Τούρκοι, Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών συγκρούονται ανοιχτά σε συνέντευξη τύπου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας συγκρούστηκαν ανοιχτά την Πέμπτη το απόγευμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, η οποία ξεκίνησε με ελπίδες για βελτιωμένες σχέσεις, αλλά γρήγορα κατέβηκε σε κακές κατηγορίες και από τις δύο πλευρές.

Επιδιώκοντας να μετριάσει τους μήνες εντάσεων για εδαφικές διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου στην πρώτη επίσκεψη και από τις δύο πλευρές, καθώς τα ναυτικά τους πλησίασαν να πολεμούν πέρυσι.

Ωστόσο, μια αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα σε εμφάνιση των μέσων ενημέρωσης μετά τις συναντήσεις έγινε ξινή, καθώς ο Dendias είπε ότι οι παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας θα επιβληθούν με κυρώσεις.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και το ναυτικό δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο », δήλωσε ο Ντέντιας.

Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά διαφωνούν για πολλά ζητήματα, όπως ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί σχετικά με την έκταση των ηπειρωτικών ράφια τους στη Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, τους ενεργειακούς πόρους, την τουρκική κατεχόμενη Κύπρο και την κατάσταση ορισμένων νησιών στο Αιγαίο.

Οι εντάσεις ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι όταν η Τουρκία έστειλε ένα πλοίο γεώτρησης στα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου, αλλά μειώθηκε ελαφρώς μετά την απόσυρση του πλοίου από την Άγκυρα και οι χώρες επανέλαβαν διμερείς συνομιλίες σχετικά με τις διαφορές τους μετά από ένα πενταετές κενό.

Έχοντας ξεκινήσει προσφέροντας ελληνική υποστήριξη στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια νέα ατζέντα για επαναφορά των σχέσεων, ο Ντέντιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι έστειλε επανειλημμένα αεροσκάφη στην επικράτειά της.

Ο Cavusoglu απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας: «Όταν μπαίνουμε σε αμοιβαίες κατηγορίες, έχουμε πολλά να πούμε ο ένας στον άλλο. Αν θέλετε να συνεχίσετε αυτά τα επιχειρήματα, τις εντάσεις, μπορείτε (και) θα το κάνουμε επίσης », πρόσθεσε.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου.

Source