Τουρκοκύπριοι δικηγόροι διαδηλώνουν κατά των απειλών του Ερντογάν

Τουρκοκύπριοι δικηγόροι πραγματοποίησαν επίδειξη τη Δευτέρα το πρωί για να διαμαρτυρηθούν για τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά από δικαστήριο στο βορρά που διέκοψε τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία.

Διατηρώντας φωτογραφίες του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, διαδηλωτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη δικαιοσύνη στο βορρά και την ανεξαρτησία της.

Η επικεφαλής του «ανώτατου δικαστηρίου» Narin Ferdi Sefik υποστήριξε τη διαμαρτυρία, χαιρετώντας τους δικηγόρους από το μπαλκόνι του γραφείου της.

Την Παρασκευή ο Ερντογάν απείλησε τους Τουρκοκύπριους με επιπτώσεις αφού ένα δικαστήριο τερμάτισε τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία.

Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Ερντογάν είπε ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου πρέπει γρήγορα να διορθώσει το λάθος του.

“Εάν δεν το κάνει, τα βήματα που θα κάνουμε θα είναι διαφορετικά την επόμενη περίοδο, θα πρέπει να το γνωρίζουν και αυτό”, ανέφερε ο ΤΑΚ στον Ερντογάν.

Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ακολούθησε έφεση κατά της παραχώρησης της «επιτροπής θρησκευτικών υποθέσεων» στην εξουσία να αποφασίζει το πρόγραμμα σπουδών.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι παραβίαζε μια διάταξη σχετικά με τον κοσμικό και μια άλλη που ανέφερε ότι η θρησκευτική εκπαίδευση διοικείται από το κράτος.

Source