Τουρκία – τι συνέβη στην Ελλάδα το 2020; – Ο Stelyo Berberakis έγραψε

Oruç Reis και NAVTEX

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis 21 Ιουλίου 2020Η ανακοίνωση της NAVTEX που δηλώνει ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ του ελληνικού νησιού Καστελόριζο (Meis) και του νησιού της Κρήτης ειδοποίησε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα αμοιβαία NAVTEX ανακοίνωσαν το ένα μετά το άλλο, το ναυτικό των δύο χωρών εναντίον του άλλου.

Η Τουρκία, η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα των Ελληνικών Νησιών (εξ ου και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη-MONE) υπερασπίζεται την άποψη ότι είναι σωστή. Η Ελλάδα πιστεύει ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα ηπειρωτικής και ΑΟΖ.

24 ΙουλΗ επανέναρξη του μουσείου της Αγίας Σοφίας ήταν ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τις ήδη τεταμένες τουρκο-ελληνικές σχέσεις.

Τουρκία, 26 Ιουλίουανακοίνωσε ότι η έρευνά του στην Ανατολική Μεσόγειο είχε διακοπεί για ένα μήνα και ότι θα ξαναρχίσουν οι ειδήσεις ότι οι τουρκο-ελληνικές διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες διακόπηκαν το 2016, θα συνεχιστούν.

Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μικοτάκης τηλεφώνησαν.

Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών, Ελλάδα 6 Αυγούστου 2020Έκανε μια ξαφνική κίνηση και υπέγραψε ένα μνημόνιο με την Αίγυπτο που καθορίζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Αυτή η συμφιλίωση Ελλάδα, Τουρκία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη.

Η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό ήταν σκληρή. Η αιγυπτιακή συμφωνία της Ελλάδας “δεν έχει νομική βάση. “δεν έχει καμία κρίση.”

Ο Oruç Reis, ο οποίος υποχώρησε στο λιμάνι, στάλθηκε στα νότια του νησιού Meis. Οι τουρκικές και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ξυπνούν ξανά. Τα δικαιώματα καταργούνται.

12 ΑυγΤο “Kemal Reis”, μία από τις φρεγάτες που συνόδευαν τον Oruç Reis, και η φρικιά του Λήμνου του ελληνικού ναυτικού συγκρούστηκαν ως αποτέλεσμα ελιγμών.

Ενόψει της ταχείας αύξησης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, Γερμανία, 25 Αυγ«Για να αποφευχθεί η πολεμική πολεμική μετατροπή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αποφάσισε να μεσολαβήσει στη σειρά.

Οι προσπάθειες της Γερμανίας απέτυχαν επίσης.

Εν τω μεταξύ, οι δηλωμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο Γαλλία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ένωση του πλοίου που ανήκε στις ένοπλες δυνάμεις και τον αέρα ενοχλούσε την Τουρκία.

31 ΑυγούστουΤο πρακτορείο ειδήσεων AFP δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει Έλληνες κομάντο που ανέβαιναν από το επιβατικό πλοίο στο νησί Meis.

Η φωτογραφία που δείχνει τον Έλληνα στρατιώτη να ανεβαίνει στο νησί Meis προκάλεσε μια νέα κρίση.

Η Τουρκία, σε αυτή τη φωτογραφία “των νησιών πρέπει να είναι απαλλαγμένη από όπλα που να αποδεικνύουν ότι είναι οπλισμένα”.

Τις επόμενες μέρες, ανακοινώθηκε ότι η φωτογραφία που δείχνει ότι οι στρατιώτες που πήγαν στο Meis παρέδωσαν τον φύλακα τραβήχτηκε πριν από δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, αμοιβαίες κατηγορίες ισοπεδώθηκαν στα νέα και τα σχόλια που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό και ελληνικό τύπο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020. Ο ελληνικός τύπος Τουρκία; Ο Τουρκικός Τύπος φρόντισε να ανακοινώσει τους τίτλους που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα «ήθελε να διεξάγει πόλεμο» μέσω των πρωτοσέλιδών τους.

Αντιδράσεις και προσδοκίες

13 ΣεπτεμβρίουΑπό την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελλάδας Σακελλαροπούλου Κατερίνα, η οποία γιόρτασε 77 χρόνια απελευθέρωσης της επαρχίας απέναντι από τον Κας Καστελόριζο (Meis) για να επισκεφτεί το νησί, οδήγησε επίσης στην ανταπόκριση της Τουρκίας.

14 Σεπτεμβρίου«Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα, στην Ελλάδα βόρεια για την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει δυσαρέσκεια στην Τουρκία.

Την ίδια ημέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μικοτάκης ανακοίνωσε έργα εξοπλισμού που είχαν ανασταλεί για 10 χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Έχει ανακοινωθεί ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αγοράσει 18 πολεμικά αεροσκάφη τύπου RAFALE από τη Γαλλία.

18 ΣεπτεμβρίουΟι ειδήσεις για την επανεκκίνηση του τουρκο-ελληνικού διαλόγου ήρθε ξανά στην ημερήσια διάταξη. Ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın και η σύμβουλος της ελληνικής πρωθυπουργού Ελένη Σουράνι ξεκίνησαν έρευνα διαλόγου μέσω της Γερμανίας.

28 ΣεπτεμβρίουΟ υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επισκέφθηκε τις αμερικανικές βάσεις στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη (Αλεξανδρούπολη) και το νησί της Κρήτης. Η Τουρκία έδωσε ενοχλητικά μηνύματα.

