κουραστεί από ιστορίες σχετικά με το πώς το τουρκο-ιρανικό-ρωσικό τρίγωνο συγκρούεται λόγω ιστορικών, οθωμανικών, περσικών-ρωσικών αυτοκρατορικών στόχων ή σουνιτών, σιιτών-χριστιανικών χωρών. Αυτή είναι μια εσφαλμένη ανάγνωση της ιστορίας

Ενώ η Τουρκία διαδίδει συχνά παραπληροφόρηση μέσω των κρατικών της μέσων μαζικής ενημέρωσης, φυλακίζει δημοσιογράφους και αντιφρονούντες, επιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, πλησιάζει τη Ρωσία. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία. Αυτό το περιστατικό ξεχάστηκε υπέρ της νέας συμμαχίας. Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν το βλέπουν ως μια ρεαλιστική εταιρική σχέση που αναπτύχθηκε στη διαδικασία Astana το 2016, η οποία υποτίθεται ότι χωρίζει τη Συρία σε σφαίρες επιρροής και απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την ανατολική Συρία. Ο τελικός στόχος είναι ο ίδιος. Ξεφορτωθείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, δώστε στον Ιράν, την Τουρκία και τη Ρωσία τον έλεγχο.

Η Τουρκία προσπάθησε να υποθέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι θέλει «ειρήνη». Ωστόσο, όταν μιλά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει την πολεμική στρατηγική του. Οι συκοφαντίες του περιφρονούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Χρησιμοποιούν τον όρο «συμφιλίωση» μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι τα αξιόπιστα δυτικά μέσα θα αγοράσουν το χρόνο τους, ίσως με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να συνεχίσουν το έργο τους με τη Ρωσία και το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάποτε είχαν έναν ευρύτερο ρόλο στον Καύκασο. Η Γεωργία περίμενε την υποστήριξη των ΗΠΑ το 2008 όταν ήταν σε πόλεμο για τα επίμαχα εδάφη με τη Ρωσία. Όταν η Γεωργία έχασε, ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης μειώθηκε. Αργότερα το 2014, η Ουκρανία ανέμενε περισσότερη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είδε ότι η Ρωσία κατέλαβε τον κόμβο.

Ο πόλεμος που προκάλεσε η Τουρκία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ήταν το τέλος της συμμετοχής των ΗΠΑ στον Καύκασο. Ενώ η Άγκυρα θεώρησε τον πόλεμο απαραίτητο για την αντιπαράθεση του Ιράν με τη Ρωσία, στην πραγματικότητα συνεργάστηκε με την Τεχεράνη και τη Μόσχα.

Ο στόχος είναι να φέρει τη Ρωσία στον Νότιο Καύκασο ως ειρηνευτή, να εξαλείψει οποιαδήποτε επιρροή από τη Δύση. Αυτό συμβαίνει επειδή η Αρμενία ήθελε να βγει από την τροχιά της Ρωσίας. (Πρωθυπουργός της ΡΑ) Ο Νικολ Πασιαν προσπάθησε να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τη Δύση. Για να αποφευχθεί αυτό, η Μόσχα επέτρεψε στην Τουρκία να στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στην έναρξη ενός πολέμου για να τον αποδυναμώσει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2019. Αποδυναμωμένος και νικημένος, ζήτησε ειρήνη Η Ρωσία και η Τουρκία μετακόμισαν σε αμφισβητούμενα εδάφη με τη συγκατάθεση του Μπακού. Η Αρμενία είναι τώρα όμηρος της Μόσχας και της Άγκυρας. Η Τουρκία το θέλει αυτό. Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επί δεκαετίες προσπάθησε να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ισραήλ ως στρατηγικούς εταίρους, βρέθηκε στη σκιά της Άγκυρας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο ιρανικός, ρωσικός, τουρκικός έλεγχος και η αποδυνάμωση των ανεξάρτητων κρατών του Νότιου Καυκάσου.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν κουραστεί από ιστορίες σχετικά με το πώς συγκρούεται το τουρκο-ιρανικό-ρωσικό τρίγωνο λόγω ιστορικών, οθωμανικών, περσικών-ρωσικών αυτοκρατορικών στόχων ή σουνιτών, σιιτών-χριστιανικών χωρών. Αυτή είναι μια εσφαλμένη ανάγνωση της ιστορίας Είναι πιθανό να συνεργαστούν ενάντια στους κοινούς εχθρούς τους στη Δύση για να προωθήσουν τις κοινές αυταρχικές στρατιωτικές ατζέντες τους.

Ως αναδυόμενες δυνάμεις στον κόσμο, έχουν πολλά κοινά στην προσπάθεια τερματισμού του μονοπωλιακού κόσμου της ηγεμονίας των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όσοι βλέπουν την Τουρκία στα γυαλιά του Ψυχρού Πολέμου στην Ουάσινγκτον κάνουν λάθος για τη γενική ατζέντα της Τουρκίας. Η ατζέντα της Άγκυρας ήταν πάντα η αποδυνάμωση του ρόλου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς και η αύξηση του ρόλου της Ρωσίας και του Ιράν. Κατά τη διάρκεια κάθε εισβολής στην Άγκυρα μέχρι στιγμής, προσπάθησε να αυξήσει τη δύναμη της Ρωσίας, του Ιράν, όχι μόνο για να αποδυναμώσει την Αμερική, αλλά και να αποδυναμώσει οποιαδήποτε ομάδα που θέλει δημοκρατία ή έναν ελεύθερο τύπο, για να φέρει τους εξτρεμιστές στον αυταρχισμό. Το 1960, ο Τζον Φ. Κένεντι ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος δεν χωριζόταν σε σοβιετικά-αμερικανικά στρατόπεδα, αλλά μάλλον σε «ελεύθερες» χώρες, σε αντίθεση με εκείνες που δεν υπήρχαν. Συνειδητοποίησε ότι τα αυταρχικά καθεστώτα προτιμούν να συνεργάζονται. Συμβαίνει στον Καύκασο.

Πηγή: skai.gr

Source