8 ΟκτωβρίουΣύμφωνα με δημοσιευμένες αναφορές ότι η Ελλάδα, η επίσημη αργία της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου. Η Τουρκία, επίσης, το Yunanstan περιγραφές των ασκήσεων που έκαναν στις 28 Οκτωβρίου, η επίσημη γιορτή έφερε και πάλι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

11 Οκτωβρίου Η Τουρκία Oruc Reis μεσάνυχτα και πάλι αποστέλλεται στη δήλωση του νησιού Meis που ανακοινώνει τη νέα NAVTEX αυτή τη φορά, η Ελλάδα έχει προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις.

12 ΟκτωβρίουΗ αναζήτηση διαλόγου συνεχίστηκε στο τηλεφώνημα Kalin-Surani που επαναλήφθηκε στην Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός Μικοτάκης, “να δώσει στην Τουρκία ημερομηνία για την πρόσκληση για διάλογο, ενώ περιμένει τον Όρουκ Ρις να είναι απαράδεκτο να στείλει πίσω στο ελληνικό ktasahanlıg. Ο διάλογος δεν μπορεί να καθιερωθεί υπό αυτές τις συνθήκες ».

Με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις ακυρώθηκαν αμοιβαία.

15-16 Οκτωβρίου Τα θέματα της Τουρκίας συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Η Ελλάδα, οι χώρες της ΕΕ, το λιμάνι Oruc Reis, çekmedik, τους ζήτησε μια σειρά κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Οι κυρώσεις της ΕΕ θα λάβουν την απόφαση για την Τουρκία που ανακοίνωσε τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

18 ΟκτωβρίουΟ Έρσιν Τατάρ, ο οποίος ήθελε μια «λύση δύο κρατών στην Κύπρο», κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Κύπρο.

26 ΟκτωβρίουΟ Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε την Αθήνα. Η δήλωση του Λαβρόφ ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» είναι ικανοποίηση στην Αθήνα. Προκάλεσε δυσφορία στην Άγκυρα.

30 ΟκτωβρίουΟ Έλληνας πρωθυπουργός Μικοτάκης τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν στο τηλέφωνο και εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για τον σεισμό στη Σμύρνη και τα περίχωρά του.

11 ΝοεμβρίουΟ Πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι επισκέφθηκε την Αθήνα. Ο Σίσι ανακοίνωσε ότι «η Αίγυπτος θα υποστηρίξει την Ελλάδα ενάντια σε μια πιθανή απειλή για την Ελλάδα».

14 ΝοεμβρίουNAVTEX του πλοίου Oruç Reis που έληξε το 29 Νοεμβρίουμέχρι να παραταθεί. Οι αντιδράσεις της Αθήνας ήταν εξίσου βίαιες.

15 ΝοεμβρίουΗ συμμετοχή στην τελετή έναρξης της ακτής του Μαρά, η οποία είχε κλείσει από το 1974, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στη Βόρεια Κύπρο, προκάλεσε και πάλι έντονη αντίδραση από την Αθήνα. Η επίσκεψη καταδικάστηκε επίσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

29 ΝοεμβρίουΟ Oruç Reis αποσύρθηκε ξανά στο λιμάνι. Η Αθήνα το θεώρησε ως θετικό σημάδι. Η Άγκυρα δήλωσε ότι είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα.

Αθήνα, για να καθίσει στο τραπέζι διαλόγου με την Τουρκία “ότι η Τουρκία χρειαζόταν χρόνο για να δείξει συνέπεια και συνέχεια”, σημείωσε.

10-11 Δεκεμβρίου«Το θέμα της Τουρκίας συζητήθηκε ξανά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που συλλέχθηκε. Η Τουρκία θα «δώσει προσοχή στις δράσεις και στη ρητορική μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο του 2021 · Διαφορετικά, θα επιβληθούν κυρώσεις ».

Θα υπάρξει οπισθοδρόμηση το 2021;

Μετά την τελική απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, παρατηρείται ότι οι τουρκο-ελληνικές σχέσεις έχουν υποχωρήσει.

22 ΔεκεμβρίουΗ τελευταία ανακοίνωση της NAVTEX, η οποία ανακοίνωσε ότι το πλοίο Oruç Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες στα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι τον Ιούνιο του 2021, έγινε δεκτή στην Ελλάδα και πυροδότησε και πάλι τις προσδοκίες του διαλόγου.

26 Δεκεμβρίου«Στην Τουρκία, η Ελλάδα ασκήσεις μεταξύ 2021-23 Ιανουαρίου 3 Φεβρουαρίου 2021 η ημερομηνία κηρύχθηκε καταδικασμένη.

Παρόλα αυτά, η Αθήνα ανακοίνωσε ότι περίμενε να δώσει η Άγκυρα ημερομηνία για την έναρξη του τουρκο-ελληνικού διαλόγου.

Οι διπλωματικοί παρατηρητές, στις προσεκτικές δηλώσεις τους, προβλέπουν ότι αυτός ο διάλογος θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2021, εκτός εάν υπάρξει νέα πρόκληση από τα μέρη.

Ενώ η Άγκυρα μιλούσε για έναν διάλογο που περιλαμβάνει όλες τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών (όπως το καθεστώς των νησιών, του εξοπλισμού, των αεροπορικών και των θαλάσσιων περιοχών). Αθήνα, μόνο αυτός ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (το ktasahanlık είναι σαν το MONE) ορίζει τον προσδιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Source